Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теорія комунікативної дії Ю. Хабермаса.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
97.28 Кб
Скачать

Висновки:

Принаймні власного творчого розвитку Хабермас дедалі більше віддалився від вчення і від ідей філософського марксизму. Своєрідність філософської теорії Хабермаса у тому, що він пов'язав поняття розуму з емпіричну теорією соціальної еволюції, розробленої Марксом,Вебером іПарсонсом. Теорія пізнання можлива лише як теорії суспільства - думку, через все творчістьХабермаса. На противагу Марксу Хабермас чітко розрізняє філософію відчуття історії і теорію громадської еволюції. У центрі філософських робітХабермаса – «Теорія комунікативного дії», яка докладно розглянута наступного параграфі.

Отже, Хабермас ввів ряд фундаментальних для Теорії комунікативного дії понять. Втіленням інструментального дії Хабермас вважає сферу праці.

Це впорядковується відповідно до правил, що грунтуються на емпіричному знанні. При скоєнні інструментального дії реалізуються – відповідно до критеріями ефективності, контролю за дійсністю – певні цілі, здійснюються передбачення, що стосуються наслідків даного дії. Під комунікативним дією Хабермас вже у роботах 1960-х років, розуміє таку взаємодію, по крайнього заходу двох індивідів, яке впорядковується відповідно до норм, прийнятою за обов'язкові. Якщо інструментальне дію орієнтоване на успіх, то комунікативне дію - на порозуміння діючих індивідів, їх консенсус. Це згоду про ситуацію і очікуваних наслідків грунтується скоріш на переконанні, ніж примус. Вона передбачає координацію тих зусиль людей, спрямованих саме у порозуміння.

Список використаних джерел:

1 . Алексєєва , Т. А. Сучасні Політичні Теорії [Текст ] / Т. А. Алексєєва - М.РОССПЕН 2001 . - 479 з.

2 . Бергер П. , Лукман До . Соціальне конструювання реальності . Трактат з соціологію знання [Текст ] / П. Бергер , До . Лукман - М., 1995 . - 387с .

3.Бороноев А.О. , Смирнов П.І. Про Поняття "суспільство " і "соціальне " [Текст ] / А.О.Бороноев , П.І. Смирнов / / Соціологічні дослідження . - 2003 . - № 8 .

4.Бусова , М. А. Юрген Хабермас становлення комунікатівного Дії [Текст ] / Н.А.Бусова / / Питання філософії . - 2006 . - № 10- Стор. 153-166 .

5 . Вебер М. Обрані твори [Текст ] / М. Вебер - М. : Прогрес 1990 . - 808 з.

6. Землянова Л. М. Зарубіжнакоммуникативистика напередодні інформаційного Суспільства : Тлумачний словник термінів та концепцій [Текст ] / Л.М.Землянова - М., 1999 . - 876с .

7 . Історія філософії [ Текст] енциклопедія / А. А.Гріцанов . - Интерпрессервис 2002 . - 1376 з.

8.Луман М. Неймовірні комунікації . Проблеми теоретичної соціології [Текст ] / М.Луман - СПб. 2000 . - 433с .

9.Луман М. Що таке комунікація ? [Текст ] / М.Луман / / Соціологічне журнал - 1995 . - № 5.

10.Мотрошілова , М. У. Історія філософії : Захід - Росія - Схід . [Текст ] / М. У.Мотрошілова - М: Греко -латинський кабінет Ю.О.Шілачіна 2000 . - 448с .

11 . Ніцше , Ф. Твори [ Текст] : у два т. / Ф. Ніцше - М. : Думка , 1990 . - Т.2 - 830с .

12 . ПочепцовГ.Г . Теорія комунікації [Текст ] / Г.Г. Почепцов М. , 2001 . - 488 з.