Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21-25.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
30.98 Кб
Скачать

23. Облік виплат відпусток

Кожен працівник, що перебуває у трудових відносинах з підприємством, має право на відпустку.

Відпустка — це тимчасове звільнення від роботи для відпочинку. Право на відпустку не залежить від місця роботи, форми власності підприємства, посади, системи оплати праці, тривалості та періодичності робочого часу, терміну трудового договору.

Законом України «Про відпустки» встановлено наступні види відпусток:

- Щорічні (основна, додаткова за роботу в шкідливих і важких умовах праці,додаткова за особливий характер праці,інші додаткові види відпустки)

- Додаткові у зв’язку з навчанням

- Творча

- Соціальні відпустки

- Без збереження заробітної плати (у зв’язку з вагітністю та пологами, по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, додаткова для працівників, які мають дітей, інші види соціальних відпусток)

Обчислення суми відпускних здійснюється в ШМ наступному порядку:

1) розраховується середньоденна заробітна плата;

2) встановлюється тривалість відпустки в календарних днях;

3) обчислюється сума відпускних.

Порядок обчислення середньоденної заробітної плати наступний:

СДЗП = ЗП / КДР * КДВ,

де СДЗП — середньоденна заробітна плата;

ЗП — заробітна плата за останні 12 місяців перед наданням відпустки або за менший фактично відпрацьований період;

КДР — кількість календарних днів року (за виключенням 10 святкових і неробочих днів, встановлених законодавством);

КДВ — число календарних днів відпустки.

24.облік допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Допомога по тимчасовій непрацездатності працівника, що виникла внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництв, і надається у такому порядку:• перші п'ять днів непрацездатності оплачуються власником або уповноваженим ним органом за рахунок коштів підприємства, установи, організації за основним місцем роботи;• решта днів непрацездатності оплачуються за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Допомога по тимчасовій непрацездатності нараховується застрахованим особам залежно від страхового стажу у розмірах:• 60 % середньої заробітної плати (доходу) — застрахованим особам, які мають страховий стаж до 5 років;• 80 % середньої заробітної плати (доходу) — застрахованим особам, які мають страховий стаж від 5 до 8 років;• 100 % середньої заробітної плати (доходу) — застрахованим особам, які мають страховий стаж понад 8 років;• 100 % середньої заробітної плати (доходу) — застрахованим особам, віднесеним до 1—4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; одному з батьків або особі, яка їх заміняє та доглядає хвору дитину віком до 14 років, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи; ветеранам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

25. Визнання, класифікація та оцінка зобов'язань

Важливою умовою успішного функціонування підприємств в ринкових умовах є оптимізація зобов'язань, які виникають внаслідок минулих операцій чи подій. Зобов'язання є однією із складових Балансу і розглядаються як джерела формування фінансових ресурсів для фінансування операційної, інвестиційної та фінансової діяльності підприємств. У майбутньому заборгованість за зобов'язаннями має бути погашена шляхом передачі кредиторам певних активів або послуг. Таким чином, зобов'язання - це вимоги кредиторів стосовно активів підприємства. Наявність зобов'язань (боргів) зменшує економічні вимоги підприємства і його капітал.

У бухгалтерському обліку зобов'язання відображають тільки тоді, коли виникає заборгованість по них. Як правило, кредиторська заборгованість виникає після одержання прав використання товарів і послуг. Зобов'язання розглядаються як кредиторська заборгованість, якщо вони:

1. мають місце в теперішньому і є наслідком минулих фактів господарського життя (придбання, товарів; нанесення збитків, за які підприємство несе відповідальність, тощо);

2. пов'язані з необхідністю майбутніх платежів з метою збереження господарських зв'язків підприємства або у відповідності з нормальним здійсненням господарської діяльності;

3.мають визначений термін виконання (проте конкретна дата може бути невідома).

Кредиторська заборгованість визнається, якщо вона відповідає її визначенню, може бути виміряна і є релевантною і достовірною. Класифікація зобов'язань Зобов'язання

-в залежності від порядку визначення суми (фактичні,умовні)

-в залежності від термінів погашення (короткострокові (поточні), довгострокові)

Класифікація зобов'язань

Фактичні зобов'язання виникають на основі договору, контракту, одержаного рахунка, сума заборгованості по них відома.

За умовними зобов'язаннями, навпаки, точна сума не може бути визначена до настання певної дати. Це заборгованість зі сплати податків, відпусток тощо.Короткострокові (поточні) зобов'язання мають бути погашені в процесі одного операційного циклу діяльності підприємства або протягом одного фінансового року після дати складання Балансу. Термін оплати довгострокових зобов'язань перевищує фінансовий рік.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]