Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
індз зоологія.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
573.3 Кб
Скачать

3.Роль у природі та житті людини

Роль метеликів в природних екосистемах полягає в тому, що, будучи консументами першого порядку, вони є невід'ємними учасниками харчових ланцюгів. У процесі коеволюції організмів сформувалася трофічна мережа зв'язків між автотрофами і гетеротрофами, в яку лускокрилі включаються на стадіях личинки, лялечки та імаго. Личинки і лялечки є ланками в харчуванні птахів і паразитичних комах-ентомофагів. Імаго включаються в трофічну мережу значно ширшого спектра консументів другого порядку - це різноманітні птиці, дрібні ссавці, плазуни і т. п.

Метелики також виступають обпилювачами багатьох видів квіткових рослин, адже значна частина цих комах характеризується розвитком антофіліі. В ході еволюції метелики пристосувалися до певних квітковим рослинам, а ряд видів рослин пристосувалися до запилення виключно метеликами.

Для людини в першу чергу корисні види, гусениці яких виробляють шовк. У природі шовк утворюють гусениці багатьох видів метеликів, споруджуючи з нього кокони. Текстильна промисловість віддає перевагу тутового, або Шовковичній, шовкопряду ,одомашнених людиною.

4.Охорона

В результаті господарської діяльності людини - вирубування лісів, розорювання цілинних степів, осушення боліт - чисельність багатьох видів метеликів значно скоротилася, а деякі з них знаходяться на межі вимирання. На розмірах популяції метеликів позначаються найменші зміни у видовому розмаїтті рослинності місць їх проживання. У першу чергу в групі ризику знаходяться метелики, що живуть на обмеженій території, не схильні до міграціям, гусениці яких харчуються рослинами тільки одного виду. Щоб привернути увагу до необхідності охорони метеликів, в Червоні книги різних країн заносяться види, що знаходяться під загрозою зникнення. Науково-директивної основою організації охорони рідкісних і перебувають під загрозою зникнення, видів метеликів служить Червона книга. Найбільш надійну охорону метеликів та місць їх проживання можуть забезпечити заповідники, заказники, національні парки.

5.Висновок

Виконуючи це завдання я дізналася багато нового про лускокрилих-метеликів. Вивчила їхню будову,життєвий цикл,поведінку,взаємозв’язок з іншими організмами,класифікацію,з’ясувала їхнє значення у природі та житті людини. Дізналася, які види лускокрилих мешкають у світі та на території Вінниччини. Також цікавим було для мене дізнатися про міграції метеликів,адже дуже мало видів є мігруючими. Для території Вінниччини характерними є такі представники:райдужниця велика,поліксема, кропив’янка,червоний адмірал,капустяний білан,шовкопряд березовий.

6.Список використаних джерел

1.Вейбрен Ландман. Метелики.Ілюстрована енциклопедія.

2. Каабак Л.В., Сочівко А.В. - Метелики світу (2003) 

3.http://www.zoolog.com.ua/povedinka25.html

4.http://tsikave.ostriv.in.ua

7.Додатки

Капустяний білан

Бражник тополевий

Кропив’янка

Червоний адмірал

Райдужниця велика

Павине око денне 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]