Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гот эл поле.rtf
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
12.93 Mб
Скачать

До завдання 3: Взаємодія двох видів зарядів

а) Електризація тертям. Ебонітову паличку натирають шматком шерстяної тканини. Отриманий заряд переносять на електрометр, проводячи паличкою по його стержню. Знову натирають ебонітову паличку, підносять до стержня електрометра, не торкаючись його. Спостерігають явище відхилення стрілки електрометра.

Натирають скляну паличку шматком шовкової тканини. Підносять скляну паличку до стержня електрометра і спостерігають відхилення стрілки. Роблять висновок.

б) Електризація через вплив, або явище електростатичної індукції. На стержень електрометра надівають кулю-кондуктор. Наелектризовану ебонітову (скляну) паличку підносять до кулі, не торкаючись його. Пальцем торкаються поверхні кулі-кондуктора з боку, протилежному тому, до якого піднесена заряджена паличка. Прибирають спершу палець, а потім паличку. Спостерігають явище. Визначають рід заряду, яким заряджений електрометр.

Рис.4

Установку збирають по рис. 4. До кулі-кондуктора правого (чи лівого) електрометра підносять заряджену ебонітову (скляну) паличку. Прибирають провідник на ізолюючій ручці і потім заряджену паличку. Спостерігають явище. Визначають рід заряду на кожному електрометру, підносячи паличку до кулі кожного електроскопу. Знову торкаються провідником з ізолюючою ручкою одночасно двох куль електрометрів і спостерігають явище. Роблять висновок.

Питання. Чи електризуватимуться тіла при терті двох діелектриків з різних матеріалів? двох провідників на ізолюючих ручках з різних матеріалів? провідника і діелектрика? двох діелектриків з одного і того ж матеріалу?

Взаємодія двох видів зарядів.

Устаткування: 1) султани на ізолюючих штативах, 2) конденсатор розбірний, 3) пластинка скляна 170x170 мм з набором електродів, 4) електрофорна машина або високовольтний випрямляч, 5) проекційний апарат, 6) гіпосульфіт натрію або манна крупа, 7) дротів сполучних.

Установку збирають по рис. 5.

Кожну станіолеву гільзу заряджають зарядом одного і того ж роду – позитивно, або негативно. Це можна зробити за допомогою зарядженої палички або перенесенням заряду з борна перетворювача «Разряд - 1».

Рис.5.

Перенесення заряду виконують, застосовуючи металеву кульку на ізолюючій ручці. Штативи із зарядженими гільзами зближують і спостерігають явище відштовхування.

Рис.6.

Проста демонстрація електричних силових ліній виконується за допомогою султанів, які встановлюються на ізолюючих штативах і заряджаються добре наелектризованою паличкою або від електрофорної машини. Спочатку показують дослід з одним зарядженим султаном і звертають увагу на радіальне розташування паперових смужок (рис.6, а). Потім заряджають обох султанів однойменними (рис.31, б) і різнойменними зарядами (рис.6, в) і показують викривлення смужок при відштовхуванні і притягувані.

Подільність електричних зарядів

Зарядіть один з електрометрів і з’єднайте його розрядником з другим. Зверніть увагу, що покази першого зменшилися на кілька поділок, а покази другого на стільки ж поділок зросли. Знявши розрядник, один з електрометрів розряджають. Повторивши дослід 2-3 рази, роблять висновок про подібність електричного заряду і необхідність встановити його кількісну міру.

Розподіл електричного заряду по поверхні провідника

Для демонстрації різної густини електричних зарядів на поверхні провідника складної форми беруть циліндричний провідник з конусоподібною виступаючою та внутрішньою ввігнутою частинами.

Кульку на ізолюючий ручці сполучають провідником із стержнем електрометра. Ковзаючи по поверхні зарядженого провідника кулькою, спостерігають за показами електрометра : роблять висновок.

Можна також дослід видозмінити, переносячи по 3 рази кулькою на ізольованій ручці заряд з внутрішньої, зовнішньої поверхні та вістря провідника на електроскоп.