Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
охрана труда / Лекція 1_ОПГ.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
114.18 Кб
Скачать

Лекція № 1.

ЗАКОНОДАВЧА ТА НОРМАТИВНА БАЗА УКРАЇНИ ПРО ОХОРОНУ ПРАЦІ

План

1. Мета, об’єкт, предмет курсу «Охорона праці в галузі»

2. Законодавча та нормативна база України про охорону праці.

3. Охорона праці жінок і молоді.

4. Тривалість робочого часу.

5. Державне управління охороною праці

6. Система триступеневого контролю з охорони праці на підприємстві.

Ключові слова: охорона праці, законодавча та нормативна база України, контроль за охороною праці на підприємстві, тривалість робочого часу.

Література

Основна:

  1. Жидецький В. Ц. Основи охорони праці / В. Ц. Жидецький, В. С. Джигирей, О.В. Мельников. – Львів : Афіша, 2000. – С. 17-69.

  2. Катренко Л.А. Охорона праці в галузі освіти: навч. посіб. / Л.А. Катренко, І.П. Пістун. – Суми : Вид-во «Университетська книга», 2001. – С. 4-14.

  3. Катренко Л. А. Охорона праці в галузі освіти / Л. А. Катренко, І. П. Пістун. – Суми : Університетська книга, 2005. – С. 4-14. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу :

www.twirpx.com/file/267425/

4. Москальова В.М. Охорона праці. Інтерактивний комплекс навчально-методичного забезпечення / В. М. Москальова. – Рівне.НУВГП , 2009. Тема 1-2. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу :

http://studentbooks.com.ua/content/view/1331/76/1/0/

1. Мета, об’єкт, предмет курсу «Охорона праці в галузі»

Державна політика з охорони праці в України є складовою частиною державної політики України в цілому і спрямована на ефективне вирішення невідкладних та перспективних задач розвитку охорони праці населення України в умовах незалежної самостійної держави.

Забезпечення майбутніх спеціалістів поглибленими теоретичними знаннями та практичними навичками з питань охорони праці в конкретній галузі за умов впровадження ринкових відносин і перебудови народного господарства, які необхідні для вирішення різнобічних питань пов’язаних з організацією та забезпеченням безпечних та нешкідливих умов праці при розробці та експлуатації нової техніки, устаткування, технологічних процесів, що виключають негативну дію на людину та оточуюче природне середовище.

Охорона життя та здоров'я громадян у процесі їх трудової діяльності, створення безпечних та нешкідливих умов праці є одним з найважливіших державних завдань. Успішне вирішення цього завдання значною мірою залежить від належної підготовки фахівців усіх освітньо-кваліфікаційних рівнів з питань охорони праці.

«Охорона праці в галузі» — це нормативна дисципліна, яка вивчається з метою формування у майбутніх фахівців з вищою освітою необхідного в їх подальшій професійній діяльності рівня знань та умінь з правових і організаційних питань охорони праці, з питань гігієни праці, виробничої санітарії, виробничої безпеки та пожежної безпеки, визначеного відповідними державними стандартами освіти, а також активної позиції щодо практичної реалізації принципу пріоритетності охорони життя та здоров'я працівників по відношенню до результатів виробничої діяльності.

Мета вивчення дисципліни полягає у формуванні у майбутніх фахівців (спеціалістів та магістрів) умінь та компетенцій для забезпечення ефективного управління охороною праці та поліпшення умов праці з урахуванням досягнень науково-технічного прогресу та міжнародного досвіду, а також в усвідомленні нерозривної єдності успішної професійної діяльності з обов’язковим дотриманням усіх вимог безпеки праці у конкретній галузі.

Завдання вивчення дисципліни передбачає забезпечення гарантії збереження здоров’я і працездатності працівників у виробничих умовах конкретних галузей господарювання через ефективне управління охороною праці та формування відповідальності у посадових осіб і фахівців за колективну та власну безпеку.

На базі знань дисципліни «Охорона праці в галузі» здійснюється подальше поглиблене вивчення питань охорони праці стосовно конкретної галузі та особливостей професійної діяльності майбутніх фахівців.

Наукову основу курсу «Охорона праці в галузі» складають вивчення теоретичних та практичних нормативно-правових основ організації охорони праці на виробництві, методи та засоби забезпечення оптимальних умов виробничого середовища і промислової безпеки в галузі згідно з чинними законодавчими, нормативно-правовими та міжнародними актами і стандартами.

Об’єктами вивчання курсує:

  • умови та особливості праці фахівців в галузі;

  • їх вплив на стан здоров’я працюючих;

  • заходи та засоби, що визначають нешкідливі та безпечні умови праці

Предметом вивчання курсу є:

  • правове забезпечення заходів щодо охорони праці фахівців в галузі;

  • особливості розвитку професійно обумовлених захворювань фахівців;

  • санітарно-гігієнічна характеристика виробничих факторів середовища та трудового процесу;

  • вимоги пожежної безпеки;

  • атестація та паспортизація робочих місць.

Курс «Охорона праці в галузі» складається з чотирьох розділів:

- перший – галузеві нормативно-правові основи організації охорони праці на виробництві, система управління охороною праці в галузі, її складові та функціонування;

- другий - проблеми та особливості гігієни праці та виробничої санітарії в галузі;

- третій – проблеми профілактики виробничого травматизму та забезпечення промислової безпеки в галузі;

- четвертий – проблеми, організація та забезпечення пожежної безпеки в галузі.