Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Кришевський

.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
40.44 Кб
Скачать

СУДДЯ: Добре! Присядьте, будь-ласка!

Пане Розпоряднику, наступного свідка, будь-ласка, запросіть – Шпору Миколу Миколайовича!

ПОЗИВАЧ: А його навіщо?? Яке відношення він має до справи?

СУДДЯ: Шановний!! Цього свідка викликали ваші батьки!

ПОЗИВАЧ: Навіщо?

СВІДОК №3: Добрий день!

СУДДЯ: Будь-ласка, свої анкетні дані!

СВІДОК №3: Шпора Микола Миколайович, мені 20 років, проживаю за адресою: м. Київ, вул.. Червоноармійська 12, буд. 4. Студент, рідний брат колишньої дівчини Максима!

СУДДЯ: Колишньої дівчини? Як її звати?

СВІДОК №3: Шпора Катерина Іванівна. Вона не змогла з’явитися в судове засідання за станом здоров’я.

СУДДЯ: Що Ви можете розказати по справі?

СВІДОК №3: Мені навіть в голові не вкладається те, що робить Макс! Він веде себе просто паскудно!

СУДДЯ: Ану, розкажіть!

СВІДОК №3: Я такого не чекав! Правда! Моя сестра Катя зустрічалася з Максимом 6 місяців, і 2 місяці тому він її покинув. Я навіть не чекав від нього такого. Вони були гарною парою. Вона його любила! Я і мої батьки думали, що вони ще тріщки по зустрічаються і одружаться. Навіть його батьки були за Катю! Вони її любили як доньку!

ПРЕДСТАВНИК ВІДПОВІДАЧІВ: Але ж вони з Катею розійшлися! Чому?

СВІДОК №3: Так. Максим сказав, що насправді не кохає Катю! Я думаю, що в нього хтось є! Але він не говорить, хто?!

СУДДЯ: Я не хочу Вас образити, Миколо! І в судовому залі і поза судовою залою – безліч жінок, які такі травми в житті отримували. Ну, в мене запитання: Яке це відношення має до сьогоднішньої справи?

СВІДОК №3: Він не каже, на кого проміняв Катю. Але сьогодні перед слуханням я бачив його з нею. Вони цілувалися, це було паскудно!

Максим! Може ти розповіси??! Він цілувався з рідною сестрою! Як чоловік з жінкою! Я бачив це власними очима!

СЕСТРА: Я йому не сестра!! Зрозуміло тобі!!!

ПОЗИВАЧ: Так, ми цілувалися!

ВІДПОВІДАЧ: Максим!!

ПОЗИВАЧ: Що?

ВІДПОВІДАЧ: Віка – твоя сестра!

ПОЗИВАЧ: Вона мені не сестра! І ти мені не батько! Розумієш, чи ні?

ВІДПОВІДАЧ: Замовкни!! Ти не можеш нічого зробити і бути з нею, тому що… Віка – твоя рідна сестра!

СЕСТРА: Тато! Що ти говориш??

ПОЗИВАЧ: Що ти брешиш?

ВІДПОВІДАЧ: Вибачте мене… Розумієш, це було дуже давно… Це давно було… Я був тоді дуже молодий, ще тебе не знав… Я зустрічався з дівчиною, її звали Юлія… Ми довго зустрічалися. А потім вона … «залетіла». Я попросив її зробити аборт, але вона не погодилася… Я її покинув… Потім я дізнався, що вона народила сина і в графі батько був прочерк.

СУДДЯ: Я хочу зрозуміти… Це другий шок для Максима? Це шок для Віки? Для сестри…

ВІДПОВІДАЧКА: Як ти міг весь час це приховувати? Від мене…

ВІДПОВІДАЧ: Таня! Я декілька разів заходив до Юлії в гості. Ну, я до сина заходив… Ми вже були одружені з тобою, але я не міг не бачити його. А потім через деякий час, я дізнався, що Юля потрапила в автокатастрофу, вона загинула на місці… А сина забрали в дитячий будинок… Коли я дізнався, що в нас з тобою не буде дітей, Я … Я вирішив, що якщо будемо усиновляти дитину, то візьмемо тільки Максима! Вибач мене, але я не міг по-іншому…

ПОЗИВАЧ: Чому ти брехав весь час? Чому мовчав? Чому?

ВІДПОВІДАЧ: Зрозумій мене! Як я себе почував? Мені було соромно! Ну, соромно, що я зробив таке…

ПОЗИВАЧ: А зараз гордий? Треба було відразу сказати!

ВІДПОВІДАЧКА: Максиме! Вибач батька!

СУДДЯ: Максим! В мене інше запитання: Дійсно в тебе є стосунки із Вікою?

ПОЗИВАЧ: Так… Ми завжди розуміли один одного. Дружили… Виручали один одного… Ми стали дуже близькими… Особливо після того, як я дізнався, що я чужий в цій родині. Не рідний… Я так думав…

СУДДЯ: Я не буду лізти в душу, я на іншу відповідь сподівалася… Тоді давай, я про твій позов тебе перепитаю! Те, що ми зараз почули, Ти не хочеш позов відкликати?

ВІДПОВІДАЧКА: Будь-ласка, Максим!

ПОЗИВАЧ: Ні! Я не збираюсь цього робити! Я не хочу… Після цього… Приховував все моє життя… Я стою на своєму…

СУДДЯ: Добре. Ви вільні свідок, присядьте, будь-ласка. Всі свідки допитані, матеріали справи переглянуті. Переходимо до судових дебатів. (Т)

ПРЕДСТАВНИК ПОЗИВАЧА: Ваша честь! Ми наполягаємо на своїх позовних вимогах, вважаємо їх такими, які є доведеними, обґрунтованими та законними. І просимо винести рішення в порядку ст..238 Сімейного кодексу України, і скасувати усиновлення мого клієнта і його батьками.

СУДДЯ: Дякую. Максим! Я багато разів чула промови представників. Навіть зараз голос у твого представника змінився… Їй важко це підтримувати, але вона це повинна робити. Твоє останнє слово яке?

ПОЗИВАЧ: Я все рівно буду стояти на своєму!

СУДДЯ: Дякую, я почула…

ПРЕДСТАВНИК ВІДПОВІДАЧА: Ваша честь! Ми вважаємо позовні вимоги не обґрунтованими та безпідставними, оскільки, як вже з’ясувалось під час судового розгляду справи, позивач не проживає однією сім’єю з своїми батьками,це по-перше, і вже рік! По-друге, він є повнолітньою особою. По-третє, сказати про те, що сімейні там взаємини чи відносини не склалися – ну важко… А в ході розгляду цієї справи, тим паче, що ми дізналися, що батько є рідним… фактично є рідним. Юридично – він не є батьком згідно з документами…

СУДДЯ: Юридично – він вже є батьком!

ПРЕДСТАВНИК ВІДПОВІДАЧА: Ну так… Але за іншою підставою… Але, скажімо так, надмірну суворість його, я можу виправдати лише тим, що він відчував себе винуватим перед сином, і можливо, намагався дати йому більше… І тому цим викликана така надмірна, можливо, суворість… Але це лише обставини спільного життя. Тобто це проблеми зростання молодого чоловіка, це проблеми батьків і дітей, які, як я вже сказав, не підстави для скасування усиновлення. Протиправних дій відносно позивача – ні мати, ні батько, ніяких не вчиняли.

Ваша честь! Я вважаю, що позов до задоволення не підлягає!

СУДДЯ: Я Вас почула. Ваша думка така сама?

ВІДПОВІДАЧ: Мені залишається тільки сказати: Вибач мене, сину…

СУДДЯ: Суд іде до нарадчої кімнати приймати рішення! (Т)

СЕКРЕТАР: Прошу всіх встати!

___________________________________________

СЕКРЕТАР: Прошу всіх встати!

СУДДЯ: (Т) Суд у складі головуючого судді Ускової при секретарі Цимбалюк, розглянувши цивільну справу за позовом громадянина Корольова Максима Богдановича до громадянина Корольова Богдана Васильовича та Корольової Тетяни Василівни, третя особа – служба у справах дітей щодо скасування усиновлення, вирішив:

В задоволенні позовних вимог громадянина Корольова Максима Богдановича – відмовити! Дане рішення може бути оскаржене згідно чинного законодавства. Прошу всіх сідати!

Я поясню своє рішення: В першу чергу, поясню, Максиме, тобі, як позивачу! Закон зазначає лише три підстави: чому, на підставі чого можна твій позов задовольнити:

• Перша – це умова, треба бути повнолітнім – ти повнолітній.

• Треба зробити щось протиправне. Як зазначив представник, твої батьки нічого протиправного не зробили.

• Далі можна за взаємною згодою скасувати усиновлення – згоди немає…

• Третя підстава, вона дуже важка, називається: якщо не склалися сімейні відносини…

ПОЗИВАЧ: По-Вашому, вони не склалися?

СУДДЯ: Я була певна, що ти поставиш мені це запитання! Повір! Оця справа не проста. Ти не уявляєш зараз, на скільки це сімейна обставина. Ти не уявляєш, скільки сімей з рідними синами, з рідними батьками, і як виявилося, дійсно з рідними мають такі самі проблеми. І в тебе, кажу тобі, в тебе є право підти до апеляції, руйнувати це рішення – в мене рука не підіймається. Зараз головний ваш урок: батьків, тебе і Віки, зараз це вирішити. Зрозуміти не те, що хто винний, а як Вам разом, просто один одному дати жити. І тут, я перейду, вибач, до твого тата.

Пане Богдан! Ви не те, щоб остання людина в цій справі, Ви найперша…

ВІДПОВІДАЧ: Я зрозумів, Ваша честь…

СУДДЯ: І протягом всієї справи, вже коли в кінці з’ясувалося, я зараз розумію Ваш біль. Ви! Аби прикрити свою провину перед сином намагалися саме так його виховувати! Але скажу Вам іншу річ… Ні в чому Максим не винний з того, що вчинили Ви! Тому, пане Богдан, тільки Ви один зараз можете всім їм показати свою любов. І в Вас все буде добре. Максим! Повір в це! РІШЕННЯ ПРИЙНЯТО! (Т)

СЕКРЕТАР: Прошу всіх встати!