Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
охрана труда / Лекція 3.doc
Скачиваний:
129
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
163.84 Кб
Скачать

Лекція 3. Травматизм та професійні захворювання в галузі. Розслідування нещасних випадків. Безпека процесів праці в галузі.

План.

  1. Обставини, за яких проводиться розслідування.

  2. Обов’язки роботодавця щодо розслідування нещасних випадків.

  3. Встановлення зв’язку нещасного випадку з виробництвом.

  4. Розслідування та облік нещасних випадків, хронічних професійних захворювань і отруєнь на виробництві.

  5. Загальні вимоги безпеки в галузі освіти.

  6. Вимоги до санітарного контролю за станом повітря робочої зони.

  7. Санітарно-гігієнічні вимоги до умов праці в галузі.

  8. Основні поняття та складові пожежної безпеки.

Всі питання розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві здійснюються у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 р. № 1232 «Порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві», який вступив в силу з 01.12.2012.

1. Обставини, за яких проводиться розслідування.

Розслідування нещасних випадків проводиться з метою визначення їх обставин та причин. На підставі результатів розслідування розробляються заходи щодо запобігання подібним випадкам, а також щодо вирішення питань соціального захисту потерпілих.

У процесі розслідування беруться до уваги листок непрацездатності чи довідка лікувально-профілактичного закладу, а також пояснення потерпілого та свідчення очевидців.

Розслідування проводиться у разі виникнення нещасного випадку, що стався у процесі виконання трудових обов’язків, внаслідок яких зафіксовано шкоду здоров’ю, зокрема від одержання поранення, травми, у тому числі внаслідок тілесних ушкоджень, гострого професійного захворювання і гострого професійного та інших отруєнь, одержання сонячного або теплового удару, опіку, обмороження, а також у разі утоплення, ураження електричним струмом, блискавкою та іонізуючим випромінюванням, одержання інших ушкоджень внаслідок аварії, пожежі, стихійного лиха (землетрусу, зсуву, повені, урагану тощо), контакту з представниками тваринного і рослинного світу, які призвели до втрати працівником працездатності на один робочий день чи більше або до необхідності переведення його на іншу (легшу) роботу не менш як на один робочий день, зникнення, а також настання смерті працівника під час виконання ним трудових (посадових) обов’язків.

До гострого професійного отруєння належить захворювання, що виникло після однократного впливу на працівника шкідливої речовини (речовин).

До гострого професійного захворювання належить захворювання, що виникло після однократного (протягом не більш як однієї робочої зміни) впливу шкідливих факторів фізичного, біологічного та хімічного характеру.

Розслідування проводиться у разі, коли сталася:

1) аварія першої, другої категорії, внаслідок якої:

смертельно травмовано п’ять та більше осіб або травмовано десять і більше осіб;

зруйновано будівлі, споруди чи основні конструкції об’єкта, що створило загрозу для життя і здоров’я працівників підприємства чи населення;

Спеціальне розслідування нещасних випадків

Спеціальному розслідуванню підлягають:

- нещасні випадки із смертельними наслідками;

- групові нещасні випадки, які сталися одночасно з двома і більше працівниками, незалежно від ступеня тяжкості отриманих ними травм;

- випадки смерті працівників на підприємстві;

- випадки зникнення працівників під час виконання трудових (посадових) обов’язків;

- нещасні випадки, що спричинили тяжкі наслідки, у тому числі з можливою інвалідністю потерпілого.