Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ до срс та лабор роб з ПАОРП.doc
Скачиваний:
235
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

11

Міністерство освіти і науки україни

Київський національний університет технологій та дизайну

ПРОЕКТУВАННЯ АСОРТИМЕНТУ ОДЯГУ РІЗНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

Методичні вказівки

до виконання лабораторних робіт і самостійних робіт

з дисципліни «Проектування асортименту одягу різного призначення »

до розділу „Корсетні вироби”

для студентів спеціальності 6.091801 - швейні вироби

напряму 0918 - Легка промисловість

денної форми навчання

Черкаси 2009

Проектування асортименту одягу різного призначення: Методичні вказівки до виконання лабораторних та самостійних робіт з дисципліни “Проектування асортименту одягу різного призначення” до розділу „Корсетні вироби” для студентів спеціальності 6.091801 – Швейні вироби. напряму 0918 - Легка промисловість денної форми навчання //Упор.Сайковська В.В. –Ч: КНУТД, 2009. –60с.

Затверджено на засіданні кафедри соціально-гуманітарних дисциплін

Протокол № _____ від „____”____________ 2009 р.

Метою лабораторних і самостійних робіт є закріплення теоретичних знань з дисципліни „Проектування асортименту одягу різного призначення”, „Основи прикладної антропології та біомеханіки”, “Конструктивне моделювання одягу”, набуття практичних навичок з конструювання і моделювання корсетних виробів, оцінки якості їх конструкцій, градації і конструкторської підготовки корсетних виробів до впровадження у виробництво

Поставлена мета досягається виконанням студентами лабораторних і самостійних робіт, які охоплюють аналіз вихідних даних до побудови, етапів побудови первинних креслень деталей базових конструкцій жіночих корсетних виробів бюстгальтерної групи, аналіз якості отриманих креслень, освоєння правил виготовлення макетів розроблених конструкцій та проведення примірок, особливостей технічного моделювання деталей корсетних виробів, правил градації лекал корсетних виробів та побудови лекал еталонів.

Тематика лабораторних робіт розроблена у відповідності до типової і робочої програми дисципліни “ Проектування асортименту одягу різного призначення” і включає в себе вивчення розділів по визначенню вихідних даних для проектування, побудові первинних конструкцій корсетних виробів, методів отримання лекал модельних конструкцій та розробці конструкторської документації.

Перелік лабораторних робіт

1. АНАЛІЗ ВИХІДНИХ ДАНИХ ДО ПОБУДОВИ ПЕРВИННИХ КРЕСЛЕНЬ ДЕТАЛЕЙ КОНСТРУКЦІЙ КОРСЕТНИХ ВИРОБІВ.

2.АНАЛІЗ ЕТАПІВ ПОБУДОВИ КРЕСЛЕННЯ БЮСТГАЛЬТЕРА ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ МЕТОДИК КОНСТРУЮВАННЯ (СИСТЕМ КРОЮ)

3. АНАЛІЗ ЕТАПІВ МОДЕЛЮВАННЯ КОРСЕТНИХ ВИРОБІВ БЮСТГАЛЬТЕРНОЇ ГРУПИ.

Перелік самостійних робіт

  1. ВИКОНАТИ ПОБУДОВУ ПЕРВИННОГО КРЕСЛЕННЯ ДЕТАЛЕЙ БЮСТГАЛЬТЕРА ЖІНОЧОГО ЗА МЕТОДИКОЮ ЦНІІШП АБО БУДЬ – ЯКОЮ ІНШОЮ МЕТОДИКОЮ.

  1. ВИГОТОВИТИ МАКЕТ БАЗОВОЇ КОНСТРУКЦІЇ БЮСТГАЛЬТЕРА ЖІНОЧОГО

  1. ВИКОНАТИ ПІДБІР І ТЕХНІЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ДВОХ МОДЕЛЕЙ БЮСТГАЛЬТЕРА ЖІНОЧОГО.

  1. ВИКОНАТИ ПОБУДОВУ ЛЕКАЛ ЕТАЛОНІВ ДВОХ МОДЕЛЕЙ БЮСТГАЛЬТЕРА ЖІНОЧОГО. ВИКОНАТИ ГРАДАЦІЮ ЛЕКАЛ І ОФОРМИТИ ТЕХНІЧНИЙ ОПИС НА ОДНУ МОДЕЛЬ БЮСТГАЛЬТЕРА ЖІНОЧОГО.

Лабораторна робота №1

АНАЛІЗ ВИХІДНИХ ДАНИХ ДО ПОБУДОВИ ПЕРВИННИХ

КРЕСЛЕНЬ ДЕТАЛЕЙ КОНСТРУКЦІЙ КОРСЕТНИХ ВИРОБІВ

Мета роботи:набуття навичок у визначенні розмірних ознак жінок, необхідних для конструювання корсетних виробів, розмірів корсетних виробів, лінійних вимірів корсетних виробів у готовому вигляді та їх складових

ЗМІСТ РОБОТИ

  1. Визначити розмірні ознаки необхідні для конструювання корсетних виробів у відповідності до ОСТ17-497-83 і „Нової класифікації типових фігур жінок для проектування корсетних виробів”.

  2. Виконати обміри фігури та визначити розміри бюстгальтера і напівкорсета для вибраної фігури. Дані занести до таблиці 1.

  3. Визначити розмір та повнотну групу вибраної фігури у відповідності до різних класифікацій споживачів. Дані занести до таблиці 2.

  4. Виконати порівняльний аналіз розмірних ознак типової фігури та фігури конкретної людини.

  5. Виконати ескіз будь-якого виробу бюстгальтерної групи на фігурі (вигляд спереду, вигляд ззаду) (рис 1).

  6. Виконати опис зовнішнього вигляду даного виробу.

  7. Виконати пласке пропорційне зображення виробу (вигляд спереду, вигляд ззаду) та позначити місця лінійних вимірів на зображенні. Вказати розмір.

  8. Визначити лінійні виміри та складові лінійних вимірів виробу. Дані занести до таблиці 3

Висновки по роботі.

Питання для самоперевірки.

1. Стара і нова класифікація типових фігур жінок

2. Розмірні ознаки типових фігур жінок, які використовуються для проектування корсетних виробів

3. Вітчизняні та зарубіжні класифікації типових фігур жінок для конструювання корсетних виробів бюстгальтерної групи

Матеріали та інструменти:

олівець, сантиметрова стрічка, товстотний циркуль, гнучка металева лінійка довжиною 50 см., ОСТ 17-497-83 та матеріали додатку Д1 - Д.4.

Самостійна робота:

Виконати пункти 1-8 для трьох різних жіночих фігур.

Методичні вказівки до виконання лабораторної роботи.

  • Робота виконується кожним студентом індивідуально і самостійно. Для визначення вихідних даних для проектування корсетних виробів перш за все визначаються розмірні ознаки фігури. Визначення переліку необхідних основних та додаткових розмірних ознак виконується у відповідності до лекційного матеріалу [20] та у відповідності до ОСТ 17-497-83 і „Нової класифікації типових фігур для проектування корсетних виробів” (додаток Д.2, Таблиці Д2.1–Д2.6). Для виконання першого пункту лабораторної роботи студенти виконують аналіз структури ГОСТ 17-493 -83 і „Нової класифікації типових фігур для проектування корсетних виробів” та визначають розмірні ознаки, що необхідні для конструювання корсетних виробів та виписують їх в зошит.

Таблиця 1- Основні та додаткові розмірні ознаки, що використовуються при розробці креслень корсетних виробів.

Назва розмірної ознаки

Позначення розмірної ознаки

№ розмірної ознаки за ОСТ17-497-83

Величина розмірної ознаки (вказати розмір)

За

ОСТ17-497-83

За новою класифікацією

типових фігур жінок

Конкрет-

ної фігури

1

2

3

4

5

6

  • Кожен з студентів виконує вимірювання 3 різних фігур жінок. Студенти виконують виміри розмірних ознак один одного виконуючи правила проведення вимірювань. Отримані результати заносяться у таблицю 2. Також студент визначає форму грудної залози кожної фігури.

Таблиця 2 - Розмірні ознаки типової фігури жінки р.70А і 80В що використовуються при проектуванні бюстгальтера (приклад)

Назва розмірної ознаки

№ розмірної ознаки за ОСТ17-497-83

Умовне позначення розмірної ознаки

Величина розмірної ознаки в см

Конкр. фігури

70 А

80В

1

2

3

4

5

6

7

1

Підгрудний обхват – обхват грудей четвертий

17

Ог4

70

80

2

Обхват грудей третій

16

Ог3

83

95

3

Поперечна дуга грудної залози

(від латеральної точки через сосок до медіальної точки)

94

Д’п

22,9

26,2

4

Відстань від лінії основи грудної залози ( лінія Ог4) до лінії талії

86 = 81-7

Дгт

12.2

10,8

5

Вертикальна дуга грудної залози (відстань від кореня до точки основи через сосок)

92

Дв

15,9

19.2

6

Поперечний діаметр грудної залози

dп

14,9

16,8

Продовження таблиці 2.

1

2

3

4

5

6

7

7

Вертикальний діаметр грудної залози

11,3

12.4

8

Відстань між сосковими точками

Цг

19,5

21.1

  • Користуючись отриманими величинами розмірних ознак студенти визначають свій розмір типової фігури для проектування корсетних виробів та порівнюють отримані результати з розмірами типової фігури.

Отримані розмірні ознаки порівнюються з розмірними ознаками типових фігур. Надалі студент визначає, у відповідності до отриманих показників, до якого з типових розмірів фігури належать виміряні фігури жінок. Студент надає маркування розміру кожної з трьох виміряних фігур у відповідності до ОСТ 17-497-83, нової класифікації типових фігур для проектування корсетних виробі і європейською класифікацією.

    • Далі студент розробляє ескіз корсетного виробу бюстгальтерної групи на фігурі в трьох проекціях. Після чого він виконує технічний рисунок (дивись рис.1) де вказує місце розташування лінійних вимірів виробу, розробляє опис художньо-технічного устрою моделі, у відповідності до наведеного далі прикладу. Студенти виконують розрахунок лінійних вимірів бюстгальтеру у відповідності до таблиці 3. Складові лінійних вимірів виробу визначаються за формулами та заносяться до таблиці 3.

Рисунок 1 - Технічний рисунок бюстгальтера жіночого

Опис художньо – технічного виглядукорсетного виробу виконується в наступній послідовності: вид одягу, його призначення, тип бюстгальтера, конструкція чашки, поясу, бретель, конструктивно-декоративні елементи, характеристика застібки, характеристика підкладки та прикладу, розмір виробу.

Опис художньо – технічного вигляду бюстгальтера жіночого (приклад)

Бюстгальтер для жінок молодшої вікової групи типу „балонет”.

Чашка бюстгальтера має вертикальне членування та складається з двох деталей. Чашки дубльовані поролоном на підкладці з бавовняного трикотажного полотна.

П

ояс виконано з чотирьох деталей. Деталі чашок та середні деталі поясу виконано з вишитого мережива з фігурним краєм. Задня частина поясу – з еластичного мереживного полотна. Середня частина поясу на підкладці з нейлону.

Бретелі еластичні, комбіновані (по переду з візерунком, по спинці – гладка), з регуляторами довжини .

По шву вшивання чашок вкладені каркаси. По спинці - застібка на гачки і петлі. Нижній та верхній бокові зрізи оброблені еластичною оздоблювальною тасьмою. Підкладка та прикладні матеріали - в колір основної тканини або гармонують з ним.

Бюстгальтер пропонується виготовляти в розмірах 70 повнота С,Д, ДД, 75 повнота В,С,Д,Е.

Таблиця 3 – Розрахунок лінійних вимірів типової конструкції бюстгальтера жіночого в готовому вигляді (рис.1) р..................

Позначення виміру на зображенні

Найменування виміру

Формула.

розрахунку

Розрахунок для розміру .........

Примітки

1

Ширина під чашкою (довжина поясу)

Ог Iv- Пд..п

Пд.п- залежить від еластичності тканини або полотна

2

Ширина чашки бюстгальтера

dп –Пdп

3

Горизонтальна дуга чашки бюстгальтера

Д’п – П ш.ч

4

Вертикальна дуга чашки бюстгальтера

Д’в – П в.ч

5

Висота поясу

Впояс = 3,0

По моделі

(2,0-7,0см)

6

Довжина бретелі

Розміри конструктивних припусків є важливою частиною вихідної інформації при проектуванні одягу. Вони дозволяють отримати об’ємно-просторову форму виробу. При завданні їх величин повинні бути враховані пластичні властивості матеріалів, їх розтяжність і усадку в різних напрямках. Характерною особливістю призначення корсетних виробів є формування м’яких тканин фігури шляхом стиснення їх на деяких ділянках. Це можливо завдяки внесенню в нульову конструкцію (тобто в конструкцію з нульовими прибавками прибавкою) від’ємних прибавок. Їх величина та характер розподілу визначаються еластичними властивостями матеріалів, що використовуються. В літературі[14]наданні орієнтовні розміри від’ємних конструктивних прибавок в залежності від властивостей матеріалів. Величина їх складає 2-3% відносно розмірів тіла жінки для тканин і 10-12% – для еластичних полотен. Однак ці рекомендації можуть бути використані лише при визначенні габаритних розмірів конструкції. Конкретні величини виробу визначаються при примірці.

    • У висновках до лабораторної роботи студент надає стислу характеристику особливостей визначення розміру та повноти корсетного виробі та складу вихідних даних до побудови первинного креслення деталей бюстгальтера жіночого.