Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шк.курс..doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
95.74 Кб
Скачать

Технологія застосування комп’ютерної програми ms Power Point в навчанні англійської мови учнів зош

Сучасні умови організації навчально-виховного процесу в загальноосвітній школі забезпечують можливості широкого застосування інформаційно-комунікаційних технологій. Одним з найбільш популярних методичних прийомів для організації уроку іноземної мови (ІМ) сьогодні є прикладна програма MS Power Point. Незважаючи на те, що програма Power Point з пакету Microsoft Office, не одна, що може бути ефективно застосована для створення технологій комп'ютерного навчання, це саме той програмний продукт, який допоможе створити ефективні та дієві засоби навчання.

Впровадження прикладної програми MS Power Point під час проведення занять з ІМ реалізує один з найголовніших дидактичних принципів - принцип наочності. Слайдова система цієї прикладної програми дає можливість зробити урок більш яскравим, цікавішим та динамічним. На уроці створюється атмосфера презентації, а не традиційного пояснення матеріалу на дошці та конспектування зі слів вчителя. Тандем “комп'ютер - мультимедійний проектор” є найкращою альтернативою звичайній крейді та дошці та має великі переваги порівняно з іншими наочними засобами:

  • зображення можна побачити з будь-якого місця класу;

  • інформація не переписується на дошку, що дозволяє економити значну частину часу;

  • можливість здійснювати швидкий перегляд матеріалу з метою його узагальнення в кінці заняття.

Беручи до уваги всі особливості комп'ютерної програми MS Power Point, слід зазначити, що місце презентації в структурі уроку є допоміжним та залежить від змісту та завдань уроку. Отже, залежно від змісту уроку та цілей, для яких вчитель впроваджує презентацію, розподіляють наступні способи її використання:

  • при вивченні нового матеріалу: презентація дозволяє ілюструвати новий матеріал різноманітними наочними засобами, робить пояснення нового матеріалу «живим» та яскравим, що підвищує його запам'ятовування та сприймання;

  • при закріпленні нового матеріалу: презентація є цікавим та ефективним засобом виконання вправ на закріплення матеріалу;

  • при вдосконаленні знань: презентація є кращим засобом надання додаткової інформації та самостійного пошуку учнів;

  • при перевірки знань: презентація - це дуже цікавий засіб перевірки знань для учнів та ефективний засіб контролю для вчителя.

English discoveries

«English discoveries »- це інтерактивна мультимедійна навчальна програма англійської мови. 75% - традиційні заняття, 25%-заняття в комп'ютерному классі. Программа являє собою серію з дванадцяти компакт-дисків для вивчення англійської мови, розділену на п'ять основних рівнів.

Перший модуль серії - для початківців. Він призначений для учнів, зовсім не знайомих з англійською мовою. Тут головна увага приділяється алфавітом, числам і основний побутової лексики - їжа, одяг і т.д. Далі йдуть середній, високий і практичний - ділова англійська. Програма охоплює всі чотири аспекти володіння мовою (читання, письмо, мовлення та сприйняття на слух) з використанням англійської мови та реальних життєвих ситуацій.

У програмі є вступні та заключні тести для кожного модуля. Робота учнів в даній програмі повністю контролюється за помохцью спеціальної системи управління «Teachers Management System». Вона володіє великими можливостями. За допомогою опції Class list можна ввести списки класів. Знайшовши прізвище учня, можна побачити, на скільки балів він виконав той чи інший тест.

0-49 балів - оцінка «2»,

50 - 70 балів - оцінка «З»,

70 - 85 балів - оцінка «4»,

85 - 100 балів - оцінка «5».

У опції Lessons можна створювати уроки для певних класів і окремих учнів.

Вивчення будь-якої теми шкільної програми починається з нової лексики.

Вивчивши певний набір лексики на традиційному уроці, можна продовжувати цю роботу в комп'ютерному класі. Робота ведеться в певному порядку: Explore, Training, Game, Test.

На першому етапі «Ехр1оге» учні слухають, читають і перекладають слова. Закінчивши, переходять на етап «Training», виконують вправи на підстановку і правильне написання. На першому етапі тренування учні слухають слова знаходять зображення цього слона на картинці в комп'ютері. Комп'ютер визначає правильність відповіді.

На етапі «Game» учні розгадують кросворди і грають в «Хрестики-нулики».

На заключному етапі виконують контрольне завдання.

Удосконалення навичок письма проводиться в розділі «Writing». Там учні, користуючись заданими зразками, пишуть листи, складають звіти, заповнюють бланки.

У розділі «Reading» представлені тексти різних типів (оповідання, оголошення, листи, листівки та статті). На першому етапі учні прослуховують текст без візуальної підтримки, це сприяє вдосконаленню навичок аудіювання. Потім текст виводиться на екран. Учні з допомогою спеціальних функцій перекладають і прослуховують текст потрібну кількість разів. На цьому етапі є також функції виділення в тексті основної ідеї і ключових слів. Кожен учень працює в індивідуальному темпі.

Після етапу ознайомлення, на етапі тренування йде детальна робота з текстом. Учні заповнюють пропуски, придатними за змістом словами і відповідають на запитання.

Заключний етап - тест. Якщо учень не впорався з тестом, він повертається на етап підготовки і потім повторює тест. Це дуже зручно і призводить до хорошого якості знань.

Після аудіювання, читання діалогу в розділі «Speaking» учні записували свою мову і порівнювали власну вимову з промовою носіїв мови. Шляхом багаторазового повторення учні домагаються ідеальної вимови. Ця форма роботи особливо популярна серед наших школярів, що бажають добре говорити по-англійськи.