Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ТКМ / Tema_10

.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
19.19 Кб
Скачать

2

Тема 10. Скло та склокристалеві матеріали

План

1.Основні поняття.

2. Поняття про технологію виробництва скла.

3. Види скла.

4. Види скляних виробів.

–1–

При нагріванні скло розм’якшується і при температурі 1000 °С починає плавитись.

Сировиною є кварцовий пісок, вапняк, доломіти, кальцинована сода. До складу окремих видів скла вводять оксиди бору (підвищує термостійкість), оксиди алюмінію (підвищує міцність і хімічну стійкість), оксиди фтору, цинку. Для кольорового скла використовують перекис марганцю, оксиди хрому, кобальту.

–2–

Виробництво скла складається з технологічних операцій: підготовка сировинних матеріалів (збагачення, сушіння, подрібнення, змішування компонентів і брикетування); варіння скла в печах при 1400 – 1500 °С; охолодження скломаси до температури, при якій вона має потрібну в’язкість; формування виробів та їх термічну, механічну чи хімічну обробку.

Спосіб формування залежить від виду виробу. Для отримання будівельного скла застосовують витягування, прокатування та пресування.

–3–

Листове віконне скло товщиною 2 – 6 мм з світлопропускною здатністю 85 – 90 %.

Вітринне скло 6 – 10 мм для великих вікон випускається полірованим і неполірованим. Для компенсації температурних деформацій при монтажі вікон застосовують гумові чи пластмасові прокладки.

Армоване скло виготовляють методом прокатування розплавленої скломаси з металевою сіткою, має підвищену вогнестійкість і безпечність.

Візерунчасте скло отримують прокатуванням прозорої чи кольорової скломаси на гравірованих валках, розсіює світло.

Гартоване скло отримують термічною обробкою скла нагріванням до 620 – 680 °С, витримці при і швидкого охолодження в струмені повітря або в маслі. Міцність скла на згинання зростає в 5 – 8 разів, міцність на удар в 4 – 6 разів, термостійкість в 2 рази. Листи гартованого скла товщиною 6 мм, покриті зі зворотної сторони кольоровими керамічними фарбами, називають стемалітом. З нього виготовляють багатошарові панелі, перегородки.

Безосколкове скло (триплекс) – це два або більше листів загартованого скла товщиною 2 – 3 мм, склеєних еластичним прозорим полімером, який утримує осколки скла після руйнування.

–4–

Виготовляють порожнисті скляні блоки, склопакети, скляні труби, облицювальну плитку. Порожнисті скляні блоки отримують шляхом зварювання двох виштампуваних із скломаси половин. Для розсіювання світла на зовнішню сторону наносять рисунок.

Склопакети – вироби з двох чи більше листів скла, з’єднаних по периметру металевою рамкою так, що між ними утворюється замкнутий простір, заповнених сухим повітрям. Виготовляють із віконного, гартованого скла. Вікна з склопакетів не потіють, не замерзають і мають в 2 – 3 рази кращу звукоізоляцію.

Профільне скло – це великогабаритні будівельні вироби коробчастого, таврового, ребристого профілю. Виготовляються безперервним прокатуванням скла.

Скляні труби отримують методом витягування, чи відцентрового формування. Діаметр 0,1 – 200 мм, робочі тиск до 0,3 МПа, температура 120 °С.

Плитка скляна облицювальна – емальована з прозорого скла, з нанесенням білої чи кольорової емалі та з непрозорого різнокольорового скла.

Склокристаліт отримують методом кристалізації з одночасним процесом вогневого полірування лицевої поверхні склокристалевого гранульованого матеріалу з наступною термообробкою. Випускається у вигляді плит, що мають поліровану різноколірну поверхню або імітують природний камінь.

Ситал – кристалічне скло спеціального складу, отримане керованою кристалізацією. Склад: оксиди літію, кремнію, магнію, кальцію та каталізатори кристалізації: солі золота, срібла і міді. Розмір кристалів 1 мкм. Кристали ситалу зцементовані склоподібною масою. За структурою проміжне положення між склом і керамікою. Мають високу твердість, міцність, термічну і хімічну стійкість.

Соседние файлы в папке ТКМ