Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L2.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
176.13 Кб
Скачать

Лекція 2. БУХГАЛТЕРСЬКИЙ БАЛАНС

      1. Поняття бухгалтерського балансу

      2. Види бухгалтерських балансів

      3. Зміни балансу під впливом господарських операцій

Нормативні та регулюючі документи

  1. Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16 січня 1999р. №996-ХІУ, зі змінами і доповненнями.

  2. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 р. №87, зі змінами і доповненнями.

  3. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 2 «Баланс», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 р. №87 (зі змінами і доповненнями внесеними наказом Міністерства фінансів України від 14 червня 2000 р. №131), зі змінами і доповненнями.

1. Поняття бухгалтерського балансу

Балансове узагальнення інформації, широко використовується в обліку, аналізі фінансово-господарської діяльності, в управлінні. Воно характеризується подвійним віддзеркаленням об'єктів, що відображаються у балансі двічі, в двох різних аспектах. У балансі окремі показники зводяться в систему узагальненої інформації, що відображає співвідношення між:

  • ресурсами і джерелами;

  • виробництвом і розподілом (матеріальні баланси);

  • доходами та витратами (бюджет);

  • ввезенням товару до країни та вивозом з країни (торгівельні баланси).

Основою побудови бухгалтерського балансу є подвійне групування об'єктів обліку за функціональною роллю і джерелами формування. Таким чином, балансове узагальнення бухгалтерської інформації дозволяє виявити фінансово-майновий стан економічного суб'єкта на певну дату. У західній літературі бухгалтерський баланс визначається як звіт про фінансовий стан господарюючого суб’єкту на певний момент часу. Баланс можна порівняти з фотографією, яка фіксує стан фірми на певний момент. Він має подвійне призначення: з одного боку, він є елементом методу бухгалтерського обліку, з іншої - формою фінансової звітності.

За зовнішнім виглядом баланс є системою показників, що подаються у вигляді двосторонньої таблиці. У лівій частині - активі - показується майно за складом і розміщенням, а у правій - пасиві - відбиваються джерела формування цього майна. Обидві частини завжди рівні між собою.

Активами визнаються господарські засоби, контроль над якими підприємство отримало у результаті його господарської діяльності, що відбулася, і які повинні принести їй економічні вигоди у майбутньому.

Пасив балансу містить джерела формування активів (ресурсів), які діляться на два основні типи: власний капітал і позиковий (зобов'язання). Нагадаємо, що власний капітал є вкладеннями власників і прибутком, накопиченим за весь час діяльності підприємства, а зобов'язанням вважається заборгованість підприємства, що є наслідком господарських операцій, які відбулися, і розрахунки за якими повинні привести до відтоку активів, що існують на звітну дату. Оскільки активи завжди дорівніють джерелам їх формування то завжди дотримується рівняння:

Активи = Зобов'язання + Капітал.

Основним елементом бухгалтерського балансу є балансова стаття. Балансова стаття - економічно однорідний вид активів або їх джерел. Статті балансу залежно від їх економічної сутності об'єднані у групи, групи - у розділи. Підсумки за активом і пасивом балансу називають валютою балансу.

В Україні вимоги до змісту бухгалтерського балансу встановлює Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 2 «Баланс», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 р. №87 (зі змінами і доповненнями внесеними наказом Міністерства фінансів України від 14 червня 2000 р. №131), зі змінами і доповненнями.

Рекомендована Міністерством фінансів структура бухгалтерського балансу приведена у таблицях 15.1, 15.2.

При складанні бухгалтерського балансу статті активів і пасивів розташовуються не довільно, а у певній послідовності. Так, майно (актив) розподіляється залежно від його ліквідності. Під ліквідністю у даному випадку розуміється легкість, з якою ті або інші активи можуть бути перетворені у грошові кошти. У вітчизняному бухгалтерському обліку актив складений в порядку зростання ліквідності майна, тобто від найменш ліквідних нематеріальних активів до самого ліквідного майна - грошових коштів.

Пасиви бухгалтерського балансу групуються, як правило, залежно від терміновості погашення зобов'язань: від найменш до найбільш термінових. Виходячи з цього принципу в пасиві спочатку показується капітал, за яким довгострокові зобов'язання і, нарешті, короткострокові зобов'язання.

Крім групування активів та пасивів балансу за критеріями що наведені у таблицях 15.1, 15.2 в активі вітчизняного балансу окремими розділами відображаються витрати майбутніх періодів (розділ ІІІ) та Необоротні активи та групи вибуття (розділ ІУ). У пасиві відповідно доходи майбутніх періодів (розділ У). Ці розділи не мають постатейної розбивки і наводяться загальною сумою.

    1. . Види бухгалтерських балансів

У теорії бухгалтерського обліку бухгалтерські баланси підрозділяються на:

  • статичні (сальдові) баланси - баланси, що формуються на основі моментних показників, розрахованих на певну дату;

  • динамічні (оборотні) баланси - баланси, що відображають дані про майно економічного суб'єкта і джерела його формування не тільки за моментними показниками, але і у динаміці- у вигляді інтервальних показників (оборотів за звітний період). Прикладами динамічного балансу слугують шаховий оборотний баланс і оборотна відомість.

Таблиця 15.1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]