Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ТКМ / Tema_7_Lisopromislovy_komplex

.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
257.36 Кб
Скачать

4

Тема 7. Лісопромисловий комплекс

План

Поняття про лісопромисловий комплекс. Технології лісозаготівельної промисловості. Поняття про деревообробну промисловість. Поняття про виробництво фанери. Поняття про столярно-меблеве виробництво.

–1–

Лісопромисловий комплекс: лісогосподарський, деревообробний, целюлозно-паперовий, лісохімічний підкомплекси.

Лісогосподарський складається з галузей: лісового господарства і лісозаготівельної промисловості.

Деревину використовують у: лісопильній, фанерній, целюлозно-паперовій промисловості, у будівництві, гірничодобувній промисловості.

З деревини виготовляють: пиломатеріали, столярні заготовки, лущений і струганий шпон, плити деревостружкові, деревоволокнисті, фанерні кряжі, фанеру, целюлозу і папір.

–2–

Лісозаготівля – це сукупність операцій, які здійснюють на лісосіках.

Лісозаготівельні роботи: підготовка лісосіки, розбивання на пасіки, прокладання трелювальних шляхів, валка лісу, вивезення.

Транспортують лісові матеріали з лісосіки до верхнього складу трелювальними тракторами. На верхньому складі завантажують на лісовози для вивезення на нижній склад.

Нижні склади будують поблизу залізниці.

На нижніх складах: розвантажують, сортують, укладають у штабелі і вантажать на залізничні вагони.

–3–

Круглі колоди розпилюють на бруси, дошки, шпали. Обладнання лісопильне: лісопильні рами, кругло пиляльні і стрічкові верстати. Продукція пиломатеріали.

Обладнання деревообробне, призначене для механічної обробки деревини.

Для доведення пиломатеріалів до необхідної шорсткості поверхні та товщини використовують стругальні верстати: фугувальні і рейсмусні з ножовими валами.

Фугувальні верстати для стругання деревини вздовж волокон. Рейсмусні, для калібрування по товщині.

Для фасонної обробки матеріалів прямолінійних або криволінійних контурів і виготовлення різних профілів, пазів, гребенів, шипів – фрезерні верстати.

Для обробки деталей складної форми застосовують копіювальні верстати. Деталі у формі тіл обертання – на токарних і токарно-копіювальних верстатах.

За формою і розмірами поперечного перерізу пиломатеріали діляться на види:

Пластина – половина розпиляної вздовж по осі колоди. Четвертина –половина пластини.

Двокантний брус – пиломатеріал з двома паралельними площинами (постелями) однакової ширини на відстані 100 мм і більше. Двокантний брус з різною шириною постелей називають шпалою.

Трикантний брус – це пиломатеріал з трьома площинами вздовж осі колоди, дві паралельні на відстані 100 мм і більше, а третя – перпендикулярна до них.

Чотирикантний брус – пиломатеріал з чотирма площинами вздовж осі колоди. Протилежні сторони паралельні, суміжні перпендикулярні. Відстань між паралельними 100 мм і більше.

Дошка – пиломатеріал, товщиною менше 100 мм з відношення ширини до товщини більше 2. Широка сторона називається пластю, вузька – кромкою.

Розрізняють дошки обрізні і необрізні. В обрізних кромки утворюються площинами. В необрізних дошках кромки є частиною поверхні колоди.

Брусок – пиломатеріал з прямокутним перерізом, відстань між паралельними сторонами якого менше 100 мм, а відношення ширини до товщини від 2 до 1. Бруски товщиною менше 30 і довжиною менше 3000 мм планки.

Обапіл – пиломатеріал, одержаний з бічної колоди.

Рейка – частина дошки, відрізана вздовж кромки.

–4–

Фанера – дерев'яні пластини або листи. За способом виробництва: клеєна і ножову або облицювальну.

Клеєну фанеру виготовляють з шарів шпону, склеєних навхрест (рис. 2, б).

Фанерний завод: пропарювальне відділення, лущильний цех, сушильне відділення, цех склеювання, цех остаточної обробки. Технологічний процес з операцій: пропарювання кряжів, знімання кори, лущення шпону, розрізання шпону на листові заготовки, сушіння шпону, нанесення клею на шпон, формування пакетів та склеювання під тиском, обрізка кромок, усунення дефектів, пакування продукції.

Рис. 2.Лущення шпону (а), формування і склеювання листів (б):1 – кряж; 2 – ніж; 3 – шпон

Лущильний верстат – це токарний верстат, в якому замість різця використовують ніж з притискним пристроєм. Ніж підводять до кряжа, що обертається, зрізує шпон.

Фанеру ножову виготовляють з твердих порід деревини – дуба, ясеня, горіха, червоного дерева, зрізуючи тонкі листи деревини і застосовують для оздоблення столярно-меблевих виробів.

–5–

Рис. 3.Технологічна схема столярно-меблевого виробництва

Тема 8. Технології виробництва полімерів і пластмас. Відомості про полімери, їх класифікація. Методи синтезу полімерів. Пластмаси і виробництво виробів.

Тема 9. Технології виробництва гуми і гумових виробів. Відомості про гуму. Вихідні матеріали. Вулканізація. Гумова суміш. Технології виготовлення гуми і виробів із неї. Класифікація гуми. Чинники підвищення ефективності виробництва гуми і гумових виробів.

Тема 10. Технології приготування скломаси і способи виробництва виробів. Класифікація скла. Сировина для одержання скла. Скломаса і способи виробництва скловиробів. Вироби зі скла.

Тема 11. Лакофарбові матеріали. Клеї. Характеристика компонентів. Види лакофарбових матеріалів. Маркування. Підготовка поверхні до нанесення покриття. Нанесення лакофарбових матеріалів. Сушіння покриття. Натуральні і синтетичні клеї. Технологічний процес склеювання.

Змістовий модуль 3. Виробництво продукції машинобудування

Тема 12. Основи технології ливарного виробництва. Характеристика ливарного виробництва. Технологічна схема виготовлення виливків. Теоретичні основи виготовлення виливків. Ливарні властивості сплавів. Технологічні вимоги до конструкції виливка. Способи виготовлення виливка. Класифікація способів та види ливарних форм. Одноразові форми. Формові стрижневі суміші. Технологія ручного формування. Технологія виготовлення одноразових форм на формувальних машинах. Заливання, вибивання форм і стрижнів, очистка і обрубка виливків. Виготовлення виливків способами: у кокіль; під тиском; за моделями, що виплавляються; в оболонкові форми; відцентрового виливання.

Тема 13. Обробка металів тиском. Суть обробки і методи. Технологічний процес виготовлення виробів прокаткою. Технологічний процес виготовлення виробів пресуванням. Волочіння. Технологічний процес штампування. Види штампування. Техніко-економічні показники ефективності технологій обробки металів тиском.

Тема 14. Зварювання, паяння і лудіння. Фізична суть процесів зварювання. Класифікація методів зварювання. Електричне дугове зварювання. Джерела струму для дугового зварювання. Ручне електродугове зварювання. Газове зварювання. Контроль якості зварювання. Термічне різання металів. Відомості про паяння. Припої і флюси. Інструменти для паяння. Види паяних швів. М’які припої. Тверді припої. Лудіння.

Соседние файлы в папке ТКМ