Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova_Andriy (1).docx
Скачиваний:
55
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
220.33 Кб
Скачать

Розділ 3. Основи агротехніки

Мета розділу – обґрунтування запроектованих заходів, спрямованих на формування та підтримання сприятливого ґрунтового середовища для вирощування лісового садивного матеріалу. Ці умови створюються і підтримуються за рахунок комплексу організаційних та агротехнічних заходів, які включають меліорацію і первинне освоєння земель, застосування науково обґрунтованої схеми сівозмін і системи добрив; регулярне штучне зрошення в зонах недостатнього зволоження, а в інших зонах проведення зрошень у волого-дефіцитний період вегетації; застосування системи обробітку ґрунту відповідно до конкретних ґрунтово-кліматичних умов і прийнятої у сівозміни; систематичне знищення бур'янів, шкідників і збудників грибкових захворювань.

3.1. Проектування сівозмін

Під сівозміною слід розуміти послідовне, науково обґрунтоване чергування культур і парів (якщо вони є в сівозміні) у часі та певне їх розміщення на площі, яке супроводжується відповідною для конкретних ґрунтово-кліматичних умов агротехнікою (обробітком ґрунту та внесенням добрив) і спрямоване на оптимальне використання площі за цільовим призначенням. Науково-обґрунтовані сівозміни мають вирішальне значення у забезпеченні сприятливих умов вирощування садивного матеріалу в постійних розсадниках.

Сівозміни у лісових розсадниках Лісостепу. Найбільш поширеними ґрунтами у розсадниках цієї зони є темно-сірі лісові, опідзолені та глибокі чорноземи, які мають значну товщину гумусового шару(35-120 см) і відносно багаті на гумус (понад 4%). Їм притаманні непогані водно-фізичні властивості і помірне зволоження (ГТК=0,9-1,0). Головною метою введення сівозмін у виробничих відділеннях розсадників цієї зони є збереження структури, підтримання і підвищення родючості ґрунтів, поліпшення їх водно-фізичних властивостей. У декоративних розсадниках цього досягають введенням у сівозміни зайнятого пару – вирощуванням у полях попередника зернобобових та конюшини, діяльність кореневих систем яких сприяє відновленню структури, а залишки їх корінців після збирання урожаю поповнюють органічні речовини в ґрунті. На менш родючих ґрунтах легкого механічного складу з метою збагачення орного шару органічними речовинами доцільно замість зернобобових періодично вирощувати сидерат на зелені добрива. При травосіянні на кормові цілі у розсадниках Лісостепу використовують еспарцет, кострицю лучну, райграс високий, стоколос прямий та інші трави, які не засмічують площ.

3.1.1.Схеми прийнятих сівозмін та їх обгрунтування

Cівозміна 1

Шкілка 1

  1. Попередник

  2. Алича 1рік + окуліровка

  3. Алича 2 рік

Сівозміна 2

Шкілка 1

  1. попередник

  2. горіх 1 рік

  3. горіх 2 рік

  4. горіх 3 рік

Сівозміна 3

Шкілка1

  1. Попередник

  2. Слива 1рік+окуліровка

  3. Слива 2рік

Сівозміна 4

Шкілка 1

  1. Попередник

  2. Сосна 1рік

  3. Сосна 2рік

  4. Сосна 3рік

  5. Сосна 4рік

Сівозміна 5

Шкілка 1

  1. Попередник

  2. Ялиця 1рік

  3. Ялиця 2рік

  4. Ялиця 3рік

  5. Ялиця 4рік

Сівозміна 6

Шкілка 1

  1. Попередник

  2. Ялиця 1рік

  3. Ялиця 2рік

  4. Ялиця 3рік

  5. Ялиця 4рік

  6. Ялиця 5рік

Таким чином в якості попередника буде виступати еспарцет який сприяє відновленню структури та підвищує родючість грунту. Розсадник "Флоріум" має шість науково-обґрунтованих сівозмін з різною кількістю полів і шкілок, відповідно до агротехніки вирощування запланованих декоративних рослин, а саме: ялиці білої, сосни звичайної, горіха чорного, аличі звичайної та сливи Піссарда.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]