Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Krok_Med_tem_UKR.doc
Скачиваний:
117
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
519.17 Кб
Скачать

Крок 1. Загальна лікарська підготовка.

8.0 Мікробіологія

1. Загальна медична мікробіологія

4

При санітарно-бактеріологічному дослідженні води методом мембранних фільтрів виявлено дві червоні колонії на мембранному фільтрі (середовище Ендо), через який пропустили 500 мл досліджуваної води. Розрахуйте колі-індекс та колі-титр досліджуваної води:

A*4 та 250

B2 та 500

C250 та 4

D500 та 2

E250 та 2

8

У бактеріологічній лабораторії необхідно простерилізувати живильні середовища, що містять речовини, що змінюються при температурі вище 1000С (сечовина, вуглеводи). Який спосіб стерилізації повинен вибрати лаборант?

A * Текучою парою, дрібно

B Парою під тиском в автоклаві

C Кип'яченням

D Тиндалізація

E Пастеризація

49

У баклабораторії при мікроскопії мазків з мокротиння хворого з хронічним легеневим захворюванням, забарвлених за Цилем-Нільсеном, виявлені червоні палички. Яка властивість туберкульозної палички виявлена при цьому?

A * Кислотостійкість

B Стійкість до лугів

C Стійкість до спирту

D Капсулоутворення

E Спороутворення

77

У хворого 37 років в результаті тривалої антибіотико терапії розвинувся дисбактеріоз кишечника. Який вид препаратів необхідно використати для нормалізації кишкової мікрофлори?

A* Еубіотики

BСульфаніламіди

CБактеріофаги

DАутовакцини

EВітаміни

104

При мікроскопії мікробної культури виявлено спороутворюючі мікроорганізми, які мають форму веретена і за Грамом фарбуються в синьо-фіолетовий колір.Що це за мікроорганізми?

A* Клостридії.

BСтрептококи.

CСпірохети.

DАктиноміцети.

EДиплококи.

105

В препараті,зафарбованому за методом Ожешки видно паличковидні мікроорганізми,зафарбовані в синій колір, в яких термінально розміщені компоненти круглої форми,зафарбовані в червоний колір.Як називаються ці компоненти?

A* Спори.

BВійки.

CДжгутики.

DКапсули.

EМезосоми.

106

При поточному контролі санітарно-епідемічного стану аптеки проведено бактеріологічне дослідження повітря. Встановлено наявність у ньому бацил,

дріжджоподібних грибів, гемолітичних трептококів, мікрококів. Які з виявлених мікроорганізмів свідчать про пряму епідемічну небезпеку?

A*Гемолітичні стрептококи

BМікрококи

CБацили

DДріжджоподібні гриби

E-

112

У бактеріологічну лабораторію доставлені блювотні маси хворого з підозрою на холеру. З пат.материалу приготований препарат “висяча крапля”. Який метод мікроскопії буде використаний для виявлення збудника по його рухливості?

A * Фазово-контрастна

B Електронна

C Імунна електронна

D Люмінесцентна

E Імерсійна

2.Імунологія

2

У хворого дифтерією дитини через 10 днів після введення антитоксичної протидифтерійної сироватки, з'явилися висипання на шкірі, які супроводжувалися сильним свербінням, підвищилася температура тіла до 38, з'явилися болі в суглобах. Яку причину цих явищ Ви припускаєте?

A * Сироваткова хвороба

B Анафілактична реакція

C Атопія

D Гіперчутливість сповільненого типу

E Контактна алергія

7

Людина, яка проживала в ендемічному вогнищі перехворіла 3-денною малярією. Після переїзду в іншу місцевість, через 1,5 року після переїзду захворла малярією знову. Яка найбільш вірогідна форма цього захворювання?

A*Рецидив

BРеінфекція

CСуперінфекція

DПерсистуюча інфекція

E Вторинна інфекція

15

Для прискорення заживлення рани слизової оболонки в ротовій порожнині хворому призначено препарат, який являє собою термостабільний білок, що міститься у людини в сльозах, слині, грудному молоці матері, а також його можна виявити в свіжознесеному курячому яйці. Відомо, що він являє собою фактор природної резистентності організму і має назву:

A*Лізоцим

BКомплемент

CІнтерферон

DІнтерлейкін

E Іманін

28

Хворому з великими опіками зробили пересадку донорської шкіри. На 8-му добу трансплантат набряк, змінився його колір; на 11 добу почав відторгатися. Які клітини приймають у цьому участь?

A*Т-лімфоцити

BЕрітроцити

CБазофіли

DЄозінофіли

EВ-лімфоцити

29

Держсанінспекцією вилучена на базарі партія ковбаси з назвою "свиняча домашня" в зв'язку з підозрою щодо її фальсифікації. За допомогою якої серологічної реакціїімунітету можна ідентифікувати харчовий продукт?

A*Преципітації

BРЗК

CАглютинації

DІмунофлюорестенції

E РНГА

45

У хворої з клінічними ознаками імунодефіциту, з незміненою кількістю та функціональною активністю Т- і В-лімфоцитів, при обстеженні виявлений дефект на молекулярному рівні, при якому порушена функція антигенпрезентації імунокомпетентним клітинам. Дефект структур яких клітин є можливим?

A*Макрофаги, моноцити

BТ-лімфоцити, В-лімфоцити

CNK-клітини

DФібробласти, Т-лімфоцити, В-лімфоцити

E 0-лімфоцити

53

У місті епідемія грипу. Який препарат із перерахованих нижче можна порекомендувати людям для неспецифічної профілактики захворювання?

A* Лейкоцитарний інтерферон.

BПротигрипозну вакцину.

CПеніцилін.

DПротигрипозний імуноглобулін.

EПротигрипозну сироватку.

56

Жінка Д., 54 років звернулася до лікаря зі скаргами на непереносимість курячих яєць, що з’явилася нещодавно. Антигістамінні препарати, що їх призначив лікар призводили до деякого покращення стану хворої. Які антитіла могли сприяти розвитку цієї

реакції?

A *Ig E

B Ig А

C Ig D

D Ig G

E Ig M

61

У хворого з періодичними нападами ядухи, які виникають при вдиханні різних ароматичних речовин, діагностована атопічна бронхіальна астма. Діагностовано збільшення IgE. Для якого типу реакцій це характерно:

A* Анафілактичні реакції

BЦитотоксичні реакції

CІмунокомплексні реакції

DГСТ

EАвтоімунні реакції

62

У хворого з клінічними ознаками первинного імунодефіциту виявлено порушення функції антигенпрезентації імунокомпетентним клітинам. Дефект структур яких клітин є можливим?

A*Макрофаги, моноцити

BТ-лімфоцити

CВ-лімфоцити

DФібробласти

E0-лімфоцити

66

Пацієнт одужав після перенесеної дизентерії Зонне і повторно заразився цим же збудником. Як називається така форма інфекції?

A* Реінфекція.

BРецидив.

CСуперінфекція.

DПерсистуюча інфекція.

EХронічна інфекція.

67

У дитини 10-ти років поставлено пробу Манту (з туберкуліном). Через 48 годин на місці введення туберкуліну з'явилаcя папула розміром до 8 мм у диаметрі. Який тип реакції гіперчутливості розвинувся після введення туберкуліну?

A* Реакція гіперчутливості IV типа

BРеакція типа феномен Артюса

CРеакція типа сироваткової хвороби

DАтопічна реакція

EРеакція гіперчутливості ІІ типа

69

У хворого з клінічними ознаками імунодефіциту проведено імунологічні дослідження. Виявлено значне зниження кількості клітин, що утворюють розетки з еритроцитами барана. Який висновок слід зробити на основі даних аналізу?

A*Зниження рівня Т-лімфоцитів

BЗниження рівня В-лімфоцитів

CЗниження рівня натуральних кілерів (NK-клітин)

DЗниження рівня системи комлементу

EНедостатність клітин- ефекторів гуморального імунітету

103

У хворої після трансплантації печінки через 1,5 місяці погіршився стан внаслідок початку реакції відторгнення трансплантату. Який фактор імунної системи відіграє вирішальну роль в цій реакції?

AТ-кілери

BІнтерлейкін-1

CПриродні кілери

DВ-лімфоцити

E Т-хелпери

3. Піогенні коки

10

Бактеріологічне дослідження гнійних виділень з уретри з’ясувало присутність бактерій, які за Грамом фарбуваалися негативно, нагадували кавові зернини,

розкладали глюкозу і мальтозу до кислоти. Розташовувалися в лейкоцитах. До збудників якої хвороби їх віднести?

A* Гонореї

BСифілісу

CВенеричного лімфогранулематозу

DМякого шанкру

EМеліоідозу

12

На спеціальному живильному середовищі, після посіву виділення гною з уретри, виросли ніжні голубуваті колонії. При мікроскопії препаратів з них виявленні грамнегативні бобовидні диплококи. Збудником якої хвороби вони є?

A*Гонореї

BХламідіозу

CСифілісу

DТуляремії

EМеліоїдозу

18

Хворого 55-ти років госпіталізовано у хірургічну клініку з підозрою на сепсис. Який матеріал для дослідження необхідно взяти від хворого і на яке середовище його слід засіяти?

A*Кров, цукровий бульон

BЛіквор, сироватковий агар

CСечу, м’ясо-пептонний бульон

DГній, жовточно-сольовий агар

EПунктат лімфовузла, цистеїновий агар.

21

Бактеріолог при дослідженні слизу з носоглотки, дотримувася певних заходів щодо збереження збудників у матеріалі. Під час бактереоскопічного дослідження встановлено наявність грамнегативних коків, які нагадують кавові зерна та розташовані парами або тетрадами. Назвіть збудника, який був ізольований бактеріологом:

A *Neisseria meningitidis

B Staphilococcus aureus

C Neisseria gonorrhoeae

D Moraxella lacunata

E Acinetobacter calcoaceticus

26

У дитини 2-х років з катаральними явищами та висипом на шкірі лікар запідозрив скарлатину. Внутришкірно дитині було введено невелику кількість сироватки до еритрогенного токсину стрептокока, на місці ін'єкції висип зник. Що означають результати реакції?

A* Клінічний діагноз підтвердився

BУ дитини підвищена чутливість до еритрогенного токсину

CЗахворювання викликав негемолітичний стрептокок

DВсю дозу сироватки можна вводити внутривенно

EІмунна система дитини дуже ослаблена

36

У пацієнта з гнійничковими ураженнями шкіри виділений збудник, який на кров'яному агарі утворює округлої форми, середніх розмірів, жовті колонії оточені зоною гемолізу. У мазаках з колоній – коки, розташовані скупченнями неправильної форми, Гр+. Виділена культура оксидаза- і каталаза- позитивна, ферментує маніт, синтезує плазмокоагулазу. Якому виду з нижче перерахованих відповідає виділений збудник?

A*Staphylococcus aureus

B Streptococcus agalactiae

C Streptococcus pyogenes

D Staphylococcus epidermidis

E Staphylococcus saprophyticus

40

Кров, узяту у хворого з підозрою на сепсис, посіяли на цукровий бульйон. У цукровому бульйоні утворився придонний осад. При пересіванні на кров'яний агар виросли дрібні, прозорі, круглі колонії, оточені зоною гемолізу. У мазку приготованому з осаду, визначалися грам-позитивні коки, розташовані у вигляді довгих ланцюжків. Які мікроорганізми присутні в крові у цього хворого?

A * Стрептококи

B Мікрококи

C Стафілококи

D Тетракоки

E Сарцини

60

Хворій жінці поставили клінічний діагноз “гонорея”. Яке із перерахованих нижче досліджень можна застосувати для підтверджння діагнозу?

A*Мікроскопія патологічного матеріалу.

BЗараження лабораторних тварин

CПроба з бактеріофагом.

DРеакція гемаглютинації.

E Реакція іммобілізації

85

Офтальмологом у новонародженної дитини виявлено гнійні виділення з кон’юктиви ока. При мікроскопіїї мазка з кон’юктиви ока знайдено велику кількість лейкоцитів та грамнегативні бобовинні диплококи, що знаходилися в середині лейкоцитів. Який збудник є причиною цього захворювання?

A* Neisseria gonnorrhoeae

BStaphylococcus aureus.

C Staphylococcus epidermitis

D Streptococcus pyogenes

E Neisseria catarrhalis.

94

В хірургічному відділенні лікарні виник спалах госпітальної інфекції, що проявлялась в частому нагноєнні післяопераційних ран. При бактеріологічному дослідженні гною був виділений золотистий стафілокок. Яке дослідження треба використати для виявлення джерела цього збудника серед персоналу відділення.

AФаготипування

BМікроскопічний

CСерологічна ідентифікація

DВизначення чутливості до антибіотиків

EБіохімічна ідентифікація

96

При розслідуванні спалаху внутрішньолікарняної інфекції виділені чисті культури золотистого стафілокока від хворих, мед.персоналу і деяких об'єктів навколишнього середовища. Яке дослідження необхідно провести, щоб встановити ідентичність виділених стафілококів і встановити джерело госпітальної інфекції?

A * Фаготипування

B Визначення біовару

C Серотипування

D Визначення патогенності

E Зараження тварин

97

У дитини 7-ми років, яка неодноразово хворіла на стрептококову ангіну, лікар запідозрив розвиток ревматизму і призначив серологічне дослідження. Наявність антитіл до якого з стрептококових антигенів найбільш вірогідно підтвердить передбачуваний діагноз?

A*О-стрептолізін

BС-вуглевод

CМ-білок

DЕритрогенний токсин

EКапсульний полісахарід

110

У 65-ти річного чоловіка розвинувся гнійний абсцес на шиї. Виділена культура грампозитивних коків, яка володіє плазмокоагулазной активністю. Швидше за все - це:

A Staphylococcus aureus *

B Streptococcus pyogenes

C Staphylococcus epidermidis

D Staphylococcus saprophyticus

E-

114

При обстеженні пацієнта стоматолог виявив на багатьох зубах "білі плями" - зони демінералізації емалі. Вкажіть, які мікророганізми беруть участь у розвитку цього процесу?

A *Streptococcus mutans

B Streptococcus salivarius

C Streptococcus pyogenes

D Veilonella parvula

E Staphylococcus epidermidis

4. Збудники бактеріальніх кишкових інфекцій

5

Хворому з підозрою на черевний тиф лікар-інфекціоніст призначив бактеріологічне дослідження крові. Доцільність цього призначення пояснюється тим, що на першому тижні захворювання тифо-паратифами в хворого спостерігається:

A*Бактеремія

BТоксинемія

CСептицемія

DСептикопіємія

E Вірусемія

11

У пацієнта, хворого 3 дні , що скаржиться на підвищену температуру 380С, болі в животі, часті рідкі випорожнення, присутність крові в калі, лікар клінічно діагностував бактерійну дизентерію. Який метод мікробіологічної діагностики доцільно застосувати в даному випадку і який матеріал треба узяти від хворого для підтвердження діагнозу?

A * Бактеріологічний, кал

B Бактеріоскопічеський, кал

C Бактеріоскопічеський, кров

D Бактеріологічний, мочу

E Серологічний, кров

24

У хворого виразковою хворобою шлунку з підвищеною кислотністю після ендоскопічного і бактеріологічного досліджень були виділені бактерії роду Helicobacter. Завдяки якій властивості ці мікроорганізми не гинуть в

кислому середовищу шлунку?

A * Уреазної активності

B Каталазної активності

C Оксидазній активності

D Стійкості до ванкомицину

E Здатності утворювати капсулу

30

До лабораторії доставлена кров хворого на черевний тиф для виявлення антитіл. Яку із перелічених серологічних реакцій слід для цього застосувати?

A*Реакцію аглютинації

BРеакцію преципітації

CРеакцію зв'язування комплементу

DРеакцію гемаглютинації

EРеакцію гальмування гемаглютинації

32

У хворого з типовою клінічною картиною дизентерії, внаслідок раннього застосування антибіотиків під час бактеріологічного дослідження випорожнення шигелли не виявлені. Тітр антишигелльозних антитіл в РПГА у парних сироватках у даного хворого виріс в 4 рази. Про що це свідчить?

A *Підтверджує діагноз дизентерії.

BВиключає діагноз дизентерії.

CПереніс дизентерію раніше.

DНеспецифічна реакція.

EВакцинальнареакція.

43

У хворого на виразкову хворобу шлунка при проведенні фіброгастроскопії взятий біоптат слизової оболонки в області виразки. З біоптату виготовлений мазок-відбиток, пофарбований за методом Грама; з рештою біоптату проведена проба на уреазну активність. Під час мікроскопії мазка-відбитка виявлені Грам-негативні спіралеподібні

мікро-організми, тест на уреазну активність - позитивний. Які бактерії були виявлені?

A*Helycobacter pylori

B Spirilla minor

C Shigella flexneri

D Treponema pallidum

E Campylobacter jeuni

46

При бактеріологічному дослідженні промивних вод хворого на харчове отруєння висіяли чисту культуру бактерій з такими властивостями: грамнегативна рухлива паличка, на середовищі Ендо росте у вигляді безбарвних колоній. Представником якого роду було зумовлене захворювання?

A* Salmonella

BShigella

CIersinia

DEsherichia

ECitrobacter

50

У реакції пасивної гемаглютинації, поставленої з еритроцитарним черевнотифозним Vi-диагностикумом, виявлені антитіла в розведенні сироватки обстежуваного до 1:80, що вище за діагностичний титр. Такий результат свідчить

A * Про можливе носійство паличок черевного тифу

B Про гостре захворювання черевним тифом

C Про рецидив черевного тифу

D Про інкубаційний період черевного тифу

E Про реконвалесценціюхворого черевним тифом

64

Для вирішення питання ретроспективної діагностики перенесеної бактерійної дизентерія було призначено провести серологічне дослідження сироватки крові з метою встановлення титру антитіл до шигеллам. Яку з перерахованих реакцій доцільно використовувати для цього?

A * Пасивної гемаглютинації

B Зв‘язування комплементу

C Преципітації

D Гемолізу

E Бактеріоліза

65

При повторній постановці реакції аглютинації Відаля виявлено наростання титрів антитіл до О-антігенам S.typhi у сироватці хворого з 1:100 до 1:400. Як можна трактувати отримані результати?

A * Хворіє на черевний тиф

B Є гострим носієм черевнотифозних мікробів

C Є хронічним носієм черевнотифозних мікробів

D Раніше перехворів черевним тифом

E Раніше щепився проти черевного тифу

72

В анотації до препарату вказано, що він містить антигени зубдника черевного тифу, адсорбовані на стабілізованих еритроцитах барана. З якою метою використовують цей препарат?

A*Для виявлення антитіл в реакції непрямої гемаглютинації

BДля виявлення антитіл в реакції зв’язування комплементу.

CДля виявлення антитіл в реакції Відаля

DДля виявлення антитіл в реакції затримки гемаглютинації

EДля серологічної ідентифікації зхбудника черевного тифу.

73

При обстеженні на бактеріоносійство черевного тифу у сироватці крові кухарки С. шкільної їдальні виявлені Vi-антитіла. Яка з перелікованих реакцій була використана у данному випадку?

A* РНГА

BРеакція Відаля

CРЗК

DІФА

EРІФ

74

При бактеріологічному дослідженні випорожнень хворого на кишкову інфекцію була виділена Shigella sonnei. Яку з перерахованих серологічних реакцій було застосовано для ідентифікації виділеної чистої культури?

A*Реакція аглютинації

BРеакція преципітації

CРеакція зв’язування комплементу

DРеакція нейтралізації

EРеакція лізису

78

У дитини з гострою кишковою інфекцією швидко розвинулись ознаки зневоднення, з’явилась кров у випорожненнях. Педіатром було запідозрено колі ентерит. Яким методом необхідно скористатись для діагностики ентерального ешерихіозу?

A* Бактеріологічним

BСерологічним

CБіологічним

DАлергічним

E Мікроскопічним

84

У дітей молодшої групи дитбудинку зареєстрований спалах кишкової інфекції з ознаками коліентериту. Які дослідження слід провестии для остаточної ідентифікації виділеного збудника?

A* Вивчити антигенні властивості збудника.

BВизначити чутливість до антибіотиків.

CВивчити чутливість до бактеріофагів.

DВивчити біохімічні властивості збудника.

EВивчити вірулентність збудника.

88

У хворого з гострим циститом при дослідженні сечі виявили лейкоцити і багато грамнегативних паличок. При посіві виросли колонії слизового характеру, які утворювали зелений, розчинний пігмент. Який мікроорганізм, ймовірно, є причиною захворювання?

A *Pseudomonas aeruginosa

B Escherihia coli

C Klebsiella pneumoniae

D Proteus mirabilis

E Salmonella enteritidis

92

У бактеріологічну лабораторію районної СЕС доставили воду із ставка, яка використовується у господарських цілях. При бакпосіві води виділено чисту культуру холерного вібріону. Яке поживне середовище було використано при цьому

дослідженні?

AЛужний агар *

BМПБ

CМПА

DАгар Ендо

EАгар Ресселя

100

У пацієнтки хірургічного відділення з'явилися скарги на болі в поясниці і в низу живота, болісне і часте сечовипускання. Після батериологічного дослідження сечі виявлені грамнегативные оксидаза-положительные

паличкоподібні бактерії, створюючі мукоидные колонії зеленуватого кольору з специфічним запахом. Про якого збудника можна думати?

A *Pseudomonas aeruginosa

B Proteus mirabilis

C E. coli

D Str. pyogenes

E Mycoplasma pneumonie

101

У хворого виявлена виразка шлунка. При бактеріологічному дослідженні біоптату, взятого із ушкодженої ділянки шлунку, на 5-й день на шоколадному агарі виросли дрібні колонії грам- негативних оксидоредуктазопозитивних звивистих бактерій. Який із перерахованих мікроорганізмів є найбільш вірогідним збудником в даному випадку?

A Helicobacter pylori *

B Campilobacter jejuni

C Campilobacter fetus

D Mycoplasma hominis

E Chlamydia trachomatis

5. Збудники бактеріальних респіраторних інфекцій

6

Лікар отоларинголог при огляді хворого відмітив гіперемію, значний набряк мигдаликів з сірим нальотом на них. При мікроскопії нальоту було виявлено грампозитивні палички розташовані під кутом одна до одної. Про яке захворювання слід думати?

A*Дифтерія

BАнгіна

CСкарлатина

DМенінгоназофарингіт

EЕпідемічний паротит

19

При забарвленні бакпрепаратів, виготовлених з мокротиння, методом Ціля-Нільсена виявлено наявність яскравочервоних паличок, які розміщувалися поодиноко або групами, не чутливі до дії кислот. На живильних середовищах перші ознаки росту з'являються на 1О-15-ту добу. До якої родини відносяться бактерії?

A *Micobacterium tuberculosis

B Versinia pseudotuberculosis

C Histoplasma dubrosii

D Klebsiella rhinoscleromanis

ECoxiella burnettii

25

Оглядаючи дитину 6-ти років лікар помітив на глоткових мигдалинах сірувату плівку, при спробі видалення якої виникла помірна кровотеча. Бактеріоскопія мазків з мигдалин показала наявність грампозитивних бактерій булавоподібної форми. Які симптоми можуть виникнути у дитини у найближчі дні, якщо не буде проведене специфічне лікування?

A* Токсичні ураження серцевої м‘язи, печінки, нирок

BНабряк легенів

CДуже сильний нападоподібний кашель

DПапульозні висипи на шкірі

EХвильоподібна лихоманка

31

У хворого з підозрою на дифтерію під час бактеріоскопічного дослідження мазка з зіву виявлені паличкоподібні бактерії з зернами волютину. Який етіотропний препарат препаратом вибору в даному випадку?

A*Протидифтерійна антитоксична сироватка

BБактеріофаг

CДифтерійний анатоксин

DЕубіотик

EІнтерферон

35

До ПТУ вступив юнак 16 років з сільської місцевості. При плановому проведенні реакції Манту виявилося, що у цього юнака вона негативна. Яка найбільш раціональна тактика лікаря?

A*Зробити щеплення БЦЖ

BПовторити реакцію через 1 місяць

CПровести серодіагностику туберкульозу

DТерміново ізолювати юнака з навчального колективу

EПровести прискорену діагностику туберкульозу методом Прайса

38

У дитини з підозрою на дифтерію із зіву виділена чиста культура мікроорганізмів і вивчені їх морфологічні, тинкториальные, культуральні і біохімічні властивості, дифтерія, що виявилася типовою для збудників. Яке дослідження необхідно ще провести для видачі висновку про те, що виділена патогенна дифтерійна паличка?

A * Визначення токсигенних властивостей.

B Визначення протеолітичних властивостей.

C Визначення уреазної активності.

D Визначення цистиназної активності.

E Визначення здатності розщеплювати крохмаль

51

Для визначення токсигенності дифтерійних паличок на щільне живильне середовище поклали смужку фільтрувального паперу просочену антитоксичною дифтерійною сироваткою, а поряд з нею підсіяли у вигляді бляшок що вивчається культуру мікробів і свідомо токсигенный штам. Якщо культура, що вивчається продукує екзотоксин те утворюються:

A * Лінії преципітації

B Зони гемолізу

C Зони дифузного помутніння

D Зони лециназной активності

E Кільце преципітації

54

З метою встановлення токсигенності виділених від пацієнтів збудників дифтерії культури висіяли на чашку Петрі з поживним агаром по обидва боки від розташованої в центрі смужки фільтрувального паперу, змоченого протидифтерійною антитоксичною сироваткою. Після інкубації посівів в агарі між окремими культурами і смужкою фільтрувального паперу виявлено смужкоподібні ділянки помутніння середовища. Яку імунологічну реакцію було виконано?

A* Реакцію преципітації в гелі.

BРеакцію Кумбса.

CРеакцію аглютинації.

DРеакцію кільцепреципітації.

EРеакцію опсонізації.

57

У дитячому відділенні інфекційної клініки хлопчику поставлено діагоноз "дифтерія". Який препарат потрібно ввести хворому в першу чергу ?

A*Протидифтерійну антитоксичну сироватку.

BДифтерійний анатоксин.

CАКДП.

DАДП.

EТАВte.

58

В першому класі було проведене медичне обстеження учнів з метою відбору дітей для ревакцинації проти туберкульозу. Яку з наведених нижче проб при цьому використали?

A*Проба Манту.

BПроба Шика.

CНашкірна проба з тулярином

DПроба Бюрне.

EПроба з антраксином

59

В дитячому садку планується проведення вакцинації проти коклюшу. Який з наведених нижче препаратів необхідно використати з цією метою?

A*Вакцина АКДП.

BВакцина БЦЖ.

CТипоспецифічна сироватка.

DНормальний гама-глобулін.

EАДП анатоксин.

76

В сім'ї з двома дітьми, у дитини до року, на фоні підвищеної температури, виник напад спастичного кашлю. Подібна картина спостерігалася в старшої дитини дошкільного віку місяць тому. Лікар запідозрив кашлюкову інфекцію. Яким методом можна провести ретроспективну діагностику цього захворювання?

A* Серологічним

BБактеріологічним

CБіологічним

DМікроскопічним

EМолекулярно-біологічним

82

Чоловік 40 років страждає на хронічну інфекцію нирок. При дослідженні осаду сечі хворого було виявлено кислотостійкі бактерії, які мають вигляд тонких, злегка зігнутих паличок, на картопляно-гліцериновому середовищі через кілька тижнів дають сухі зморшкуваті колонії з жовтувато-рожевим пігментом. До якої групи мікроорганізмів, найбільш вірогідно, відноситься виділений збудник?

A*Мікобактерії

BМікоплазми

CХламідії

DТрихомонади

EГарднерели

91

На практичному занятті з мікробіології студентам запропоновано пофарбувати готові зафіксовані мазки із мокротиння хворого на туберкульоз. Який метод фарбування треба використати у данному випадку?

A* Циля-Нільсена

BБуррі

CРомановського -Гімза

DГінса

EГрама

93

При обстеженні на бактеріоносійство працівников дитячих закладів у виховательки одного з дитсадків виділена С.diphtheriae. Було проведено дослідження на токсигенність збудника,яке показало, що цей штамм С.diphtheriae не продукує екзотоксин. Яка реакція проводиться при дослідженні на токсигенність дифтерійних бактерій?

AРеакція преципітації в агаровому гелі *

BРеакція кільцепреципітації

CРеакція агглютинації

DРеакція зв’язування комплемента

EРеакція імунофлуоресценсії

99

У хворого впродовж 10 днiв мае мiсце пiдвищена температура, напади характерного кашлю. Лiкар призначив посiв слизу з носоглотки на середовище КУА. Який мiкроорганiзм передбачається виявити?

AПаличку коклюшу*

BПаличку iнфлюенцii

CЛiстерiю

DКлебсiелу

EСтафiлокок

107

В бактеріологічну лабораторію направлено харкотиння хворого на туберкульоз, Для бактеріоскопічного дослідження препаратів - мазків і виявлення туберкульозної палички потрібно використати один із методів збагачення, який передбачає обробку харкотиння лише розчином їдкого натру. Як називається такий метод?:

A*Гомогенізація

BІнактивація

CФлотація

DФільтрація

EЗнешкодження

113

При посіві матеріалу із зіва від хворого ангіною на кров’яно-телуритовий агар виросли колонії діаметром 4-5мм, сірого кольору, радіально покреслені (у вигляді розеток). Під мікроскопом грампозитивні палички із булавовидними потовщеннями на кінцях, розміщені у вигляді розтопирених пальців. Які це мікроорганізми?

A* Коринебактерії дифтерії.

BКлостридії ботулізму.

CДифтероїди.

DСтрептококи.

EСтрептобацили.

115

Значну роль у профілактиці туберкульозу відіграє планова масова вакцинація проти туберкульозу новонароджених дітей віком 5-7 днів життя. При цьому застосовують вакцину:

AБЦЖ *

BАКДС

CАДС

DАД

EАКС

116

При огляді дитини 4 років зі скаргами на загальну слабкість, біль у горлі та утруднене ковтання лікар запідозрив дифтерію та направив матеріал до бактеріологічної лабораторії. На яке диференціально-діагностичне поживне середовище слід засіяти матеріал для виділення збудника дифтерії?

A*Кров’яно-телуритовий агар

BСередовище Ендо

CСередовище Плоскирева

DСередовище Сабуро

EСередовище Левенштейна-Йенсена

6. Патогенні анаероби

14

В бактеріологічній лабораторії досліджувалась в’ялена риба домашнього виготовлення, яка стала причиною важкого харчового отруєння, При мікроскопії виділеної на середовищі Кітта-Тароці культури виявлені мікроорганізми схожі на тенісну ракетку. Який діагноз встановить лікар?

A*Ботулізм

BСальмонельоз

CХолера

DДизентерія

EЧеревний тиф

16

У студента після вживання м(яса, консервованного в домашніх умовах, з‘явились симптоми харчового отруєння Clostridium botulinum: диплопія, порушення мови та параліч дихання. Чим обумовлені такі симптоми ботулізму?

A* Дією нейротоксину

BІнвазією Cl. вotulinum в епітелій кишківника

CСекрецією ентеротоксина

DЕндотоксичним шоком

EАктивацією аденілатциклази

63

У бактеріологічній лабораторії проводиться дослідження м‘ясних консервів на вміст ботулінічного токсину. Для цього дослідній групі мишей ввели екстракт із досліджуваного матеріалу та антитоксичну протиботулінічну ироватку типів А,В,Е; контрольній групі мишей ввели екстракт без протиботулінічної сироватки. Яку

серологічну реакцію було використано?

A*Нейтралізації

BПреципітації

CЗв‘язування комплементу

DОпсоно-фагоцитарна

EПодвійної імунної дифузії

89

До лабораторії надійшов матеріал із рани хворого. Попередній діагноз - газова гангрена. Яким мікробіологічним методом можна встановити видову належність збудника?

A* Бактеріологічним

BАлергічним

CБактеріоскопічним

DСерологічним

EРІА

108

При харчовому отруєнні виділена культура анаеробних грампозитивних спороутворюючих паличок. До якого виду найімовірніше відноситься виділений збудник?

AC. perfringens *

B Proteus vulgaris

C P.mirabilis

D Vibrio parahemolyticus

EEsherichia coli

7. Патогенні спірохети

3

У мікропрепараті виготовленому з пунктату регіонарного лімфовузла хворого, зафарбованому за Романовським-Гімза лікар виявив тонкі мікроорганізми з 12-14 рівномірними завитками з гострими кінцями довжиною 10-13 мкм блідо-рожевого кольору. Про збудника якої інфекційної хвороби може йти мова в даному випадку?

A*Сифілісу

BТрипаносомозу

CЛептоспірозу

DПоворотного тифу

EЛейшманіозу

22

При обстеженні хворого чоловiка, госпіталызованого на 5-й день хвороби з проявами жовтяниці, болі в м’язах, ознобом,. носовими кровотечами. При проведені лабораторної діагностики бактеріолог виконав темнопольну мікроскопію краплини крові хворого. Назвіть збудників хвороби:

A *Leptospira interrogans

B Borrelia dutlonii

C Calymmatobacterium granulomatis

D Bartonella bacilloformis

E Rickettsia mooseri

27

Для серологічної діагностики сифілісу в реакції Вассермана лікар-лаборант підготував такі реактиви: кардіоліпіновий антиген, спиртовий екстракт ліпоідів із серцевої м‘язи бика з холестерином, антиген з трепонем, зруйнованих ультразвуком, гемолітична система, фізіологічний розчин, досліджувані сироватки. Який ще компонент необхідний для постановки реакції?

A* Комплемент

BЖиві трепонеми

CЕритроцити барана

DДіагностична преципітуюча сироватка

EАнтиглобулінова сироватка

33

У померлого від гострого інфекційного захворювання, яке супроводжувалось гарячкою, жовтяницею, геморагічною висипкою на шкірі і слизових оболонках, а також гострою нирковою недостатністю, при гістологічному дослідженні тканини нирки (забарвлення за Романовськом-Гімзою) виявлені звивисті бактерії, які мають вигляд букв С та S. Які бактерії були виявлені?

A *Лептоспіри

BТрепонеми

CСпіролли

DБоррелії

EКампілобактерії

52

Поворотний тиф, що викликається B. caucasica зустрічається лише на певних територіях, де є переносник - кліщ роду Alectorobius. Як можна назвати таку інфекцію?

A * Ендемічною

B Екзотичною

C Спорадичною

D Пандемічною

E Епідемічною

8. Збудники зоонозних інфекцій

9

Ветеринарний фельдшер, що працює на тваринницькій фермі звернувся до лікаря з скаргами на болі в суглобах, лихоманку, нездужання, пітливість ночами. Хворий близько місяця. Враховуючи, що хворий працює на тваринницькій фермі і відповідні скарги, лікар запідозрив у нього бруцельоз. Який матеріал узятий у цього хворого, підлягає дослідженню в звичайній мікробіологічній лабораторії?

A * Сироватка крові

B Спинномозкова рідина

C Блювотні маси

D Сеча

E Випорожнювання

13

Під час експертизи шкір тварин була використана реакція преципітації по Асколі. При обліку результатів через декілька хвилин після поєднання імунної сироватки та екстракту шкіри було відмічено утворення білуватого кільця. Про що свідчить даний результат?

A*Наявність антигенів сибірки

BНаявність токсину анаеробної інфекції

CНаявність збудника бруцельозу

DПоверхневого антигену ешеріхій

EВірулентного антигену сальмонел

41

В одному з гірських селищ мала місце масова загибель гризунiв. Одночасно хворіло населення цієї мiсцевостi. Хвороба супроводжувалася швидким підвищенням Т до 40oС, вираженою інтоксикацією, збільшенням пахових лiмфовузлiв. У препаратах-мазках з трупного матеріалу виявлені грам-негативні палички овоїдної форми з біполярним забарвленням. Якi мікроорганізми є збудниками цього інфекційного захворювання?

A*Паличка чуми

BСтафілокок

CЗбудник туляремії

DЗбудник сибірки

EКлостридії

44

Територію старого худобомогильника, який не використовувався більше 50 років, планується відвести під житлове будівництво. Однак дослідження грунта показало наявність життєздатних спор збудника особливо небезпечного захворювання. Який із вказаних мікроорганізмів найбільш імовірно міг зберігатися у грунті протягом такого тривалого часу?

A * Bacillus anthracis

B Francisella tularensis

C Brucella abortus

D Yersinia pestis

E Mycobacterium bovis

71

У приймальний покій інфекційної лікарні звернувся чоловік, який, за його словами, одержав поштою конверт з підозрілим порошком. Чоловіка госпіталізували в ізолятор, а порошок з конверта скерували в лабораторію з метою дослідити на наявність спор збудника сибірки. Який метод дослідження дає можливість якнайшвидше виявити можливого збудника?

A*Імунолюмінесцентний метод

BРеакція зв’язування комплементу

CРеакція преципітації в гелі

DВиділення чистої культури

EБіопроба на мишах.

87

У хворого, госпіталізованого з приводу важкої пневмонії, з мокротиння, засіяного на МПА, виросли шорсткі колонії з нерівними краями. Мікроскопічно виявлено великі грам позитивні палички, які розташовувались у вигляді ланцюжка і містили спори. Якому з наведених збудників притаманні такі властивості?

A* Bacillus anthracis

BStreptococcus pneumoniae

C Klebsiella pneumoniae

D Mycobacterium tuberculosis

E Bordetella pertussis

9.Патогенні гриби та найпростіші.

20

В лабораторію направлено матеріал білуватого нашарування із слизових оболонок ротової порожнини. Висів матеріалу зроблено на середовище Сабуро, відмічено ріст сметаноподібних колоній, бактеріоскопія виявила короткі бруньковані нитки, до збудників якої інфекції відносять ізольовані мікроорганізми ?

A* Мікози

BСпірохетози

CРікетсіози

DМікоплазмози

EХламідіози

37

При мікроскопії зскрібка з мови, забарвленої по Граму, виявлені овальні, круглі, подовжені ланцюжки кліток темно-фіолетового кольору, що брунькуються. Про збудника якого захворювання може йти мова?

A * Кандидозу.

B Актиномікозу.

C Стрептококовій інфекції.

D Стафілококовій інфекції.

E Дифтерії

39

У дитини на слизовiй оболонцi щiк та на язицi виявленi бiлуватi плями, якi нагадують молоко, що скипілося. У виготовлених препаратах-мазках знайденi Грам+ овальнi дрiжджоподiбнi клiтини. Якi це збудники?

A*Гриби роду Кандiда

BСтафiлококи

CДифтерiйна паличка

DАктиноміцети

EФузобактерії

75

Хворий Т., 68 років піддавався тривалої антибіотикотерапії. Після такого лікування у хворого з'явився білястий наліт на слизистій порожнині рота. Мікроскопічне вивчення мазків, приготованих з нальотів, виявило великі, округлої форми, різної величини, грампозитивные мікроорганізми. Що необхідно зробити для продовження мікробіологічної діагностики ?

A * Посів матеріалу на середовище Сабуро

B Посе на середовище Плоськирева

C Посів матеріалу на середовище Китта – Тароцци

D Посів матеріалу на середовище Ендо

E Посів на жовтково-сольовий агар

80

Пацієнт через 15 діб після повернення з багатомісячного плавання в районах Середземномор’я та Західної Африки відчув слабкість, головний біль, періодичні підвищення температури. Лікар запідозрив у хворого малярію. Який із перерахованих методів є найбільш адекватним в діагностиці даного захворювання?

A* Мікроскопічний

BБіологічний

CАлергічний

DМікробіологічний

EСерологічний

81

У вагітної жінки взяли кров для підтвердження клінічного діагнозу „токсоплазмоз”. Який із перерахованих серологічних реакцій має діагностичне значення в підтвердженні діагнозу?

A* Реакція зв’язування комплементу

BРеакція нейтралізації

CРеакція гемадсорбції

DРеакція аглютинації

EРеакція гальмування гемаглютинації

86

У хворого, що повернувся з однєї країн Півдня виявлено клінічні сиптоми паразитарного ураження товстої кишки. При мікроскопічному дослідженні фекалій виявлено округлої форми утворення розміром коло 10 мкм з 4 ядрами, ідентифіковані як цисти збудника. Який діагноз можна поставити на основі даних лабораторного обстеження?.

A*Амебна дизентерія

BБалантидіаз

CЕнтеробіоз

DЕнтероколіт

EТеніоз

95

Зі слизових оболонок і харкотиння хворого, якій тривалий час приймав імунодепресанти, були виділені грампозитивні великі овальні клітини з брунькуванням, що розташовані хаотично та подовжені клітини, розташовані ланцюжками. Який збудник виділений?

AКандіди *

BСтрептобактерії

CАктиноміцети

DСтрептококи

EІєрсінії

10. Медична вірусологія

1

Досить часто причиною набутих імунодефіцитів є інфекційне ураження організму, при якому збудники безпосередньо розмножуються в клітинах імунної системи і руйнують їх. Виберіть серед перерахованих ті захворювання, при яких має місце вищезгадане:

A* Інфекційний мононуклеоз, СНІД

BТуберкульоз, мікобактеріоз

CПоліоміеліт, гепатит А

DДизентерія, холера

EКу-гарячка, висипний тиф

17

Збудник гепатиту Д (Дельта-агент) є дефектним вірусом, який може реплікуватись лише в клітинах, уже інфікованих одним з перерахованих вірусів:

A* Вірусом гепатиту В

BВірусом гепатиту А

CВірусом гепатиту Е

DВірусом Епстайна-Барр

EВірусом імунодефіциту людини

23

ВІЛ-інфікований пацієнт періодично обстежується з метою виявлення ознак активізації процесу. Назвіть найбільш суттєву ознаку, що вказує на перехід ВІЛ-інфекції в СНІД:

A* Саркома Капоші, кількіть Т-хелперів нижче 200 кл/мкл

BЗниження кількості нейтрофілів

CЗниження кількості Т-хелперів

DКількість Т-хелперів нижче критичного рівня

EВиявлення антитіл до gp 41

34

У населеному пункті зареєстрований спалах гепатиту, який пов'язують з водним чинником. Який вірус гепатиту міг викликати спалах захворювань в цьому населеному пункті?

A * Вірус гепатиту Е.

B Вірус гепатиту С.

C Вірус гепатиту Д.

D Вірус гепатиту G.

E Вірус гепатиту B.

42

У хворого 25 років з численних шкірних пустул висівається золотистий стафілокок в асоціації з епідермальним стафілококом, в аналізі харкотиння виявлена пневмоциста карінії, у випорожненнях - криптоспоридії, вульгарний протей та гриби роду кандіда. При якому захворюванні зустрічається таке множинне інфікування умовно-патогенними мікроорганізмами?

A*СНIД

BЦукровий діабет

CСепсис

DДисбактеріоз

EМедикаментозний агранулоцитоз

47

Мисливець звернувся за медичною допомогою з приводу укусів рук пораненою лисицею. Яку допомогу слід надати йому з метою специфічної профілактики сказу?

A* Введення антирабічної вакцини

BХірургічна обробка рани

CВведення антибіотиків

DПромивання рани мильним розчином

EОбробка рани спиртовим розчином йоду

48

При обстеженні молодого чоловіка в центрі по боротьбі з СНІДом отриманий позитивний результат ІФА з антигенами ВІЧ. Скарги на стан здоров'я відсутні. Про що може свідчити позитивний результат ІФА?

A * Про інфікування ВІЧ

B Про захворювання на СНІД

C Про інфікування ВГБ

D Про перенесене захворювання на СНІД

E Про персистенцію ВГБ

55

В інфекційну лікарню поступив пацієнт з клінічними ознаками енцефаліту. В анамнезі - укус кліща. В реакції затримки гемаглютинації виявлено антитіла проти збудника кліщового енцефаліту в розведенні 1 : 20, що не є діагностичним. Вкажіть наступні дії лікаря після одержання вказаного результату:

A*Повторити дослідження із сироваткою, взятою через 10 днів

BДослідити цю ж сироватку повторно.

CВикористати чутливішу реакцію.

DПовторити дослідження з іншим діагностикумом.

EВідхилити діагноз кліщового енцефаліту.

68

Вірус імунодефіциту людини, маючи на своїй поверхні антигени gp 41 i gp 120, взаємодіє з клітинами-мішенями організму. Виберіть серед перерахованих антигени лімфоцитів людини, з якими комплементарно зв’язується gp 120 вірусу.

A *CD 4

B CD 3

C CD 8

D CD 19

ECD 28

70

При дослідженні сироватки крові у пацієнта з ознаками імунодефіциту виявлено антитіла до білків gP 120 i gP41. Яку інфекцію у хворого підтверджує цей результат?

A*ВІЛ-інфекція

BНLTV-1- інфекція

CTORCH- інфекція

DНВV - інфекція

EЕСНО-інфекція

79

У хворого по ходу міжреберних нервів з’явилася пухірцева висипка у вигляді обруча, з больовим синдромом. Яке дослідження найбільш ефективне для експрес-діагностики оперізуючого лишаю?

A* РІФ з моноклональними антитілами

BВиділення вірусу в культурі клітин

CРН

DІФА

EРЗК

83

У клітинах мозку лисиці, що відловлена в межі міста, виявлені включення у вигляді тілець Бабеша-Негрі. Джерелом якого захворювання була тварина?

A Сказ *

B Інфекційний мононуклеоз

C Грип

D Кліщовий енцефаліт

E Вітряна віспа

90

В вірусологічну лабораторію доставлено патологічний матеріал (виділення слизової оболонки носових ходів), який взяли від хворого з попереднім діагнозом “грип”. Який експрес-метод дасть змогу виявити специфічний вірусний антиген в досліджуваному матеріалі?

A* Пряма і непряма РІФ

BПрямий і непрямий ІФА

CРГГА

DРЗНГА

EРІА

98

Матеріалом від дитини з попереднім діагнозом “ентеровирусна інфекція” заразили культуру кліток мавп (Vero) і мишей-сосунків, в результаті не виявлено цитопатичного ефекту на культурі кліток, але зареєстрована загибель мишей-сосунків. Які ентеровіруси могли викликати захворювання у даної дитини?

A * Коксаки А

B Коксаки В

C ЕСНО

D Поліовіруси

E Некласифіковані ентеровіруси 68-71

102

У фекаліях трирічної дитини із сильновираженою діареєю, яка хворіє протягом 3-ох днів, за методом імунної електронної мікроскопії виявлено віруси, із двошаровим капсидом і псевдооболонкою, які нагадують дрібні коліщатка із спицями. Які це можуть бути віруси?

Aротавіруси *

BКоксакі-віруси

CЕСНО-віруси

Dкоронавіруси

Eреовіруси

109

Вагітній жінці, при постановці на облік в жіночу поліклініку, було проведено комплексне дослідження на ряд інфекцій. У сироватці крові були виявлені IgM до вірусу краснухи. Про що свідчить дане обстеження?

A * Про первинне зараження жінки

B Про хронічний процес

C Жінка здорова

D Загострення хронічного процесу

E Повторне інфікування вірусом краснухи

111

Матеріал від хворого з попереднім діагнозом “Грип” направлено до лабораторії. При проведенні вірусологічного дослідження було застосовано реакцію гемадсорбції. Для виявлення яких вірусів може бути використана ця реакція?

AВірусів, що мають гемаглютиніни*

BВсіх простих вірусів

CВсіх складних вірусів

DДНК-геномних вірусів

EБудь-яких вірусів

Крок 1. Загальна лікарська підготовка 2012 8.0. Мікробіологія

З центру тестування 1. Загальна медична мікробіологія 5 При санітарно-бактеріологічному дослідженні питної води отримані наступні результати: загальна кількість бактерій в 1,0 мл - 80, колі-індекс - 3. Як розцінити результат дослідження? A * Вода придатна для вживання B Вода є сумнівною C Вода є дуже сумнівною D Вода є забрудненою E Вода є дуже забрудненою 11 У бактеріологічній лабораторії підготували до стерилізації м'ясо-пептоний бульйон. Який із способів стерилізації слід застосувати? A * Автоклавування при 1210 С 30 хв B Сухим жаром 1600 З 2:00 C Кип'ятінням 1:00 D Фільтрування E - 16 При перевірці стану повітря в операційній перед операцією седиментаційним методом виявлено 5 дрібних округлих колоній, навколо яких чітко видна зона гемолізу. На яке середовище були зроблені посіви? A * Кров'яний МПА B МПА C Ендо D ЖСА E Левіна 24 Реакція імунофлюоресценції широко використовується для експрес-діагностики багатьох бактеріальних і вірусних інфекцій. Вкажіть умову, без дотримання якої неможливо визначити результат реакції. A * Наявність люмінесцентного мікроскопа B Наявність електронного мікроскопа C Наявність імерсійного мікроскопа D Наявність виділеної чистої культури збудника E Наявність сироватки хворого 102 З рото-глотки хлопчика, який хворіє на хронічний тонзиліт, виділили культуру кокових бактерій. У мазках вони розташовувались у вигляді ланцюжків. Які це можуть бути бактерії? A * Стрептококи B Стафілококи C Ешеріхії D Клостридії E Вібріони 2. Імунологія 3 У хворої М. спостерігається локальна реакція на укус бджоли, яка виникла в перші хвилини після укусу. За яким типом реакції гіперчутливості вона проходить? A * Анафілактичний B Цитотоксичний C Імунокомплексний D Уповільненого типу E Ідиотип-антиідиотип 35 Хлопчик 1,5 років, який не отримував планові щеплення, контактував з хворим на кір. З метою екстреної специфічної профілактики дитині був введений донорський гамаглобулін. Який вид імунітету був створений при цьому? A * Пасивний B Природний C Антитоксичний D Поствакцинальний E Місцевий 44 У хворого, який отримав травму в автомобільній катастрофі, через 7 днів з'явилися перші симптоми правця. Йому призначили курс лікування протиправцевої сироваткою і хворий почав видужувати. Через два тижні у хворого підвищилася температура, збільшилися лімфовузли, з'явилася набряклість суглобів, висипання, свербіж і порушення з боку серцево-судинної системи. Як називається стан, який виник у хворого? A * Сироваткова хвороба B Кропивниця C Анафілактичний шок D Дисбактеріоз E Набряк Квінке   45 Вам запропоновані для роботи наступні препарати: 1.Бруцельозна нашкірна вакцина. 2.Лептоспірозна вакцина. 3.Вакцина БЦЖ. 4.Адсорбірована кашлюково-дифтерійно-правцева вакцина АКДП. 5.Адсорбірованний правцевий анатоксин. Який імунітет створюють ці препарати? A * Штучний активний B Нестерильний (інфекційний) C Антибактеріальний D Штучний пасивний E Антитоксичний 50 Істотним недоліком мікроскопічного методу діагностики інфекцій є його недостатня інформативність у зв'язку з подібністю морфології багатьох видів мікроорганізмів. Яка імунологічна реакція дозволяє значно підвищити інформативність цього методу? A * Реакція імунофлюоресценції B Реакція Кумбса C Імуноферментний аналіз D Реакція опсонізації E Радіоімунний аналіз   51 У пацієнта з бронхіальною астмою за допомогою шкірних алергічних проб встановлена ​​сенсибілізація до алергену тополиного пуху. Який фактор імунної системи відіграє вирішальну роль у розвитку цього імунопатологічного стану? A * IgE B IgD C IgM D Сенсибілізовані Т-лімфоцити E IgG 54 Хворому з великими опіками зробили пересадку донорської шкіри. Через 4-5 днів шкірний трансплантат прижився. Але на 8-му добу трансплантат набряк, змінився його колір і на 11 добу почав відторгатися. Які клітини беруть в цьому участь? A * Т-лімфоцити B Еритроцити C Базофіли D Еозинофіли E В-лімфоцити 84 Лікар-бактеріолог виділив у хворої дитини збудника дизентерії Флекснера - тип 2, Зонне - тип I і етеропатогенну кишкову паличку - 055/В5. Як називається такий тип інфекції у даної дитини? A * Змішана інфекція B Вторинна інфекція C Носійство патогенних бактерій D Суперінфекція E Реінфекція 92 Після введення вакцини БЦЖ немовлятам імунітет до туберкульозу триває до тих пір, поки в організмі є живі бактерії вакцинного штаму. Як найбільш правильно назвати такий вид імунітету? A * Нестерильний B Гуморальний C Типоспецифічний D Природжений E Перехресний 112 Через декілька хвилин після введення препарату хворому на правець з'явилася задишка, частий пульс, впав артеріальний тиск. Який препарат міг бути найбільш імовірною причиною виниклого ускладнення? A * Антитоксична сироватка B Сульфаніламіди C Антибіотик D Анатоксин E Донорський гамма-глобулін 3. Піогенні коки 114 В дитячому садку, після вживання в їжу сиру, у дітей виникло захворювання, що характеризується гострим початком, нудотою, блювотою, проносом. При мікроскопії мазків, приготовлених з сиру і блювотних мас, виявлені Грам+ мікроорганізми, які розташовуються в мазках у вигляді скупчень, що нагадують грона винограду. Якими будуть Ваші подальші дії по встановленню етіології цього спалаху харчової інтоксикації? A * Додатково провести бактеріологічний метод дослідження. B Зробити висновок про те, що причиною захворювань став стафілокок. C Додатково поставити алергічну пробу. D Додатково визначити антитіла в сироватці крові. E Додатково визначити фаготип стафілокока.   115 На спеціальній живильному середовищі, після посіву гнійних виділень з уретри, виросли ніжні голубуваті колонії. При мікроскопії препаратів, приготовлених з них, виявлені грамнегативні, бобовидні диплококи. Збудниками якої хвороби є ці мікроорганізми? A * гонореї B хламідіозу C сифілісу D туляремії E меліоідозу 6 У мокротинні хворого з підозрою на пневмонію виявлені Грам + диплококи, трохи продовгуваті, зі злегка загостреними протилежними кінцями. Які мікроорганізми виявлені в мокротинні? A * Streptococcus pneumoniae B Staphylococcus aureus C Klebsiella pneumoniae D Neisseria meningitidis E Neisseria gonorrhoeae 9 У дитячому садку через кілька годин після вживання сирної маси майже у всіх дітей раптово з'явилися симптоми гастроентериту. При бактеріологічному дослідженні блювотних мас і залишків сирної маси було виділено золотистий стафілокок. Як доцільно продовжити дослідження для уточнення джерела інфекції? A * Провести фаготипування виділених штамів B Визначити здатність штамів до токсиноутворення C Провести дослідження обладнання харчоблоку D Визначити наявність антитіл у хворих дітей E Поставити алергічну пробу   10 При мікроскопії мокротиння хворого крупозною пневмонією виявлено значну кількість Грам + ланцетовидних диплококів, оточених капсулою. Виявлення якого збудника слід очікувати? A * Streptococcus pneumoniae B Klebsiella pneumoniae C Chlamidia pneumoniae D Staphylococcus aureus E Escherichia coli 32 У зв'язку з підозрою на внутрішньолікарняну інфекцію, проведено обстеження у відділенні новонароджених пологового будинку. У декількох дітей, а також на деяких предметах огляду виявлений золотистий стафілокок. Які властивості виділених культур дають можливість встановити їх походження з одного джерела? A * Фаготип B Пігментоутворення C Антигенна структура D Біохімічна активність E Антибіотикограма 40 Молодий чоловік, у якого в анамнезі була гонорея і від якої він повністю вилікувався, знову занедужав гонореєю. В даному випадку можна говорити про A * реінфекцію B мікст-інфекцію C рецидив D суперінфекціїю E вторинну інфекцію 43 У кабінет до лікаря-дерматолога звернувся хворий. З гнійного відокремлюваного уретри цього пацієнта лікар приготував мазок, пофарбував по Граму. При мікроскопії в препараті виявлено ​​багато лейкоцитів, в цитоплазмі яких знаходилася велика кількість Грам-бобовидної форми диплококів. Результати якого процесу спостерігаються в препараті? A * Фагоцитозу B Метаболізму C Капсулоутворення D Спороутворення E Малігнізації 56 Хворий 5 років скаржиться на сильний головний біль, блювоту. Об'єктивно: ригідність м'язів потилиці, блювота без попередження нудотою, герпетична висипка на обличчі, лихоманка. На підставі бактеріологічних досліджень якого патологічного матеріалу можливо підтвердження попереднього діагнозу - «цереброспинальний менінгіт»? A * Пункція спинномозкової рідини, яка витікає під тиском і має неприємний запах B Виділення урінокультури N.meningitidis C Виділення копрокультури N. meningitidis D Дослідження блювоти E Виділення бактерій N. meningitidis із слизових оболонок сечостатевої системи 60 У хворого М. лікар діагностував гостру гонорею. З анамнезу стало відомо, що раніше він переніс гонорею і лікування було повним. До якої категорії інфекцій можна віднести це нове захворювання? A * Реінфекція B Суперінфекція C Рецидив D Вторинна інфекція E Аутоінфекція 71 Фекалії дитини, яка хворіє ентеритом емульгують в фізіологічному розчині і краплю емульсії наносять на елективне середовище: 10% молочно-сольовий, або жовточно-сольовий агар. Які мікроорганізми передбачається виділити? A * Стафілококи B Кишкову паличку C Стрептококи D Клебсієли E Ентерококи 74 У лікарню поступила дитина з діагнозом "Стафілококовий сепсис". На яке живильне середовище треба посіяти кров хворого з метою виділення збудника? A * цукрово-пептонний бульйон B м'ясо-пептонний агар C середовище Плоскирєва D середовище Бучина E жовчно-сольовий агар 76 У посіві гною з фурункула знайдені кулястої форми мікроорганізми, розташовані як "гроно" винограду. Які мікроорганізми виявлені? A * Стафілококи B Диплококи C Мікрококи D Стрептококи E Тетракоки   77 У дитячому садку провели обстеження дітей та персоналу з метою виявлення менінгококового носійства. Підберіть метод мікробіологічного дослідження: A * Бактеріологічний B Алергічний C Бактеріоскопічний D Біологічний E Серологічний 85 При бактеріологічному дослідженні матеріалу, взятого у хворого з підозрою на хронічну гонорею, росту мікроорганізмів на спеціальних поживних середовищах не виявлено. Які методи діагностики слід застосувати, щоб підтвердити чи спростувати діагноз хронічної гонореї? A * Поставити РСК, алергічну шкірну пробу з гонококовим алергеном B Визначити титр антитіл в сироватці крові хворого, використовуючи РПГА C Біологічний метод D Імунну електронну мікроскопію E Повторити посів досліджуваного матеріалу на диференціально-діагностичні середовища 94 При бактеріоскопічному дослідженні носоглоткового слизу дитини 2,5 років, хворого назо-фарингітом, виявлені Грам- диплококи, схожі за формою на кавові зерна. Які органи дитини найбільш імовірно будуть уражені, якщо ці мікроорганізми проникнуть у кров? A * Оболонки мозку B Серцеві клапани C Ниркові гломерули D Моче-статеві шляхи E Лімфатичні вузли   95 У хлопчика 12 років після перенесеної ангіни розвинулося ревматичне ураження серця. Кожна наступна стрептококова інфекція погіршує стан хворого. Який препарат доцільно використовувати для профілактики ускладнень? A * Пеніцилін B Стрептококовий анатоксин C Стрептококовий бактеріофаг D Донорський гамма-глобулін E Аутовакцину   99 У хворої дитини з явищами гнійного керато-кон'юнктивіту лікар-офтальмолог запідозрив бленорею (гонорейний кон'юнктивіт). Якими методами лабораторної діагностики слід скористатися для підтвердження діагнозу? A * Мікроскопічним і бактеріологічним B Серологічним та алергічним C Біологічним та методом фагодіагностики D Біологічним та алергічним E Мікроскопічним і серологічним   100 Хворій назо-фарингітом дитині лікар поставив діагноз "Менінгококовий назо-фарингіт". Який метод лабораторної діагностики найбільш раціональний для підтвердження діагнозу? A * Бактеріологічний B Біологічний C Серологічний D Мікроскопічний E Алергічний   101 У хворої церебро-спинальним менінгітом дитини взята спинномозкова рідина мутного характеру, яка містить велику кількість лейкоцитів. Яку з серологічних реакцій слід скористатися для експрес-діагностики захворювання? A * Реакцію преципітації B Реакцію аглютинації C Реакцію зв'язування комплементу D Реакцію гемаглютинації E Реакцію нейтралізації 4. Збудники бактеріальних кишкових інфекцій 7 З випорожнень хворого гострим гастроентеритом виділена чиста культура рухливих дрібних, злегка зігнутих Грам- паличок, які впродовж 6 годин дають ріст на лужній 1% пептонній воді у вигляді ніжної блакитнуватої плівки. Яким мікроорганізмам притаманні такі властивості? A * вібріонам B спірохетам C клостридіям D бацилам E спірілам 13 У інфекційне відділення лікарні госпіталізовано хворого зі скаргами на нудоту, рідкі випорожнення зі слизом і прожилками крові, підвищення температури, слабкість. Лікар запідозрив дизентерію. Який метод лабораторної діагностики найдоцільніше призначити для підтвердження діагнозу? A * Бактеріологічний B Серологічний C Мікологічний D Мікроскопічний E Протозоологічний 15 Хворий госпіталізований в інфекційну лікарню на 8-й день зі скаргами на головний біль, нездужання, слабкість. Для серологічного дослідження взято кров. При проведенні реакції аглютинації Відаля встановлено, що вона позитивна в розведенні 1:200 з О-діагностикумом черевного тифу. Який діагноз можна встановити на підставі цього дослідження? A * Черевний тиф B Дизентерія C Холера D Лептоспіроз E Туберкульоз 18 У пацієнта з ознаками коліту виділена чиста культура бактерій, яка за морфологічними, культуральними та біохімічними властивостями віднесена до роду шигел. Яку з названих реакцій доцільно застосувати для серологічної ідентифікації культури? A * Аглютинації з діагностичними сироватками B Зв'язування комплементу C Непрямої гемаглютинації D Преципітації E Затримки гемаглютинації 21 Пацієнт звернувся до лікаря на другому тижні хвороби, яка за клініко-епідеміологічними даними нагадувала тифо-паратифозне захворювання. Лікар вирішив підтвердити діагноз шляхом виявлення специфічних антитіл. Які препарати слід використовувати для цієї мети? A * Діагностікуми B Діагностичні сироватки C Мічені сироватки D Моноклональні антитіла E Адсорбуючі імунорецепторні сироватки 25 У хворого з підозрою на черевний тиф виділена чиста культура збудника, яка ідентифікована за морфологічними, культуральними та біохімічними властивостями як сальмонела тифу. Яке дослідження слід застосувати для остаточної ідентифікації збудника? A * Сероідентифікацію B Серодіагностику C Алергодиагностику D Антибіотикограму E Фаготипування 34 Хлопчик 12 років знаходиться в лікарні з підозрою на харчову токсикоінфекцію. При посіві фекалій хворого на середовище Ендо виросла велика кількість безбарвних колоній. Який мікроорганізм можна з найбільшою імовірністю виключити з числа можливих збудників захворювання? A * Escherichia coli B Salmonella enteritidis C Proteus vulgaris D Pseudomonas aeruginosa E Yersinia enterocolitica 37 При посіві випорожнень хворого черевним тифом на середовищі Ендо виросли колонії, які мають різне забарвлення і розміри: одні - червоні великі, інші - безбарвні середніх розмірів. До яких за призначенням середовищ відноситься зазначене в умові поживне середовище? A * Диференційно-діагностичних B Елективних C Спеціальних D Виборчих E Збагачених   38 На 1% лужній пептонній воді, після посіву в неї досліджуваного матеріалу (випорожнення) і 8 годинної інкубації в термостаті при 370 С, виявлено ріст у вигляді ніжної блакитнуватої плівки. Для збудника якого захворювання характерні такі культуральні властивості? A * холери B чуми C черевного тифу D паратифу А E дизентерії 47 Хворий був доставлений до лікарні зі скаргами на головний біль, підвищену температуру, частий стул, болі в животі з тенезмами. Лікар поставив клінічний діагноз "Дизентерія?" І направив досліджуваний матеріал (випорожнення) в бактеріологічну лабораторію. Яким методом діагностики лікар-бактеріолог повинен був підтвердити або спростувати клінічний діагноз? A * Бактеріологічним B Біологічним C Бактеріоскопічним D серологічним E Алергічним   49 З метою діагностики тифо-паратифозних захворювань проведена реакція аглютинації Відаля. Вона виявилася позитивною з черевнотифозним О-антигеном в розведенні 1:1600 та з черевнотифозним Н-антигеном - в розведенні 1:200. Про що це свідчить? A * Про захворювання черевним тифом. B Про відсутність тифо-паратифозних захворювань. C Про черевнотифозне бактеріоносійство. D Про інкубаційний період черевного тифу. E Про перенесений черевний тиф в анамнезі. 61 Враховуючи скарги хворого, дані об'єктивного дослідження та епідемічну ситуацію, лікар виставив попередній клінічний діагноз "Черевний тиф" і направив досліджуваний матеріал в бактеріологічну лабораторію. Хворий хворіє 2 дні. Яким методом мікробіологічної діагностики можна підтвердити діагноз у даного хворого? A * Бактеріологічним B Мікроскопічним C Серологічним D Біологічним E Алергологічним   63 У хворого з підозрою на черевний тиф протягом двох тижнів захворювання лабораторний діагноз не був встановлений. Який матеріал потрібно направити в лабораторію для бактеріологічного дослідження на третьому тижні захворювання? A * Фекалії і сечу B Мокротиння C Мазок з носа D Мазок із зіву E Промивні води шлунка   64 Хворий госпіталізований в інфекційне відділення з підозрою на холеру. Який основний метод дослідження необхідно використовувати для підтвердження діагнозу? A * Бактеріологічний B Імунологічний C Біологічний D Серологічний E Алергічний   65 Для серологічної діагностики черевного тифу використовують реакцію Відаля. Який механізм взаємодії антигенів та антитіл лежить в її основі? A * Аглютинація B Преципітація C Бактеріоліз D Гемоліз E Імобілізація бактерій   67 З фекалій хворого виділена шигела Зонне. Які потрібно провести додаткові дослідження для встановлення джерела інфекції? A * Провести фаготипування виділеної чистої культури B Зробити антибіотикограму C Поставити реакцію преципітації D Поставити реакцію зв'язування комплементу E Поставити реакцію нейтралізації   70 Для серодіагностики черевного тифу ставлять реакцію, при якій до різних розведень сироватки хворого додають діагностикум трьох видів мікроорганізмів, і результат якої оцінюють по наявності осаду із склеєних бактерій. Ця реакція відома під назвою: A * Відаля B Борде-Жангу C Васермана D Райта E Асколі 79 У лабораторію особливо небезпечних інфекцій доставлені випорожнення хворого з діагнозом "Холера". Який метод мікробіологічної діагностики потрібно використовувати, щоб підтвердити або відхилити діагноз? A * Бактеріологічний B Алергічний C Бактеріоскопічний D Біологічний E Вірусологічний 81 Хворий госпіталізований в інфекційну клініку з попереднім діагнозом "Черевний тиф?". Почуває себе хворим протягом трьох днів. Використання якого методу дасть змогу підтвердити діагноз? A * Виділення гемокультури B Виділення копрокультури C Виділення урінокультури D Виділення білікультури E Виділення розеолокультури 87 При первинному посіві води на 1% пептонну воду, через 6 годин на поверхні середовища виявлено зростання - ніжна плівка. Для збудника якого захворювання характерні такі культуральні властивості? A * Збудника холери B Збудника чуми C Збудника туберкульозу D Збудника дизентерії E Збудника псевдотуберкульозу 90 Після дослідження біоптату, взятого у хворого при езофагогастродуоденоскопії, був поставлений бактеріологічний діагноз «Хелікобактеріоз». Яка з особливостей бактерій, виділених у даного хворого, була обов'язково врахована при культивуванні? A * Мікроаерофільні B Наявність ферменту уреази C Колонізація клітин гастрального типу D Відсутність спор і капсул E Наявність шести полярних джгутиків   91 При бактеріологічному дослідженні фекалій жінки 38 років, яка 1,5 роки тому перенесла черевний тиф, було виявлено Salmonella typhi в кількості 102 / р. Як найбільш точно охарактеризувати стан обстеженої жінки? A * Бактеріоносійство B Дисбактеріоз C Реінфекція D Суперінфекція E Рецидив 103 У хворого з діагнозом «Дизентерія» виділена шигела зі здатністю продукувати екзотоксин. Про який вид шигел йдеться? A * Шигела дизентерії B Шигела Зонне C Шигела Флекснера D Шигела Бойда E Шигела Нью-Кастла 106 З випорожнень хворої дитини 6-місячного віку, який знаходиться на штучному годуванні, виділена культура кишкової палички з антигенною структурою 0-111. Який діагноз можна поставити? A * Колі-ентерит B Гастро-ентерит C Холероподібне захворювання D Харчове отруєння E Дизентеріеподібне захворювання   109 В інфекційне відділення госпіталізований хворий з скаргами на багаторазовий пронос і блювоту, біль у м'язах ніг, слабкість, запаморочення. Після огляду лікар поставив попередній діагноз "Холера". Як необхідно досліджувати матеріал, взятий у хворого для експрес-діагнозу? A * Пряма та непряма РІФ B РА C Бактеріологічним методом D Серологічним методом E Біологічним методом 116 В інфекційну лікарню госпіталізована дитина з підозрою на колі-ентерит. З випорожнень виділена кишкова паличка. Як встановити приналежність палички до патогенних варіантів? A * В реакції аглютинації з О-сироватками B На підставі біохімічних властивостей C Шляхом фаготипування D На підставі мікроскопії забарвлених мазків E За характером росту на середовищі Ендо   5. Збудники бактеріальних повітряно-крапельних інфекцій 1 При підозрі на туберкульоз хворій дитині зробили пробу Манту. Через 24 години в місці введення алергену з'явилася припухлість, гіперемія і болючість. Які основні компоненти визначають цю реакцію організму? A * Мононуклеари, Т-лімфоцити і лімфокіни B Гранулоцити, Т-лімфоцити і Ig G C Плазматичні клітини, Т-лімфоцити і лімфокіни D В-лімфоцити, Ig М E Макрофаги, В-лімфоцити і моноцити 4 У лабораторію доставлене мокротиння хворого на туберкульоз. Який метод фарбування слід використовувати для виявлення збудників туберкульозу? A * Циля-Нельсена B Грам-Синьова C Романовського- Гімза

D Буррі-Гінса E Нейсера 14 У клініку доставлений хворий з важким загальним станом, високою температурою, утрудненим диханням. Бактеріоскопічне дослідження матеріалу із зіву і дихальних шляхів дозволило попередньо діагностувати дифтерійний круп. Який метод фарбування при цьому було застосовано? A * Нейсера B Циля-Нільсена C Буррі-Гінса D Пєшкова E Ожешко 23 У зв'язку з випадком дифтерії виникла необхідність провести запобіжні щеплення в студентській групі. Який препарат слід використати для створення штучного активного імунітету? A * Дифтерійний анатоксин B Антидифтерійну сироватку C Специфічний імуноглобулін D Вакцину АКДС E Вакцину з убитих бактерій 33 У закритому колективі виникла необхідність перевірити стан імунітету проти дифтерії, щоб обгрунтувати необхідність вакцинації. Які дослідження слід провести з такою метою? A * Встановити титр антитоксинів в РНГА B Перевірити членів колективу на носійство палички дифтерії C Встановити рівень антитіл проти дифтерійної палички D Перевірити медичну документацію щодо вакцинації E Перевірити стан імунітету щодо дифтерійної палички 39 В мазку з матеріалу, взятого у хворого з підозрою на дифтерію, виявлені жовті палички з синіми зернами на кінцях. Який спосіб забарвлення використаний в даному випадку? A * Нейсера B Леффлера C Циля-Нільсена D Козловського E Романовського 42 При дослідженні мокротиння хворого методом Прайса в мазках виявлені червоного кольору паличкоподібні бактерії, що утворюють звиті тяжі. Яка речовина обумовлює склеювання даних бактерій і їх ріст у вигляді джгутів? A * Корд-фактор B Альттуберкулін C Фтіонова кислота (фосфатиди) D Туберкулостеарінова кислота E РРД 46 У хворої дитини з підозрою на дифтерію було взято на дослідження відокремлюване ураженої слизової оболонки зіва. Приготовлений і забарвлений мазок. При мікроскопії виявлені жовті палички з темно-синіми потовщеннями на кінцях. Який структурний елемент мікробної клітини визначається у виявлених мікроорганізмів? A * Зерна волютину B Плазміди C Капсула D Спори E Джгутики 48 При медичному обстеженні учнів 1 класу поставлена ​​проба Манту. З 35 учнів у 15 проба Манту була негативною. Що необхідно зробити дітям з негативною пробою Манту? A * Ввести вакцину БЦЖ B Ввести антитоксичну сироватку C Ввести антирабічну вакцину D Зробити повторну пробу E Досліджувати сироватку крові 52 Дитині віком 6 років, у якої запідозрений активний туберкульозний процес, проведена діагностична реакція Манту. Який імунобіологічний препарат при цьому був введений? A * Туберкулін B Вакцина БЦЖ C Вакцина АКДС D Тулярин E Вакцина АДС 62 У дитячому садку зробили пробу Манту. Який препарат був для цього використаний? A * Туберкулін B Бруцелін C Тулярин D Антраксин E Токсоплазмін   66 У хворої дитини з підозрою на дифтерію виділена коринебактерія дифтерії. Яке дослідження необхідно провести, щоб переконатися, що даний мікроорганізм є збудником дифтерії у цієї дитини? A * Перевірити токсигенність мікроорганізму B Провести фарбування за методом Буррі-Гінса C Зробити посів на кров'яний агар D Заразити кролика E Провести реакцію аглютинації   68 Серед дітей школи-інтернату мають місце випадки захворювання ангіною. При мікроскопії мазків з мигдаликів, забарвлених за методом Нейсера, знайдені тонкі палички жовтого кольору з темно-коричневими зернами на кінцях, які розміщуються у вигляді римської цифри п'ять. Яку інфекцію можна запідозрити в цьому випадку? A * Дифтерію B Інфекційний мононуклеоз C Лістеріоз D Тонзиліт E Скарлатину    69 У бактеріологічну лабораторію направлена мокрота хворого на туберкульоз. Для бактеріоскопічного дослідження препаратів - мазків і виявлення туберкульозної палички потрібно використати один із зазначених методів фарбування: A * Циля-Нільсена B Буррі-Гінса C Здрадовского D Грама E Романовського 78 З центрифугата порції сечі, отриманої від хворого з підозрою на туберкульоз нирок, приготували препарат для мікроскопії. Який метод фарбування препарату використовують для виявлення збудника? A * За Цилем-Нільсеном B За Буррі C За Грамом D За Леффлером E За Ожешко 86 У лікарню госпіталізована дитина з діагнозом «Дифтерія». Якими препаратами для специфічної терапії Ви скористаєтеся? A * протидифтерійної антитоксичної сироваткою, антибіотиками B дифтерійним анатоксином, антибіотиками C вакциною "Кодівак", сульфаніламідами D дифтерійними вакцинами: АКДП, АДП, АТ E дифтерійним бактеріофагом 88 В мазку, приготовленому з мокротиння хворого на туберкульоз мікобактерії (БК) не виявлені. Чи можна підвищити ймовірність бактеріоскопічного виявлення збудника в мокроті? Якщо так, то якими методами? A * Методами збагачення досліджуваного матеріалу (цетрифугірованням, флотацією) B Біологічним методом C Посівом матеріалу в середовища збагачення D Методом імуноферментного аналізу E Серологічним методом   93 У чоловіка 36 років з підозрою на туберкульоз нирок було проведено дослідження осаду сечі. При мікроскопії знайдені кислотостійкі бактерії, але за методом Прайса корд-фактор не виявлений. Яке дослідження дозволить найбільш надійно підтвердити або спростувати попередній діагноз? A * Зараження лабораторних тварин B Вивчення токсигенних властивостей збудника C Фаготипування виділеної культури D Серологічна ідентифікація збудника E Шкірна алергічна проба   104 У мазках, які були приготовлені з мокротиння хворого на туберкульоз легень, мікобактерій не виявлено. Яким методом можна підвищити ймовірність виявлення мікобактерій в мокроті? A * Гомогенізації і флотації B Прайса і Школьникової C Темнопольна мікроскопія D Мікроскопія препаратів, забарвлених за Цилем-Нільсеном E Мікроскопія нативних мікропрепаратів 107 Хворому на туберкульоз, в анамнезі якого була відкрита легенева форма захворювання, проведено мікроскопічне дослідження мокротиння з метою виявлення збудника. Який метод фарбування препарату доцільно використовувати при цьому? A * Метод Циля-Нільсена B Метод Грама C Метод Буррі-Гінса D Метод Романовського-Гімзи E Метод Нейсера   108 У дитини 4-х років спостерігаються клінічні ознаки кашлюка. З метою серологічної діагностики була поставлена ​​розгорнута реакція з кашлюковим і паракашлюковим діагностикумом. На дні пробірок, в які було внесено діагностикум з Bordetella parapertussis, утворився зернистий осад. Які антитіла виявлені в результаті цієї реакції? A * аглютиніни B преципітини C опсоніни D бактеріолізини E антитоксини 110 Хворий тривалий час лікується з приводу хронічної пневмонії. При мікроскопічному дослідженні мокротиння в мазках, пофарбованих за методом Циля-Нільсена, виявлені червоні палички розмірами 0,25 х 4 мкм, розташовані поодиноко, іноді невеликими скупченнями. Яке захворювання у пацієнта? A * Туберкульоз легень B Пневмококова пневмонія C Актиномікоз легенів D Грипозна пневмонія E Кандидоз легень 6. Патогенні анаероби 12 Хворий Н. поступив до лікарні зі скаргами на блювоту, запаморочення, двоїння в очах, важкість при ковтанні. Лікар запідозрив ботулізм. Які методи діагностики доцільно використати для підтвердження діагнозу? A * Біологічна проба, бактеріологічний B Алергічна проба, серологічний C Бактеріологічний, мікологічний D Протозоологічний, мікроскопічний E - 53 У хворого після вживання в їжу консервованих грибів з'явилися симптоми бульбарного паралічу: птоз, двоїння в очах, афонія, порушення ковтання. Попередній діагноз: «Ботулізм». За допомогою якої реакції можна визначити тип токсину? A * Реакція нейтралізації B Реакція аглютинації C Реакція преципітації D Реакція зв'язування комплементу E Реакція імунофлюоресценції 59 Новонароджений, 20 днів, помер від правця. Де з найбільшою ймовірністю може бути знайдений збудник? A * Пупкова ранка B Спинний мозок C Кров D Шлунково-кишковий тракт E М'язи 73 Після вживання м'ясних консервів у хворого Н. з'явилося двоїння в очах, сильний головний біль, порушення ковтання, ускладнене дихання, м'язова слабкість. Поставлено діагноз «Ботулізм». З яким фактором патогенності пов'язані клінічні прояви цього захворювання? A * Екзотоксин B Гемолізин C Ендотоксин D Плазмокоагулаза E Фібринолізин 113 Хворому після вживання інфікованого продукту необхідно провести екстрену профілактику ботулізму. Вкажіть, який з перерахованих препаратів слід використати? A * Полівалентна антитоксична сироватка B Інтерферон C Моновалентна антитоксична сироватка D Анатоксин E Плацентарний гама-глобулін 7. Збудники зоонозних інфекцій 8 При плановому обстеженні доярок поставлена шкірно-алергічна проба Бюрне. Зазначена проба використовується для виявлення гіперчутливості до A * бруцеліну B туберкуліну C альттуберкуліну D тулярину E антраксину 17 У селищі К. у декількох господарствах була виявлена ​​масова загибель щурів. Виникла підозра, що причиною може бути чума. Які постмортальні дослідження тварин слід провести з метою екстреного встановлення збудника інфекції? A * Реакція кольцепреципітаціі B Реакція аглютинації C Реакція пасивної аглютинації D Реакція зв'язування комплементу E Реакція нейтралізації 2 В лабораторію доставили матеріал (витяжка тваринницької сировини) з району, де відзначені випадки захворювання на сибірку серед тварин. Яку серологічну реакцію необхідно застосувати для виявлення антигенів збудника в досліджуваному матеріалі? A * Реакцію термопреципітації B Реакцію зв'язування комплементу C Реакцію непрямої гемаглютинації D Радіоімунний аналіз E Реакцію преципітації в агарі 41 Достовірність бактеріологічного дослідження при діагностиці чуми підвищується при застосуванні реакції імунофлуоресценції. Опишіть отриману при цьому мікроскопічну картину. A * Дрібні овальні палички з яскраво-зеленим світінням B Дрібні коковидні бактерії рожевого кольору C Великі палички з обрубаними кінцями фіолетового кольору D Дрібні палички з закругленими кінцями рожевого кольору E Злегка зігнуті червоні палички, розташовані під кутом 55 У хворого з симптомами - головний біль, висока температура, лихоманка, кашель, з мокротиння виділили палички овальної форми з біполярним забарвленням, Грам-, в мазку з бульонної культури розташовуються ланцюжками, на агарі утворюють колонії R-форми. Це характерно для збудника A * чуми B туберкульозу C дифтерії D стрептококової ангіни E менінгококового назо-фарингіту   57 Хворий 34 роки звернувся до лікаря з приводу карбункула на обличчі. Під час огляду: нещільний, без болю набряк підшкірної клітковини, в центрі карбункула чорний струп, по периферії везикулярні висипання навколо карбункула. Мікробіологічне дослідження виявило наявність нерухомих стрептобацил, які здатні утворювати капсули. Які мікроорганізми є збудниками даної хвороби. A * Bacillus antracis B Staptylococcus aureus C Bacillus anthracoides D Bacillus subtilis E Bacillus megaterium 75 Доярка у розпал епідемії грипу звернулася до лікаря зі скаргами на високу температуру, загальну слабкість, відсутність апетиту, біль у суглобах. Протягом 10 діб вона лікувалась з діагнозом "Грип". Але інфекціоніст запідозрив у неї бруцельоз. За допомогою якої реакції можна поставити остаточний діагноз «Бруцельоз»? A * Райта B Хедльсона C імунофлюоресценції D Відаля E Оухтерлоні 89 В міську інфекційну лікарню поступив пацієнт з симптомами, що дозволили лікарю поставити попередній діагноз «Туляремія». Який з нижче перерахованих методів є найбільш раннім методом діагностики і найбільш застосовний в звичайних клінічних умовах? A * Алергологічний B Біологічний C Серологічний D РІФ (експрес-метод) E Бактеріологічний 8. Збудники мікозів і протозойних інфекцій 2 При мікроскопії мікропрепаратів з виділень хворої хронічним кольпо-вагінітом лікар виявив округлої форми і овальної форми клітини, які брунькуються, розміром 3-6 мкм. Про збудника якої грибкової хвороби може йти мова в даному випадку? A * кандидозу B кокцидіозу C епідермофітії D мікроспорії E криптококозу 72 Лікар - педіатр при огляді тримісячної дитини зазначив, що слизова оболонка порожнини рота, а також язик покриті щільним білим нальотом. У матеріалі, взятому з місця ураження, бактеріолог виявив наявність грибів дріжжеподібної форми, в зв'язку з цим запідозрили мікоз: A * Кандидоз B Фавус C Епідермофітія D Актиномікоз E Трихофітія 96 У чоловіка 40 років пошкоджені міжпальцеві ділянки на ногах: шкіра мокне, відшаровується, з'явилися тріщини. При посіві зіскрібка шкіри на середовище Сабуро виросли пухнасті колонії, білі зверху і зеленувато-жовті знизу. У мазках з верхньої частини колоній видно конідії у вигляді "кийків" з 1-5 клітинами. Які ще органи найбільш ймовірно може вразити цей збудник? A * Нігті B Волосся C Підшкірна клітковина D Лімфатичні судини E Слизові оболонки статевих шляхів 105 При мікроскопічному дослідженні нативного препарату з випорожнень хворого, які мають кров'яно-слизистий характер, виявлені мікроорганізми округлої форми, в цитоплазмі яких містяться еритроцити, а також цисти дрібних розмірів з 4 ядрами. Про який збудник йде мова? A * Entamoeba hystolitica B Entamoeba coli C Lamblia intestinalis D Trichomonas intestinalis E Leichmania donovani 9. Віруси   19 З метою перевірки крові донорів на наявність антигенів гепатиту В необхідно застосувати високочутливі методи. Яку з названих реакцій слід застосувати з вказаною метою? A * Твердофазний імуноферментний аналіз B Імуноелектрофорез C Непрямої гемаглютинації D Зв'язування комплементу E Непрямої імунофлуоресценції   20 Екскременти хворого з підозрою на кишкову вірусну інфекцію обробили антибіотиками протягом доби при 400 С. Потім суспензією заразили первинні і перещеплювані клітинні культури. Через 2-3 дні в заражених клітинах культур виявлено цитопатичну дію. Як проводиться ідентифікація ентеровірусів? A * За допомогою реакції нейтралізації цитопатичної дії типоспецифічними ентеровірусними сироватками B За допомогою реакції імунофлюоресценції C За допомогою реакції гальмування гемаглютинації D За допомогою реакції аглютинації E За допомогою реакції преципітації 26 В хірургічний кабінет звернувся чоловік, якого вкусила невідома собака. Широкі рвані рани локалізовані на обличчі. Яку лікувально-профілактичну допомогу необхідно надати для профілактики сказу? A * Почати імунізацію антирабічною вакциною B Призначити комбіновану антибіотикотерапію C Терміново ввести вакцину АКДП D Госпіталізувати хворого і тримати під наглядом лікаря E Терміново ввести нормальний гама-глобулін   27 При спалаху гострої респіраторної інфекції з метою встановлення діагнозу «Грип» проводиться експрес-діагностика, яка грунтується на виявленні специфічного вірусного антигену в досліджуваному матеріалі (змив з носоглотки). Яку серологічну реакцію використовують для цього? A * Реакція імунофлюоресценції B Реакція зв'язування комплементу C Реакція аглютинації D Реакція преципітації E Реакція опсонізаціі   28 Серологічна діагностика грипу передбачає виявлення наростання титру антитіл до збудника в сироватці крові хворого. У скільки разів має зрости титр антитіл з парної сироваткою, щоб результат вважався достовірним? A * В 4 рази і більше B В 2 рази C В один раз D У 3 рази E На пів-титру   29 Вірус грипу містить внутрішні антигени: нуклеопротеїдні (NP), полімеразні (P1, P2, P3), матриксний білок (М) і зовнішні антигени - гемаглютинін (Н) і нейрамінідазу (N). Яким з них належить основна роль у створенні імунітету до грипозної інфекції? A * гемаглютинін і нейрамінідаза B нуклеопротеїдні антигени C матриксний білок D полімеразні білки E нейрамінідаза   30 У пацієнтки 20 років встановлено діагноз - СНІД. Які популяції клітин найбільш чутливі до вірусу імунодефіциту людини? A * Т-хелпери B Гепатоцити C Ендотеліоцити D Епітеліоціти E В-лімфоцити   31 Відомо, що вірус імунодефіциту людини належить до родини ентеровірусів. Вкажіть основну ознаку, яка характеризує дане сімейство. A * Наявність ферменту зворотної транскриптази B Містять мінус-РНК C Прості віруси, які вражають тільки людину D Нуклеїнова кислота не інтегрує в геном хазяїна E Реакція імуноферментного аналізу для виявлення антигенів   36 Лікар-педіатр, проводячи з батьками бесіду про профілактику кору, зауважив, що певна категорія дітей має природний пасивний імунітет до цього захворювання. Яких саме дітей мав на увазі лікар? A * Новонароджених B Старших 14 років C Тих, які перенесли кір на першому році життя D Тих, які отримали планові щеплення E Тих, чиї батьки не хворіли на кір   58 У хворого з жовтяницею отримані такі дані лабораторного обстеження: HbsAg-, НВеАg-, анти НВsAg +, анти Нвsм-, Нсаg +. Який діагноз підтверджується на основі цих даних? A * Гепатит С, в анамнезі - гепатит В B Гепатит С C Хронічний гепатит В з низькою реплікативною активністю D Рецидив гепатиту В E Повторне зараження гепатитом В 80 При перевірці крові донорів на станції переливання крові, в сироватці одного з них виявлені антитіла до вірусу імунодефіциту людини. Який метод рекомендується для підтвердження діагнозу «ВІЛ-інфекція»? A * Вестернблота (імуноблотингу) B Електронної мікроскопії C Імуноферментного аналізу D Імунофлюоресценції E Радіоімунного аналізу 82 В інфекційну лікарню госпіталізований хворий з ознаками пневмонії, що розвинулася на 6-й день захворювання на грип. Який метод точніше всього підтверджує грипозну етіологію пневмонії? A * Виявлення антигенів вірусу грипу в мокротинні методом ІФА B Дослідження парних сироваток C Зараження курячих ембріонів D Імунолюмінісцентне дослідження мазків-відбитків з носових ходів E Виявлення антитіл проти гемаглютиніну вірусу грипу   83 В зв'язку з важким перебігом гепатиту В пацієнту призначено обстеження з метою виявлення можливого агента-супутника, який ускладнює перебіг основного захворювання. Вкажіть цей агент. A * Дельта-вірус B Вірус гепатиту С C Вірус гепатиту G D Вірус гепатиту Е E НВs-антиген 97 У зв'язку з тим, що наближається епідемія грипу, районний епідеміолог складає заявку на профілактичні препарати. Який з них буде сприяти формуванню активного специфічного імунітету і є найменш реактогенним? A * Субодинична вакцина B Жива вакцина C Інактивована вакцина D Донорський гама-глобулін E Лейкоцитарний інтерферон   98 У хлопчика 6 років помірне підвищення температури, привушні залози збільшені. З слини хворого виділено вірус, який розмножується в курячих ембріонах і тканинних культурах, має гемаглютинуючі властивості і викликає утворення симпластів в культурі клітин. Які ще органи найбільш ймовірно можуть бути уражені внаслідок інфекції, викликаної цим вірусом? A * Статеві залози B Печінка C Легкі D Глоткові мигдалики E Головний мозок 111 Під час хірургічної операції пацієнтові проведено переливання крові. На антигени якого збудника необхідно перевірити цю кров? A * Вірусу гепатиту В B Вірусу гепатиту А C Вірусу гепатиту Е D Ентеровірусів E Аденовірусів  

Крок 1. Загальна лікарська підготовка

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]