Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вади серця.doc
Скачиваний:
246
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
706.56 Кб
Скачать

Синдрос системної запальної відповіді.

1. 84

У хворого М., 43 років, після операції з приводу остеомієліта лівого стегна на 6 добу перебіг захворювання ускладнився розвитком сепсису. Незважаючи на комплексну терапію сепсису на 9 добу залишається висока температура до 400С, частота пульсу 110 уд/хв, частота дихання 23/хв., АТ 100/60 мм рт.ст. В аналізі крові к-ть лейкоцитів 16х109/л, к-ть паличкоядерних – 16\%. Яка фаза клінічного перебігу триває?

A *Катаболічна

B Анаболічна

C Реабілітаційна

D Функціональна

E Напруження

2. 85

У хворої Н, 35 років, на 5 добу після оперативного втручання з приводу гнійного парапроктиту загальний стан погіршився: зросла температура тіла до 400С, частота пульсу 100 уд/хв, частота дихання 23/хв., АТ 90/50 мм рт.ст. В аналізі крові к-ть лейкоцитів 18х109/л, к-ть паличкоядерних – 16\%. Місцево: прогресують некротичні зміни тканин. Про яке ускладнення слід поміркувати?

A *Сепсис

B Нагноювання рани

C Газова гангрена

D Тазовий перитоніт

E Флегмона тазової клітковини

3. 86

У хворого після операції з приводу остеомієліта правого стегна, ускладненого міжм'язовою флегмоною перебіг захворювання ускладнився розвитком сепсису. Терміново проведене лікування первинного вогнища: ревізія рани, обробка її протеолітичними ферментами, видалення некротичних тканин, рана щільно ушита, проведена гіпербарична оксигенація. Які дії цього лікування первинного вогнища виконані неправильно?

A *Ушивання рани

B Хірургічна обробка рани

C Використання протеолітичних ферментів

D Гіпербарична оксигенація

E Видалення некротичних тканин

4. 183

У хворого 25 років спостерігався гострий гангренозно-перфоративный апендицит, який із-за пізнього звернення по медичну допомогу ускладнився дифузно-розлитим перитонітом, був оперований - серединна лапаротомія, апендектомія, санація і дренування черевної порожнини. Потім у хворого сформувався передній правосторонній піддіафрагмальний абсцес, який був розкритий по Клермону. Знаходиться на лікуванні в реанімаційному відділенні лікарні, відзначаються підйоми Т тіла вечірньої пори до 390. У уранішні години до 37,50, зберігаються симптоми інтоксикації, поліорганній недостатності.При дослідженні посіву крові висіяний золотистий стафилоккок. Про яке ускладнення слід припускати:

A сепсисі;

B уповільненому перитоніті;

C двосторонньої пневмонії;

D рецидиві піддіафрагмального абсцесу;

E пієлонефриті;

5. 253

У хворого Н., 47 р. на восьмий день після операції з приводу панкреонекрозу, перітоніту з’явилось підвищення температури тіла до 39°С, анемія, лейкоцитоз, гіпопротеінемія, спленомегалія, токсична енцефалопатія. Яке ускладнення має розвиток у цій ситуації?

A Загальна гнійна інфекція [сепсіс].

B Гостра печінкова недостатність.

C Гостра ниркова недостатність

D Гострий менінгіт

E Внутрибрюшинна кровотеча

6. 256

У хворої К., 29 р. після операції з приводу флегмонозного маститу на протязі трьох днів залишається високою температура тіла [ на рівні 39-40°С], відмічається озноб, Слабість, прливний піт, тахикардія >90 уд. в хв., частота дихання >20 в хв., гемоглобін 86 г/л кількість лейкоцитів 18*109/л, кількість палочкоядерних нейтрофилів 24\%, ШОЕ-34 мм/г. Має місто лімфангіт та регіонарний лімфаденіт на боці ураження. Як характеризувати стан хворої?

A Загальна гнійна інфекція [сепсіс].

B Гостра ниркова недостатність.

C Гостра печінкова недостатність.

D Інтоксикаційна енцефалопатія.

E ДВЗ - синдром

*****************************************************************

7. 55

У хворої С. 37 років на 10 день після розкриття флегмони лівого стегна різко погіршився загальний стан. З’явилася жовтяниця склер та шкіри, прогресуюча анемія зі зсувом лейкоцитарної формули вліво. Репаративні і регенеративні процеси в рані сповільнені. Дослідження крові на бактеремію від’ємні. Яке ускладнення виникло у хворої?

A * Септичний шок

B Блискавичний сепсис

C Септикопіємія

D Хронічний сепсис

E септицимія

8. 107

Хворий Г. 31 року оперований з приводу флегмони гомілки. У післяопераційному періоді стан хворого погіршав - температура тіла підвищилася до 390 З, частота дихальних рухів 25 в хвилину. При аускультації в легенях різнокаліберні хрипи. Турбують болі в рані, слабкість, запаморочення. Частота сердечних скорочень - 102 в хвилину. У аналізі крові більше 10\% незрілих лейкоцитів. Чим обумовлено погіршення стану?

A *Розвитком сепсису.

B Розвитком дихальної недостатності.

C Розвитком серцево-судинної недостатності.

D Прогресом запалення в рані

E Пневмонією.

9. 108

У хворої 26 років після операції з приводу гнійного лактаційного маститу післяопераційний період ускладнився пневмонією, артеріальною гіпотонією, анурією. Загальний стан важкий, температура тіла 38,50С. Діагностований сепсис. На підставі яких ознак діагностований сепсис?

A *Поліорганна недостатність

B Артеріальна гіпотонія.

C Підвищення температури тіла.

D Наявність гнійного осередку інфекції

E Анурія.

10. 153

У хворого 56 років на третю добу після операції розкриття гнійного парапроктитау відзначене підвищення t0 до 38,60 С, лихоманка, різка слабість, поява гнійників на шкірі спини. При огляді: стан хворого важкий, він загальмований, частота подихів – 26 у хвилину, PS 112 у хвилину, АТ 100/60 мм.рт.ст. На шкірі спини виявлено кілька фурункулів у стадії абсцедувания. Печінка + 3 см, селезінка 18х10 см. Ан. крові: Hb 92 г/л, Ер 2,4* 1012/л, Л 18,0*109/л, ШОЕ 36 мм/год. Глюкоза крові 8,2 ммоль/л.Ваш діагноз?

A Хірургічний сепсис, септикопіемія.

B Анаеробна інфекция

C Цукровий діабет

D Фурункульоз

E ВІЛ-інфекція

11. 154

Хворий 71 року надійшов у хірургічний стаціонар з апендикулярним інфільтратом на 5-у добу від початку захворювання зі скаргами на помірні болі в животі й прогресуюче наростання лихоманки: у день надходження t0 39,90С. Лейкоцитоз при надходженні 18,6*109/л. АТ 130/90 мм рт.ст. Призначені антибіотики, інфузійнна терапія, холод на живіт, антипіретики. Рано ранком на другий день при огляді хворого виявлений важкий колапс, хворий різко загальмований, шкірні покриви бліді, цианотичні, холодні. ЧДР 28 за хвил., PS 104, слабкий, АТ 80/50 мм рт.ст. Сечі за 10 годин перебування в стаціонарі немає. Яке ускладнення виникло у хворого?

A Септичний шок

B Апендикулярний абсцес

C Перитоніт

D Плевропневмонія

E Внутришньочеревна кровотеча

12. 167

Хворий 47 років, вчитель, звернувся зі скаргами на лихоманку, озноб, виражену слабкість, появу геморагічної висипки на руках., через тиждень після екстракції зуба. Об-но: блідість шкіри, петехії на шкірі, слизових; систолічний шум на верхівці; спленомегалія, м’яка, чутлива при пальпації. Гемограма: анемія, лейкоцитоз, прискорення ШОЕ. Ваш попередній діагноз?

A Сепсис

B Хвороба Аддісона-Бірмера

C Перніциозна анемія

D Анемія Міньковского-Шофара

E Апластична анемія

13. 185

Хворий К., 37 р., отримав опік 60% поверхні тіла, опікова хвороба в стадії септикотоксемії, температура тіла до 39°С, загальна слабкість, важкість дихання, загострення рис обличчя. АТ=90\50 мм рт ст., Пульс – 98 уд. на 1 хв. Про яке ускладнення слід подумати?

A * Сепсис

B Пневмонія

C Бешиха

D Лімфангоіт

E Анаеробна инфекція

******************************************************************

14. 52 253

У хворого 30 років, з глибокими опіками до 30% поверхні тіла через 30 днів визначається постійна лихоманка, відсутність апетиту, нічні потіння. Опікова поверхня в’яло гранулює. Визначте стадію опікової хвороби.

A *Септикотоксемія

B Первинний опіковий шок

C Вторинний опіковий шок

D Гостра опікова токсемія

E Реконвалесценція

15. 68 317

Хворий 40 років, був прооперований з приводу флегмони поперекової ділянки. У нього знову різко підвищилась температура тіла до 380 С, з’явились явища інтоксикації, зросла кількість лейкоцитів в крові. В рані, яка майже очистилась від некротичних тканин і виповнювалась грануляціями з’явились гнилісні виділення, грануляції стали блідими. Яке ускладнення виникло у даного хворого?

A *Сепсис

B Гнилісна флегмона

C Бешихове запалення

D Алергічна реакція

E Еризипелоїд

16. 69 318

У хворого, який лікувався в амбулаторних умовах з приводу фурункулу стан різко погіршився: з’явився головний біль, пропасниця, на шкірі геморрагічні висипання. Про яке ускладнення фурункулу слід думати в даному випадку ? Тактика лікаря ?

A *Сепсис. Негайна госпіталізація

B Фурункульоз. Негайна госпіталізація

C Лімфаденіт. Призначити антибіотикотерапію

D Бешихове запалення. Змінити антибіотик

E Алергічна реакція. Відмінити антибіотикотерапію

17. 80 365

У потерпілого опікова травма 15% поверхні тіла II-III ст. На 20 добу після травми у хворого різке підвищення температури тіла, загальна слабкість, часте везикулярне дихання, загострення рис обличчя, АТ – 90/50 мм рт.ст., пульс 112 уд. за хв. Про яке ускладнення можна думати?

A *Сепсис

B Пневмонія

C Гостра інтоксикація

D Гнійний бронхіт

E Анаеробна інфекція

18. 88 378

Хворому із поширеним післяін’єкційним абсцесом правої сідниці лікар-хірург провів спочатку пункцію , а потім оперативне розкриття абсцесу з випорожненням гнійного вмісту та налагодженням постійного промивання порожнини розчинами антисептиків, введенням протеолітичних ферментів. Призначив антибіотики широкого спектру дії та імунокорегуючу терапію. Яка із виконаних та призначених дій хірурга є провідним компонентом профілактики сепсису?

A *Хірургічне розкриття абсцесу

B Пункція абсцесу

C Місцеве застосування протеолітичних ферментів

D Призначення антибіотикотерапії

E Призначення медикаментозної імунокорекції

19. 105 468

Хворий 53 років, поступив в клініку з районної лікарні, де 5 днів тому лінійним розрізом був розкритий карбункул спини. В післяопераційному періоді стан залишався важким. Констатовано тахіпноє, тахікардія, лейкоцитоз, гіпертермія. При бактеріологічному обстеженні крові виділений гемолітичний стрептокок. Ваш діагноз?

A *Сепсис

B Карбункул спини в стадії абцедування

C Токсикорезорбтивна гарячка

D Синдром системної запальної відповіді

E Септичний шок

***************************************************************

20. 54

У хворого 35 років на 8 добу після хірургічної обробки гнійного осередку рана очистилась від гнійно-некротичного вмісту, з’явились грануляції. Проте, на фоні антибактеріальної терапії температура тіла тримається на рівні 38,5-39,5 градусів С, озноби, пітливість, ейфорія, частота пульсу 120 в хвилину. Про яке ускладнення місцевого гнійно-запального процесу можна думати?

A * Сепсис

B Гнійно-резорбтивна лихоманка

C Тромбофлебіт

D Менінгіт

E Запалення легень

21. 55

Хворий на протязі 5 діб скаржиться на загальну слабкість, озноби, пітливість, тахікардію, постійну температуру тіла на рівні 38-39 градусів С. В анамнезі за 10 днів до цього на ступні була інфікована ранка, яка самостійно очистилась і загоїлась. Про яке захворювання перш за все необхідно подумати?

A * Сепсис

B Правець

C Лімфаденіт

D Грип

E СНІД

22. 107

У хворого після операції з приводу флегмони лівого стегна перебіг захворювання ускладнився розвитком сепсису. На 7-му добу виражені симптоми загальної запальної реакції, в крові ознаки токсичної анемії, прогресуюча гіпопротеінемія, рівень білірубіну 40 мкмоль/л, АСТ і АЛТ у 2,5 рази вище норми. Зберігається олігурія (700 мл сечі за добу). Визначіть фазу клінічного перебігу сепсису.

A * Катаболічна

B Напружена

C Анаболічна

D Реабілітаційна

E Змішана

23. 108

У хворої на 4-у добу після оперативного втручання з приводу гнійного маститу загальний стан погіршився, зросла температура до 400С, частота пульсу 110 пошт.за хв., частота дихання 24 за 1 хв. Артеріальний тиск 100/60 мм рт.ст. В аналізі крові кількість лейкоцитів 18х109/л, кількість паличкоядерних форм 19%. Про яке ускладнення слід поміркувати?

A * Сепсис

B Нагноювання рани

C Газова гангрена

D Перитоніт

E Гостре респираторне захворювання

24. 175

Хворий К. 35 років надійшов у клініку з явищами хірургічного сепсису, джерелом якого ймовірно був великий карбункул лопаткової області. При обстеженні виявлені вторинні гнійні вогнища в печінці і правій легені. Укажіть фазу хірургічного сепсису.

A *Септикопіемія

B Септицемія

C Токсемія

D Гнійно-резорбтивна лихоманка

E Термінальна

25. 287

Хворий 29 років, поступив зі скаргами на наявність різано-рваної рани н/3 правого стегна, через 8 годин з моменту травми. Назвіть головний засіб профілактики гнійно-септичних ускладнень в цьому випадку?

A *Первинна хірургічна обробка рани

B Введення протигангренозної сироватки

C Імуностимулююча терапія

D Призначення антибіотиків

E Введення правцевого анатоксину

**********2011*********************************

26. 54

У хворого, 35 років, на 8 добу після хірургічної обробки гнійного осередку рана очистилась від гнійно-некротичного вмісту, з’явились грануляції. Проте, на фоні антибактеріальної терапії температура тіла тримається на рівні 38,5-39,5 градусів С, озноби, пітливість, ейфорія, частота пульсу 120 в хвилину. Про яке ускладнення місцевого гнійно-запального процесу можна думати?

A * Сепсис

B Гнійно-резорбтивна лихоманка

C Тромбофлебіт

D Менінгіт

E Запалення легень

27. 55

Хворий, протягом 5 діб скаржиться на загальну слабкість, озноби, пітливість, тахікардію, постійну температуру тіла на рівні 38-39 градусів С. В анамнезі за 10 днів до цього на ступні була інфікована ранка, яка самостійно очистилась і загоїлась. Про яке захворювання перш за все необхідно подумати?

A * Сепсис

B Правець

C Лімфаденіт

D Грип

E СНІД

28. 56

У хворого, оперованого з приводу гострого парапроктиту, протягом 5 діб на фоні антибактеріальної та детоксикуючої терапії, при позитивній динаміці місцевого перебігу захворювання, спостерігаються озноби, гіпертермія, тахікардія, ейфорія. Лікар запідозрив, що у хворого розвинувся сепсис. Яке дослідження може підтвердити діагноз?

A * Висів крові на наявність збудника

B Рентгенографія легень

C Ультразвукове дослідження печінки

D Визначення ступеню мікробної контамінації рани

E Визначення рівня молекул середньої маси

29. 107

У хворого після операції з приводу флегмони лівого стегна перебіг захворювання ускладнився розвитком сепсису. На 7-му добу виражені симптоми загальної запальної реакції, в крові ознаки токсичної анемії, прогресуюча гіпопротеїнемія, рівень білірубіну 40 мкмоль/л, АСТ і АЛТ у 2,5 рази вище норми. Зберігається олігурія (700 мл сечі за добу). Визначіть фазу клінічного перебігу сепсису.

A * Катаболічна

B Напружена

C Анаболічна

D Реабілітаційна

E Змішана

30. 108

У хворої, на 4-у добу після оперативного втручання з приводу гнійного маститу, загальний стан погіршився, зросла температура до 40С, частота пульсу 110 пошт.за хв., частота дихання 24 за 1 хв. Артеріальний тиск 100/60 мм рт.ст. В аналізі крові кількість лейкоцитів 18х109/л, кількість паличкоядерних форм 19\%. Про яке ускладнення слід поміркувати?

A * Сепсис

B Нагноювання рани

C Газова гангрена

D Перитоніт

E Гостре респіраторне захворювання

31. 175

Хворий К, 35 років, надійшов у клініку з явищами хірургічного сепсису, джерелом якого ймовірно був великий карбункул лопаткової області. При обстеженні виявлені вторинні гнійні вогнища в печінці і правій легені. Укажіть фазу хірургічного сепсису.

A *Септикопіємія

B Септицемія

C Токсемія

D Гнійно-резорбтивна лихоманка

E Термінальна

*********************2012*****************************

32. 325

Хворий, 40 років, був прооперований з приводу флегмони поперекової ділянки. У нього знову різко підвищилась температура тіла до 38 С, з’явились явища інтоксикації, зросла кількість лейкоцитів в крові. В рані, яка майже очистилась від некротичних тканин і виповнювалась грануляціями, з’явились гнильні виділення, грануляції стали блідими. Яке ускладнення виникло у даного хворого?

A * Сепсис

B Гнильна флегмона

C Бешихове запалення

D Алергічна реакція

E Ерізипелоїд