Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

МРЗХ / МВЗ_5

.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
96.26 Кб
Скачать
  1. Ванадій добувають відновленням ванадій(V) оксиду металічним кальцієм. Яку масу металу можна добути при відновленні концентрату масою 400 г, масова частка ванадій(V) оксиду у якому дорівнює 85%?

  2. Вольфрам добувають відновленням вольфрам(VI) оксиду воднем. Яку масу металу можна добути при відновленні руди масою 250 кг, масова частка вольфрам(VI) оксиду в якій становить 80%?

  3. Цинк добувають випалюванням цинкової обманки (цинк сульфіду) з наступним відновленням одержаного оксиду коксом. Яку масу цинку можна одержати з 600 г руди, що містить 75% цинк сульфіду?

  4. Залізо добувають випалюванням піриту, що містить 60% ферум(ІІ) сульфіду, з наступним відновленням ферум(ІІІ) оксиду карбон(ІІ) оксидом. Яку масу металу можна добути з піриту масою 200 кг?

  5. Хром добувають з його оксиду методом алюмотермії. Яку масу хрому можна добути з 800 г руди, що містить 65% хром(ІІІ) оксиду?

  6. Нікель добувають із руди, що містить 60% нікол(ІІ) оксиду відновленням коксом. Яку масу металу можна добути із 500 г такої руди?

  7. У результаті алюмотермії був одержаний марганець масою 55 г Яка маса руди прореагувала, якщо масова частка манган(IV) оксиду в ній становить 90%?

  8. Який об’єм водню (н.у.) потрібний для відновлення міді із суміші купрум(ІІ) оксиду і міді масою 80 г, у якій масова частка міді становить 25%?

  9. Визначте масу свинцю, яку можна одержати із кожного кілограма руди, що містить 80% рлюмбум(ІІ) сульфіду?

  10. Обчисліть масу чистого заліза, яке можна одержати при відновленні залізної окалини масою 50 г, яка містить 93% Fe3O4.

    1. Необхідно приготувати сплав олова з свинцем, у якому масова частка свинцю дорівнює 46,5%. Яку масу станум(IV) оксиду і плюмбум(ІІ) оксиду слід узяти, щоб при відновленні їх коксом утворився потрібний сплав масою 44,5 г?

    2. Склад інтерметалічної сполуки заліза з невідомим металом виражається формулою Fe5Me21. Масова частка заліза у сполуці становить 17%. Який метал входить до складу сполуки з залізом?

    3. Визначити формулу інтерметалічної сполуки срібла з алюмінієм, якщо масова частка срібла у ньому становить 87%.

    4. Зразок сплаву заліза з вуглецем масою 7,27 г розчинили у сульфатній кислоті. Об’єм водню, що виділився, становив 2,8 л (н.у.). Який сплав заліза був узятий? Визначте масову частку вуглецю у сплаві.

    5. Масова частка вуглецю у чавуні становить 3,6%. Вуглець міститься у сплаві у вигляді сполуки ферум карбіду Fe3C. Визначити масову частку ферум карбіду у чавуні.

  1. Сплав заліза з вуглецем, масою 5 г помістили у хлоридну кислоту. Після закінчення реакції об’єм водню, що виділився, становив 1,96 л Обчисліть масову частку Карбону в сплаві із залізом.

  2. Масова частка карбону в сталі становить 0,4%. Якщо спалити зразок такої сталі масою 5 г то якою буде маса утвореного оксиду карбону (IV)?

  3. Із 160 т чавуну з масовою часткою карбону (6%) можна добути сталь з масовою часткою карбону 1,5%. Визначити масу сталі добутої.

  4. Сплав заліза з вуглецем масою 10 г помістили у хлоридну кислоту. Після закінчення об’єм водню, що виділився становив 3,92 л Обчисліть масову частку Карбону в сплаві з залізом.

  5. Масова частка карбону в сталі становить 0,2%. Якщо спалити зразок такої сталі масою 2,5 г то якою буде маса утвореного оксиду карбону (IV)?

  6. Із 80 т чавуну з масовою часткою карбону (3%) можна добути сталь з масовою часткою карбону 0,75%. Визначити масу сталі добутої.

  7. Масова частка карбону в чавуні складає 3,6%. Карбон міститься у сталі у вигляді сполуки ферум карбіду Fe4C3 у чавуні.

  8. Сплав ферованадію містить залізо (масова частка 55%) та ванадій (45%). Яку масу ферованадію треба добавити до сталі масою 200 кг, щоб збільшити масову частку ванадію в ньому до 1,2%?

  9. Для легування сталі треба внести в розплав титан, щоб його масова частка складала 0,12%. Яку масу сплаву феротитану треба добавити до розплаву сталі масою 500 кг, якщо масові частки металів у феротитані складають: титану – 30%, заліза – 70%.

  10. Хлорид заліза (ІІІ), який використовується для травлення мідних форм і друкованих радіосхем, дістають окисленням ферум(ІІ) хлориду хлором. Напишіть рівняння реакцій, вкажіть окисник та відновник; склавши електронний баланс і визначте, який об’єм хлору необхідний для виробництва хлориду заліза масою 3,25 кг

  11. Для покриття сталевого дроту міддю йог пропускають через розчин купрум(ІІ) сульфату. Напишіть рівняння реакції, вкажіть окисник та відновник, склавши електронний баланс, і визначте масу купрум(ІІ) сульфату, який необхідний для оміднення сталевого дроту, якщо в реакцію вступило залізо масою 5,6 т.

  12. Цинковий ферит, який використовуються як магнітний матеріал у радіотехніці, добувають стопленням оксиду цинку з ферум(ІІІ) оксидом. Яку масу вихідних речовин потрібно взяти для добування фериту масою 24,1 кг?

  13. Для визначення процентного вмісту заліза в металевій пластинці її наважку масою 7,2 г обробили надлишком хлоридної кислоти. При цьому виділився газ об’ємом 2,8 л Яка масова частка заліза в даній пластинці?

  14. При спалюванні сталі масою 10 г утворився силіціій(IV) оксид масою 0,43 г Визначити масову частку силіцію в даному зразку сталі.

  15. При спалюванні наважки чавуну масою 10 г утворився сульфур(IV) оксид об’ємом 22,4 л Визначте масову частку сульфуру в чавуні.

  16. При відновленні 1,82 г оксиду ванадію металевим кальцієм отримали 1,02 г чистого ванадію. Формула оксиду ванадію ..., а рівняння реакції відновлення ...

  17. В природі зустрічається мінерал ерітрін Cо3(AsO4)2*8H2O. Із цієї руди отримують кобальт. Для виробництва 1 кг кобальту потрібно переробити ... кг мінералу, що в руді.

  18. В порошковій металургії порошок заліза отримують розкладом пентакарбоніла заліза Fe(CO)5 Для отримання 2 кг порошкоподібного заліза потрібно пентакарбоніла заліза масою (кг):

а) –7

б) – 3

в) – 5

г) –1

  1. При відновленні 28,8 г оксиду молібдену воднем отримали 19,2 г чистого молібдену ..., а рівняння реакції відновлення ...

  2. В природі зустрічається мінерал малахіт CuCO3Cu(OH)2. Із руди, що містить мінерал, добувають мідь. Для виробництва 1 кг міді потрібно переробити ... кг цього мінералу, що в руд.

  3. Одним із промислових способів виробництва металевого кальцію є прокалювання кальцій оксиду з металевим алюмінієм в глибокому вакуумі. На отримання 100 кг кальцію таким способом теоретично можна використати алюмінію (кг):

  4. При відновлення 5,46 г оксиду ванадію металевим кальцієм отримали 3,06 г чистого ванадію. Формула оксиду ванадію ..., а рівняння відновлення ...

  5. У природі зустрічається мінерал ільменіт FeTiO3. Із руди, що містить цей мінерал отримують титан. Для виробництва 500 кг титану потрібно переробити ... кг цього мінералу.

  6. Олово добувають, відновлюючи вугіллям мінерал каситерит (SnO2). Для отримання 4 кг олова скільки потрібно взяти каситериту?

  7. При відновленні оксиду заліза масою 8 г було витрачено карбон(ІІ) оксид об’ємом 3,36 л Знайти формулу оксиду заліза.

  8. В природі зустрічається мінерал тенорит (CuO). Із руди, що містить цей мінерал отримують мідь. Для виробництва 500 кг міді потрібно переробити ... тенориту.

  9. Щоб добути нікель, використовують реакції відновлення нікол(ІІ) оксиду вугіллям. Визначте масу оксиду, який необхідно взяти, щоб добути нікель масою 295 кг

  10. Бронза являє собою сплав міді з любим із таких металів: олово, алюміній, свинець, берилій. Визначте другий компонент сплаву, якщо відомо при розчиненні в кислоті наважки масою 0,3 г, виділилося 0,12 л водню (у. н.), масова частка другого компоненту 16%.

  11. Наважку феровольфраму масою 10 г сплавили з лугом, а потім розчинили у воді і обробили сульфатною кислотою. Отримали жовтий осад вольфрамової кислоти масою 8,8 г Визначте масові частки (%) компонентів у феровольфрамі.

  12. Вирахуйте масу феросплаву, що містить ванадію, необхідного для отримання 1 т легованої сталі, що містить 11% ванадію.

  13. Амальгаму натрію (розчин у ртуті) масою 12,64 г обробили гарячою водою. Внаслідок реакції утворився розчин їдкого натру і 0,56 л водню (н. у.). Скільки металічного натрію вступило в реакцію і який процентний вміст металів у амальгамі?

  14. Їдкий натр можна добути кип’ятінням розчину соди Na2CO3 з гашеним вапном Ca(OH)2. Обчисліть скільки натрій гідроксиду утвориться в результаті обробки гашеним вапном 43,26 т соди, що містить 2% домішок.

  15. Обчисліть, скільки фізіологічного розчину (0,85%) можна приготувати з натрій хлориду, добутого спалюванням металічного натрію у 8 дм3 хлору, що містить 12,5% домішок. Скільки молів натрію згоріло при цьом?

  16. Змішали речовини натрій карбонату і гашеного вапна. Добутий осад відфільтрували, висушили і прожарили. Маса осаду після прожарювання становила 4,48 г Обчисліть масу вихідних продуктів, якщо відомо, що вони містять 1% домішок.

  17. Окисненням 28,513 г лужного металу, що містить 1,8% домішок добули 60 г його оксиду. Який лужний метал було окиснено?

  18. Вирахуйте масу розчину технічної хлоридної кислоти з масовою часткою HCl 30%, витраченої на нейтралізацію натрій гідроксиду масою 140 г

  19. При взаємодії технічного калію з водою одержали 2,24 л (н. у.) карбон(IV) оксиду. Визначте вміст домішок у технічному калію, якщо його маса 8 г

  20. При взаємодії натрій карбонату масою 32 г з хлоридною кислотою одержали 6,72 л карбон(IV) оксиду. Визначте вміст домішок у технічному натрій карбонаті.

  21. Який об’єм водню утворюється при взаємодії натрію масою 46,5 г, що містить 1% домішок з водою?

  22. Визначіть вміст домішок у технічному натрію, якщо при взаємодії зразка натрію масою 5г. з водою, виділилося 4,48 л водню.

  23. Встановіть вміст домішок у технічній солі калій карбонату масою 420 г, що провзаємодіяв з хлоридною кислотою і при цьому виділилося 67,2 л

  24. Який об’єм водню утвориться при взаємодії калію масою 10 г, що містить 2,5% домішок, з водою.

  25. Скільки грамів осаду утвориться при пропусканні через вапняну воду вуглекислого газу, який виділився в результаті обробки розчином хлоридної кислоти 25 г натрій карбонату, що містить 10% домішок?

  26. Мідна руда містить мінерал – малахіт CuCO3Cu(OH)2 (масова частка 7%). Обчисліть масу міді, яку можна видобути із зразка такої руди масою 300 т.

  27. Із зразка титанової руди масою 250 г видобули титан масою 40 г Руда містить титан у складі мінералу ільменіту FeTiO3. Визначте масові частки ільменіту і пустої породи в руді.

  28. Вольфрам добувають, відновлюючи оксид вольфраму(VI) воднем. Обчислити об’єм водню (н. у.) який потрібний для відновлення концентрату вольфрамової руди масою 200 кг (масова частка WO3 у концентраті становить 92,8%).

  29. Щоб добути нікель використовують реакцію відновлення нікель(ІІ) оксиду вуглецем (NiO + C -> Ni + CO). Визначити масу вугілля, яку необхідно узяти, щоб добути нікель масою 295 г, якщо масова частка вуглецю у вугіллі становить 92%. Візьміть до уваги, що для реакції потрібний подвійний надлишок вуглецю.

  30. З мідної руди масою 8 т видобули технічний метал масою 325 кг (масова частка міді 98,46%). Визначте масову частку халькозину CuS у руді, якщо інші сполуки міді вона не містить.

  31. Визначте масові частки мінералу магнетиту Fe3O4 та пустої породи в залізній руді, якщо із зразка цієї руди масою 500 г видобули залізо масою 200 г w(пус.) = 44,8%; w(Fe3O4) = 55,2%

  1. Визначте процентний вміст кальцій оксиду в технічному кальцію, якщо на розчинення 1 г такого металу використовуються 46 мл. 1% розчину хлоридної кислоти.

  2. При розчиненні в кислоті 5 г гашеного вапна, що містить домішки CaCO3 виділилося 140 мл. газу (н. у.). Скільки процентів карбонату кальцію містило вапно?

  3. Визначте об’єм розчину хлоридної кислоти (масова частка HCl 15%, =1,13 г/мл), необхідний для того, щоб розчинити зразок мінералу доломіту CaCO3MgCO3 масою 115 г

  4. У воді масою 250 г розчинений гідроксид кальцію. Під дією надлишку калій карбонату на цей розчин утворився осад масою 3 г Визначте масову частку Ca(OH)2 у вихідному розчині.

  5. Вирахуйте масу розчину технічної кислоти з масовою часткою HCl 30%, витраченої на розчинення кальцію масою 200 г з масовою часткою домішок 12%.

  6. Масова частка кальцій карбонату у вапняку складає 50%. Яку масу вапняку треба взяти, щоб отримати вапняну воду масою 400 г з масовою часткою Ca(OH)2 18,5%.

  7. Наважку доломіту CaCO3MgCO3 масою 4 г обробили надлишком нітратної кислоти. При цьому виділився оксид карбону (IV) об’ємом 0,8 л Визначити масову частку некарбонатних домішок у доломіті.

  1. Для вапнування ґрунту на 1 га витрачається негашене вапно масою 3 т Яку масу вапняку з масовою часткою домішок 20% потрібно випалити для добування негашеного вапна, необхідного для вапнування 20 га ґрунту.

  2. Негашене вапно CaO дістають випалюванням вапняку у спеціальних печах. Яка маса вапняку з масовою часткою карбонату кальцію 90% потрібна для добування негашеного вапна масою 100 кг

  3. Який об’єм карбон(IV) оксиду утвориться при повному розкладі доломіту масою 10 т з масовою часткою домішок 8%.

  4. Розрахуйте скільки тон вапняку треба прожарити для отримання 112 т негашеного вапна. Домішки у вапняку складають 10%.

  1. Яка маса (кг) кальцій оксиду, що містить домішки 10%, потрібно для одержання 16 кг кальцій карбіду.

  2. Який об’єм карбон(IV) оксиду виділиться при обробці 107 г натрій карбонату, що містить 0,9% домішок, хлоридною кислотою.

  3. Яка маса кальцій оксиду утвориться в результаті термічного розкладу вапняку масою 1 кг, що містить 1% домішок.

  4. Встановіть масу карбон(IV) оксиду, що виділиться при взаємодії 106,5 г натрій карбонату з сульфатною кислотою, якщо домішки в солі становлять 0,47%.

  5. Яка маса карбон(IV) оксиду утвориться в результаті термічного розкладу мармуру масою 3 кг, що містить 2% домішок.

  6. Який об’єм карбон(IV) оксиду утвориться при обробці 214 г натрій карбонату, що містить 1,8% домішок, сульфатною кислотою.

  7. Яки об’єм карбон(IV) оксиду утвориться в результаті розкладу кальцій карбонату масою 10 кг, що містить 10% домішок.

  8. При зануренні зразка технічного кальцію масою 13,5 г у воду виділилося 6,72 л водню. Встановіть масову частку домішок у технічному кальцію.

  9. Визначте масу вуглекислого газу, який можна одержати при випалюванні 500 кг вапняку, що містить 92% кальцій карбонату.

  10. Розрахуйте скільки тон вапняку треба прожарити, щоб одержати 112 т негашеного вапна. Домішки у вапняку складають 10%.

  11. Зразок кальцію масою 4,5 г занурили у воду. Виділилося 2,24 л водню. Яка масова частка домішок міститься у технічному кальцію?

  12. Який об’єм вуглекислого газу можна одержати при термічному розкладі 15 кг вапняку, що містить 90% кальцій карбонату.

  13. Скільки вапняку треба випалити, щоб одержати 62 кг негашеного вапна. Домішки у вапняку складають 10%.

  14. Скільки грамів 20% хлоридної кислоти та вапняку, що містить 1% домішок потрібно для отримання 2,8 л карбон(IV) оксиду.

  15. Скільки кілограмів кальцій гідриду CaH2 та магній гідриду MgH2 отримають при взаємодії 1 кг Кальцію, що містить 5% домішок та 1 кг магнію, що містить 2% домішок з воднем?

  16. На відновлення 120 кг магній оксиду використано 41,4 кг вугілля. Скільки вуглецю містить вугілля, та який % домішок був в ньому? Яка маса магнію утворилася?

  17. Скільки грамів кальцій оксиду та магній оксиду отримано при окисленні 6 г металевого кальцію та 3,6 г металевого магнію, якщо домішок в металах, що не піддаються окисленню 1%.

  18. Скільки потрібно взяти карбонату калію, що містить 10% домішок, щоб діючи на нього вапняним молоком, можна було отримати 28 кг калію гідроксиду. Яка маса вапняного молока витратиться при цьому?

  19. Скільки грамів 6% сульфатної кислоти та вапняку, що містить 3% домішок потрібно для отримання 5,6 л вуглекислого газу.

  1. Обчислити масу технічного алюмінію (масова частка Al 98,4%), який знадобиться для алюмотермічного добування ванадію масою 45,9 кг з оксиду ванадію (V).

  2. Обчислити масу технічного алюмінію (масова частка Al 90%), який знадобиться для алюмотермічного добування заліза масою 14 кг з ферум(ІІІ) оксиду.

  3. Обчислити масу технічного алюмінію (масова частка Al 80%), який знадобиться для алюмотермічного добування хрому масою 13 кг з оксиду хрому (ІІІ).

  4. Обчислити масу технічного алюмінію (масова частка Al 96,5%), який знадобиться для алюмотермічного добування вольфраму масою 46 кг з оксиду вольфраму (VІ).

  5. Обчислити масу технічного алюмінію (масова частка Al 85,5%), який знадобиться для алюмотермічного добування танталу масою 45,2 кг з оксиду танталу (V).

  6. Обчислити масу технічного алюмінію (масова частка Al 94%), який знадобиться для алюмотермічного добування молібдену масою 24 кг з оксиду молібдену (VІ). Барій добувають алюмотермічним відновленням барій оксиду. Визначте масу барію, що утворився у результаті взаємодії оксидного концентрату масою 20 кг (масова частка BaO = 91,8%) з алюмінієм при високій температурі. Обчисліть масу технічного алюмінію (масова частка Al = 98,55%), який необхідний для цього процесу.

  7. Обчисліть масу хрому, яки можна добути шляхом алюмотермічного відновлення оксидного концентрату масою 200 кг (масова частка Cr2O3 становить 90%). Знайдіть масу технічного алюмінію(масова частка Al = 98%), який знадобиться для відновлення.

  8. Вольфрам добувають алюмотермічним відновленням вольфрам(VI) оксиду. Визначте масу вольфраму, що утворився в результаті взаємодії оксидного концетнтрату масою 10 кг (масова частка WO3 становить 90%) з алюмінієм при високій температурі. Обчисліть масу технічного алюмінію (масова частка Al = 98%), який необхідний для цього процесу.

  9. Обчисліть масу танталу, яке можна добути шляхом алюмотермічного відновлення оксидного концентрату масою 1 кг (масова частка Та2O5 становить 95%). Знайдіть масу технічного алюмінію(масова частка Al = 92,4%), який знадобиться для відновлення.

  10. Ванадій добувають алюмотермічним відновленням ванадій (V) оксиду. Визначте масу ванадію, що утворився в результаті взаємодії оксидного концетнтрату масою 40 кг (масова частка V2O5 становить 94%) з алюмінієм при високій температурі. Обчисліть масу технічного алюмінію (масова частка Al = 98,5%), який необхідний для цього процесу.

  1. Обчисліть масу заліза, яке можна добути шляхом алюмотермічного відновлення оксидного концентрату масою 50 кг (масова частка Fe2O3 становить 98%). Знайдіть масу технічного алюмінію(масова частка Al = 86%), який знадобиться для відновлення.

  2. Один із сплавів містить алюміній (масова частка 10%), цинк (масова частка 4%), магній (масова частка 86%). Який об’єм водню виділиться при н. у. при розчиненні в хлоридній кислоті такого сплаву масою 75 г?

  3. Оксид алюмінію розчинили в розчині об’ємом 60 мл. з масовою часткою NaOH 30% (=1,328 г/см3). Визначте масу солі, що утворилася.

  4. Обчисліть масу хрому, який можна добути шляхом алюмотермічного відновлення оксидного концентрату масою 40 г (масова частка Cr2O3 становить 90%). Знайдіть масу технічного алюмінію (w(Al) – 98%), який знадобиться для відновлення.

  5. Обчисліть масу ніобію, який можна добути шляхом алюмотермічного відновлення оксидного концентрату масою 100 г (масова частка Nb2O5 становить 86%). Знайдіть масу технічного алюмінію (w(Al) – 96%), який знадобиться для відновлення.

  6. Обчисліть масу ванадію, який можна добути шляхом алюмотермічного відновлення оксидного концентрату масою 200 г (масова частка V2O5 становить 89%). Знайдіть масу технічного алюмінію (w(Al) – 92%), який знадобиться для відновлення.

  7. Обчисліть масу заліза, яке можна добути шляхом алюмотермічного відновлення оксидного концентрату масою 60 г (масова частка Fe2O3 становить 80%). Знайдіть масу технічного алюмінію (w(Al) – 99%), який знадобиться для відновлення.

  8. Обчисліть масу танталу, який можна добути шляхом алюмотермічного відновлення оксидного концентрату масою 80 г (масова частка Ta2O5 становить 70%). Знайдіть масу технічного алюмінію (w(Al) – 91%), який знадобиться для відновлення.

  9. Обчисліть масу барію, який можна добути шляхом алюмотермічного відновлення оксидного концентрату масою 100 г (масова частка BaO становить 94,6%). Знайдіть масу технічного алюмінію (w(Al) – 89,5%), який знадобиться для відновлення.

  1. Барій добувають алюмотермічним відновленням барій оксиду. Яка маса барію утворилася після взаємодії оксидного концентрату масою 500 т. з масовою часткою барій оксиду 91,8% та технічного алюмінію масою 100 г, що містить 1,45% домішок?

  1. Сірка та алюміній, що містяться в суміші, прореагували між собою. Продукт реакції обробили гарячою водою. Частину газу, що виділився, пропустили через хлорну воду (розчин хлору у воді), виділили осад, що випав, а до розчину додали надлишок розчину аргентум(І) нітрату. Утворилося 8,61 г білого осаду. Другу частину газу пропустили через 145 мл. розчину з масовою часткою купрум(ІІ) сульфату 10% та густиною 1,1 г/мл, у результаті масова частка купрум(ІІ) сульфату в розчині зменшилася до 6,09%. Обчислити маси сірки та алюмінію, що вступили в реакцію.

  2. Визначити, в якій кількості 10%-ного розчину хлоридної кислоти треба розчинити 12,5 г магнію, який містить 4% домішок, що не розчиняється в хлоридній кислоті.

  3. Сульфат алюмінію використовують у виробництві паперу. Його добувають у промисловості дією сульфатної кислоти на мінерал каолін. Яка маса каоліну з масовою часткою алюміній оксиду 90% необхідна для добування алюміній сульфату масою 34,2 т.

  4. Для визначення вмісту кальцій оксиду в будівельному вапні наважку вапна масою 1 г розчинили у воді і нейтралізували хлоридною кислотою. Визначити вміст кальцій оксиду у цій наважці вапна, якщо на нейтралізацію було витрачено розчин хлоридної кислоти масою 22 г з масовою часткою кислоти 5%.

  5. Яка маса розчину нітратної кислоти з масовою часткою розчиненої речовини10% витратиться на розчинення доломіту масою 18,4 г?

  6. Зразок сплаву, що містить залізо масою 20 г розчинили у сульфатній кислоті масою 210 г з масовою часткою H2SO4 14%. Визначити масову частку заліза в сплаві.

  7. Масова частка кальцій карбонату у вапняку складає 90%. Яку масу вапняку треба взяти щоб отримати гашене вапно масою 20 кг Напишіть рівняння реакцій, які необхідно зробити.

  8. Скільки грамів технічного ферум(ІІІ) гідроксиду, що містить 4% домішок, можна розчинити в 200 г 12,6%-ного розчину нітратної кислоти?

  9. Яка маса бокситу, що містить 25% домішок, необхідна для отримання чистого алюмінію масою 10,8 кг?

  10. Яка маса 16% розчину ферум(ІІІ) хлориду потрібен для реакції з 12% розчином натрій гідроксиду масою 300 г

  11. Якою повинна бути концентрація розчину калій гідроксиду масою 200 г, щоб повністю розчинити в ньому алюміній гідроксид масою 80 г, що містить 2,5% домішок.

  12. При дії на зразок доломіту масою 40 г надлишком хлоридної кислоти, виділився карбон(IV) оксид об’ємом 8,96 л (при н. у.). Визначіть масову частку домішок в мінералі.

  13. Обчислити, який об’єм хлору, що містить 1% домішок треба витратити, щоб повністю витіснити йод із 588 г 20%-ного розчину кальцій йодиду.

  14. Потрібно виготовити 100 г свинцево-олов’яного сплаву з масовою часткою свинцю 60% і олова 40%. Яка маса плюмбум(ІІ) оксиду і маса станум(IV) оксиду має бути в суміші, щоб при відновленні її коксом утворився потрібний сплав?

  15. Купрум(ІІ) хлорид використовують для виготовлення хімічним методом біметалевих мідноалюмінієвих пластин. Яка маса міді виділилася на алюмінієвій пластині, зануреній у розчин купрум(ІІ) хлориду, якщо її маса збільшилась на 13,8 г?

  16. При відновленні 8 г ферум оксиду було одержано 5,6 г металу. Яка формула оксиду?

  17. У зразку руди каситериту міститься 70% станум(IV) оксиду. Визначте масу коксу, необхідну для відновлення олова із 100 кг такої руди.

  18. При електролізі розплаву купрум(ІІ) хлориду на катоді виділилося 8 г міді. Який газ і якого об’єму (н.у.) виділився на аноді?

  19. При електролізі розплаву калій хлориду на аноді виділився газ об’ємом 11,2 л (н.у.). Яка маса металу виділилася на катоді?

  20. При електролізі розплаву натрій броміду на аноді виділився бром масою 1,6 г Яка маса металу виділилася на катоді?

  21. При електролізі розплаву магній хлориду на аноді виділився газ об’ємом 2,24 л (н.у.). Яка маса металу виділилася на катоді?

  22. При електролізі розплаву натрій хлориду на аноді виділився газ об’ємом 4,48 л (н.у.). Яка маса металу виділилася на катоді?

  23. При електролізі розплаву калій броміду на аноді виділився бром масою 8 г Яка маса металу виділилася на катоді?

Соседние файлы в папке МРЗХ