Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Біржове право.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
108.03 Кб
Скачать

Біржове право

В умовах ринкових відносин в економіці передбачаються кардинальні зміни її економічної системи і створення нового та вдосконалення чинного біржового законодавства. Як провідна ланка ринкової економіки біржова сфера виступає складним механізмом, що чутливо реагує на всі соціально-економічні, політичні процеси, які відбуваються у країні.

Необхідність використання ринкових механізмів для створення в Україні ефективної економіки відкрило шлях поглибленому вивченню біржової справи. В умовах виходу вітчизняних товаровиробників на світовий ринок виникає необхідність отримання знань щодо поняття біржі, її економічних функцій, ролі й місця у ринковій економіці, до техніки здійснення біржових операцій, тенденцій розвитку біржової торгівлі.

Навчальна дисципліна «Біржове право» передбачає вивчення актуальних питань біржового права для конкретної галузі господарської, економічної та науково-дослідної діяльності з урахуванням особливостей майбутньої професійної діяльності випускників та призначена для формування у них фінансово-правового мислення, потрібного для ефективної практичної діяльності в умовах становлення ринкової економіки в Україні.

Вивчення студентами основ біржового права дасть їм змогу опанувати інші фундаментальні дисципліни, сформувати економічне та правове мислення, потрібне для ефективної практичної діяльності в умовах становлення ринкової економіки в Україні.

Метоюцього навчального курсу є формування нової генерації фахівців правового спрямування, здатних розв'язувати складні господарсько-правові проблеми розвитку елементів господарювання ринкового середовища взагалі та біржових інститутів зокрема. Це призведе до становлення України як високорозвинутої, правової, цивілізованої європейської держави з соціальною стабільністю, високим рівнем життя, та забезпечить її партнерство в Європі та у світі загалом.

Завдання навчальної дисципліни полягає у формуванні студентам-юристам суми знань про поняття, категорії та галузь біржового права, організацію біржового процесу та укладання біржових угод, систему біржового законодавства і практику його застосування.

Основні професійні компетенції

У результаті вивчення цієї дисципліни студенти повинні:

  • розуміти закономірності, характер і тенденції розвитку біржового права;

  • засвоїти основні положення біржового законодавства;

  • сформувати уміння тлумачити біржове законодавство та обґрунтовувати і захищати свою позиції з питань біржової торгівлі;

  • виробити навички практичної роботи з нормативним матеріалом, аналізу конкретних випадків з практики застосування біржового законодавства і змодельованих ситуацій.

У результаті вивчення дисципліни «Біржове право» слухачі та студенти повинні:

знати:

  • сутність і зміст, предмет, метод, принципи, функції біржового права;

  • розуміти закономірності, характер і тенденції розвитку біржових інститутів;

  • особливості напрямів та методів регулювання діяльності біржових інститутів.

уміти:

  • розробляти угоди купівлі-продажу товарів з урахуванням особливостей біржової діяльності;

  • обґрунтовувати і захищати свою позиції з питань торгівлі на біржовому ринку;

  • виробити навички практичної роботи з нормативним матеріалом, аналізу конкретних випадків з практики застосування біржового законодавства і змодельованих ситуацій;

  • приймати практичні рішення щодо ефективного застосування набутих знань при виконанні своїх професійних обов’язків.