Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіст.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
42.13 Кб
Скачать

5.3 Театр і Музика

Ще за Ведійського періоду в Індії розігрувалися просто неба театралізовані вистави. На початку нашої ери в країні з’явилися перші невеликі театральні приміщення. Декорацій у них не було, театральний реквізит — надзвичайно вбогий, їх замінювали інші артистичні умовності: певна хода, міміка, жестикуляція тощо. [2.ст 446]

Велика увага приділялася музичному оформленню спектаклів. Однак на відміну від сучасних індійських спектаклів, які, на думку європейських театралів, перенасичені співом, у староіндійських монологи та діалоги артисти декламували або читали співучим голосом, але не співали. Примітною особливістю староіндійського театру була Його схильність до мелодрами й патетики, притаманних і нинішньому театральному мистецтву країни. Трагічні сюжети не допускалися на сцену з тих міркувань, що трагічного вистачає й у реальному житті.

Театр був надзвичайно популярним у Стародавній Індії, особливо серед інтелігенції, однак професія артиста не належала до престижних, вважалася "підлою", самі ж артисти були шудрами.

Стародавні індійці говорили: "Той, хто не знає ні музики, ні літератури, ні іншого мистецтва, не людина, а худоба, хоч він не має ні хвоста, ні рогів". Музика відігравала в їхньому житті поважну роль. Мистецтвом професійних музик і танцівників тішили себе раджі Й вельможі, а в індійських міфах не цуралися цієї розваги й боги, яким слугували небесні музики й танцівниці. [2.ст 447]

Список Літератури

1. Л.Т. Левчук, В. С. Гриценко. Історія світової культури .- К.: Либідь, 2000 – С. 221

2. Крижанівський О.П. Історія Стародавнього Сходу - К.: Либідь, 2002 – С.- 594.

3. Тищик Б.Й. Історія держави і права країн Стародавнього світу - Л.: Світ, 2001– С.- 384.

Висновок

Індії - одне з унікальний явищ у світі .Це одна з найстародавніших країн,котра й по-сьогоднішній день існує на основі,що склалися в глибині віків.

Вона розвивалася між усобицями роздрібнених за феодальним типом володінь,лише інколи перебувала в політичній цільності.

Індія надзвичайно цікава і захоплююча країна, але на мою думку,найцікавішим з періодів стародавнього життя є Ведичний.

Особливо мене захопила ведична культура,яка є зовсім не похожою на інші культури стародавнього світу.

Також, ведична література дає змогу простежити, як поступово увага народів давньої Індії переносилася з явищ зовнішнього світу на людину, її психіку, мислення. Вона мала великий вплив на розвиток індуїстських релігійно-філософських шкіл і релігійних течій.