Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
філософія 2012.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
411.65 Кб
Скачать

1.Розвиток зах.Нукової філ.20ст.

В 20ст.наука перетворилася на визначальний чинник сусп. життя. У філософії сформувався рух, який всіляко підкреслював позитивні риси наукового прогресу і отримав назву сцієнтизм.єВпершеп цей напрямок почав розробляти францфіл О.Кант, який в кінці 19ст.заснував філ.вчення позитивізм, за яким справжнє знання може бути лише науковим, тому і філософія повинна стати науковою-розробляти методологію наукового пізнання, війти до складу науки. Окремо філософії не повинно існувати.

В 20-30х роках 20ст в Європі та США вин.неопозитивізм або логічний позитивізм.

Представники:М.Шлік,Л.вінгенштейн,Б.Рассел.

Основні ідеї:Завдання філософії встановити відповідальність конкретним фактом, для цього необх.верифікуація(істина)-перевірка наукових теорій на їхню відповідальність конкретним фактом.

Завдання філософії:розробка точної термінології і дотримання матеріальної логіки, але зясувалося,Є

що існують теорії, які не можна співвіднести з реальними фактами.

В 70х роках20ст виникла течія, яка отримала назву постпозитивізм(пізній позитивізм).

Представники:Т.Кун,Л.Фейєрбенд.

Розглядали науку як досить складне явище, на яке чинять впливи і особливості вчених і політичні події, культурні процеси і тому подібне.

Вирішальну роль в розвитку науки належить людині та її потребам.

2.Роль географічного фактору в розвитку сусп.Геополітика.

Природа-головне джерело суспільного розвитку є необх.умовою мат.життя сусп..

Історія природи:

1.До людини-коли природа розвив.сама.

2.Олюднення природи,коли почалося активне перетворення географ.середов.сусп.

Залежність розвитку сусп.від природи отрим.назву-географ.детермінізм.Засн.Де Монтьє вважав, що географ.фактор,географ.розташ.,вихід до моря тощо,визнач.рівень розвитку сусп.

На поч. 20ст.виник.поняття геополітика, яке означ.боротьбу держав за географ.фактори.Гол.протиріччя між сусп.і природою полягає

В безпечних потребах сусп.і обмеж.можлив.природи.

3.Протистанські секти.

Протестантизм виступає за спрощення та здешевлення культу, відкидає молитву за померлих, поклоніння Богородиці і святим, почитання мощів, ікон та інших реліквій. На перший план богослужіння висувається проповідь. Богослужіння ведеться на народних мовах, складається з проповіді, співання молитовних гімнів і читання Біблії. Протестантизм відкидає розподіл віруючих на духовенство і мирян — тобто кожен віруючий може звернутися до Бога без посередників[Джерело?].

Основною ідеєю протестантизму, сформульованою Мартіном Лютером, є заперечення того, що спасіння можна досягти добрими вчинками чи будь-якими людськими зусиллями (на момент появи протестантизму суттєвим моментом була також боротьба з продажем індульгенцій, тобто ідеєю того, що від гріхів можна позбавитися за гроші). Натомість, спасіння досягається винятково вірою у викупну жертву Ісуса Христа, згідно з ключовим для протестантизму біблійним текстом — Послання до Ефесян 2:8,9: Бо спасені ви благодаттю через віру, а це не від вас, то дар Божий, не від діл, щоб ніхто не хвалився.

Протестантизм, що виріс із боротьби з церковними традиціями, які, на думку протестантів, часто-густо відходять від витоків християнства, характеризується особливим наголошенням на знанні Біблії та оцінці усіх аспектів життя саме відповідно до біблійних постулатів.

англіканство

лютеранство

кальвінізм

анабаптизм (баптизм)

цвінгліанство

соцініани, або польські брати

харизмати

БІЛЕТ№31

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]