Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шк.курс..doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
95.74 Кб
Скачать

Зміст

Вступ…………………………………………………………………………...

Різноманітність засобів інформаційно-комунікаційних технологій та можливості їх застосування в освітньому процесі………………………….

Технологія застосування комп’ютерної програми MS Power Point

в навчанні англійської мови учнів ЗОШ…………………………………….

English discoveries……………………………………………………………..

Програма «11 уроків ...»………………………………………………………

Програма «Репетитор»......................................................................................

Висновок………………………………………………………………………

Список використаної літератури…………………………………………….

Вступ

Сьогодні застосування найновіших інформаційних технологій у різноманітних сферах людської діяльності, у галузі освіти зокрема, набуває дедалі більшої актуальності. Особливо продуктивним є використання електронних ресурсів для вивчення іноземних мов. Комп’ютерні програми дають змогу максимально оптимізувати навчальний процес з іноземної мови та підвищити його ефективність. Однак лише невелика кількість науковців та освітян приділяють цьому аспекту достатньо уваги. Тому дослідження у сфері використання комп’ютерних програм у середній загальноосвітній школі як базового закладу освіти є на сьогодні особливо актуальним.

Не можна не враховувати і зацікавленості учнів загальноосвітніх шкіл у використанні комп’ютерних технологій на уроках з іноземної мови. За даними соціологічного дослідження: 46,2% дітей - часто користуються комп’ютером, лише 13% використовують комп’ютерні програми для вивчення англійської мови і лише 20,6% опитаних мають свій власний комп’ютер, серед тих, хто відповів, що використовує комп’ютерні програми для вивчення англійської мови, 39% вважають це цікавою та корисною справою; і, нарешті, на питання чи хотіли б ви вивчати іноземну мову з допомогою комп’ютера, відповіли майже одноголосно – 92,6% - так. Це ще раз доводить актуальність обраного дослідження.

Сучасний вчитель повинен рахуватися з тим, що інформаційно-комунікаційні технології (ІКТ) навчання міцно увійшли в життя. Використання нових інформаційних технологій розширює рамки освітнього процесу, підвищує його практичну спрямованість, сприяє підвищенню мотивації учнів в освітньому процесі, розвитку інтелектуальних, творчих здібностей учнів, їх умінь самостійно здобувати нові знання та створенню умов для їх успішної самореалізації в майбутньому.  Необхідно, щоб кожен педагог зрозумів просту думку: комп'ютер у навчальному процесі - не механічний педагог, не заступник або аналог викладача, а активний засіб розвитку дітей, що підсилює і розширює можливості його пізнавальної діяльності. Комп'ютер надає педагогу можливість вивільнення часу для творчої діяльності та створення індивідуальних освітніх маршрутів учнів.

 ІКТ навчання на уроках англійської мови є ефективним педагогічним засобом вивчення іншомовної культури і формування комунікативних навичок. Педагоги відзначають, що застосування ІКТ сприяє прискоренню процесу навчання, зростанню інтересу учнів до предмета, покращують якість засвоєння матеріалу, дозволяють індивідуалізувати процес навчання і дають можливість уникнути суб'єктивності оцінки. Уроки іноземної мови з використанням ІКТ відрізняються різноманітністю, підвищеним інтересом учнів до іноземної мови, ефективністю.

Різноманітність засобів інформаційно-комунікаційних технологій та можливості їх застосування в освітньому процесі

 Використання нових інформаційних технологій у викладанні є одним з найважливіших аспектів вдосконалення та оптимізації навчального процесу, збагачення арсеналу методичних засобів і прийомів, що дозволяють урізноманітнити форми роботи і зробити урок цікавим і незабутнім для учнів.  Сучасна освітня парадигма, яка будується на комп'ютерних засобах навчання, бере за основу не передачу школярам готових знань, умінь і навичок, а прищеплення учневі умінь самоосвіти. При цьому робота учнів на уроці носить характер спілкування з викладачем, опосередкованого за допомогою інтерактивних комп'ютерних програм та аудіовізуальних засобів.

 Вчені вважають, що будь-який метод навчання збагачується за рахунок інтеграції в нього інформаційних технологій. Але якщо в процесі навчання інформатики засоби ІКТ виступають і як об'єкт вивчення і як засіб навчання, то в процесі викладання загальноосвітніх дисциплін вони є тільки засобом навчання.

Засоби інформаційно - комунікаційних технологій - це програмні, програмно-апаратні та технічні засоби і пристрої, що функціонують на базі мікропроцесорної, обчислювальної техніки, а також сучасних засобів і систем транслювання інформації, інформаційного обміну, що забезпечують операції по збору, продукування, накопичення, зберігання, обробки , передачі інформації і можливість доступу до інформаційних ресурсів локальних і глобальних комп'ютерних мереж .

 До найбільш часто використовуваних в навчальному процесі засобів ІКТ відносяться:

  • електронні підручники та посібники, демонстровані за допомогою комп'ютера і мультимедійного проектора,

  • електронні енциклопедії та довідники,

  • тренажери і програми тестування,

  • освітні ресурси Інтернету,

  • DVD і CD диски з картинами та ілюстраціями,

  • відео і аудіотехніка,

  • науково-дослідні роботи і проекти.

 Методисти виділяють кілька класифікацій засобів ІКТ. У відповідності з першою класифікацією, всі засоби ІКТ, що застосовуються в системі освіти, можна розділити на два типи: апаратні (комп'ютер, принтер, сканер, фотоапарат, відеокамера, аудіо-та відеомагнітофони тощо) і програмні (електронні підручники, тренажери, тестові середовища, інформаційні сайти, пошукові системи Інтернету і т.д.).

 Прорив в галузі ІКТ, що відбувається в даний час, змушує переглядати питання організації інформаційного забезпечення пізнавальної діяльності. Таким чином, друга класифікація засобів ІКТ дозволяє розглянути можливості використання інформаційних технологій в освітній діяльності:

  • для пошуку літератури, в Internetс застосуванням браузерів типу InternetExplorer, MozillaFirefoxі ін, різних пошукових систем (Yandex.ru, Rambler.ru, Mail.ru, Google.ru, Yahoo.comі т.д.) і роботи з нею (реферування, конспектування, анотування, цитування і т.д.);

  • для роботи з текстами, використовуючи пакет основних прикладних програм Microsoft Office: Microsoft Word дозволяє створювати і редагувати тексти з графічним оформленням;

  • Microsoft Power Point дозволяє створювати слайди-презентації для більш барвистої демонстрації матеріалу;

  • Microsoft Excel виконую обчислення, аналізувати і візуалізувати дані і працювати зі списками в таблицях та на веб-сторінках;

  • Microsoft Office Publisher позволяет створювати і змінювати буклети, брошури і т.д.

  • для автоматичного перекладу текстів використовують програми-перекладачі (PROMTXT) і електронні словники (AbbyLingvo7.0);

  • для зберігання і накопичення інформації (CD-, DVD-диски, Flash-диски);

  • для спілкування (Internet, електронна пошта, ICQ, Skype, MailAgentі т.д.);

  • для обробки та відтворення графіки та звуку (програвачі MicrosoftMediaPlayer, WinAmp, WinDVD, zplayer, програми для перегляду зображень ACDSee, PhotoShop, CorelDraw, програми для створення схем, креслень і графіків Visio) та ін;

 Перераховані ІКТ створюють сприятливі можливості на уроках англійської мови для організації самостійної роботи учнів. Вони можуть використовувати комп'ютерні технології як для вивчення окремих тем, так і для самоконтролю отриманих знань. Причому комп'ютер є самим терплячим педагогом, здатним скільки завгодно повторювати будь-які завдання, домагаючись правильної відповіді і, в кінцевому результаті, автоматизувати відпрацьований навик.