Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pidruchn (2).doc
Скачиваний:
570
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
2.82 Mб
Скачать

2. Обов'язкові та рекомендовані вимоги стандартів.

Стандарти можуть містити обов'язкові та рекомендовані вимоги. До обов'язкових належать вимоги із забезпечення:

- безпеки продукції для життя, здоров я, майна громадян, її сумісність, взаємозамінність, охорону навколишнього середовища та методів сертифікації продукції;

- техніки безпеки та гігієни праці;

- метрологічних норм і правил їх контролювання;

- технічної єдності на стадіях розроблення, виготовлення та зберігання продукції.

Обов'язкові вимоги підлягають безумовному виконанню всіма суб'єктами, на яких поширюється чинність стандартів.

Безпека – це відсутність недопустимого ризику.

Сумісність – це придатність продукції, процесів і послуг до спільного використання, що не викликає небажаних взаємодій. Взаємозамінність – це придатність одного виробу, процесу та послуги для використання замість іншого з метою виконання одних і тих самих вимог, а уніфікація – це добір оптимальної кількості різновидів продукції, процесів, послуг і значень їх параметрів.

Рекомендовані вимоги національних стандартів України підлягають безумовному виконанню, якщо:

  • це передбачено чинними актами законодавства;

  • ці вимоги включено до договорів на розроблення, виготовлення та поставку продукції;

  • виробником продукції зроблено заяву про відповідність продукції цим стандартам.

3. Види стандартизації.

Залежно від масштабів роботи стандартизація діє на різних рівнях: в окремій країні, між державами, в регіонах. У зв'язку з цим існують наступні види стандартизації: національна, міжнародна, міждержавна та регіональна.

Національна стандартизація – стандартизація, що проводиться на рівні однієї країни. Результатом роботи з національної стандартизації є національні стандарти, прийняті національним органом зі стандартизації однієї держави.

Міжнародна стандартизація – стандартизація, що проводиться на міжнародному рівні та участь у якій відкрита для відповідних органів усіх країн . результатом роботи з міжнародної стандартизації є міжнародні стандарти, прийняті міжнародною організацією зі стандартизації.

Регіональна стандартизація – стандартизація, що проводиться на відповідному регіональному рівні та участь у якій відкрита для відповідних органів країн певного географічного чи економічного регіону. Результатом роботи регіональної стандартизації є регіональні стандарти, прийняті регіональною міжнародною організацією зі стандартизації.

Міждержавна стандартизація – стандартизація, участь у якій беруть країни СНД. Результатом роботи з міждержавної стандартизації є міждержавні стандарти ( ГОСТ).

4. Застосування методів стандартизації в сільському господарстві, їх вплив на ефективність виробництва продукції тваринництва.

При стандартизації в сільськогосподарської продукції ми маємо справу із біологічними об'єктами, для яких характерні спадковість та мінливість, значення яких враховується при стандартизації. Головними завданнями стандартизації є поліпшення якості продукції, підвищення врожайності сільськогосподарських культур і продукції тваринництва, забезпечення зростання продуктивності праці в сільському господарстві, раціональне і максимальне використання вирощеного врожаю, створення умов матеріального заохочення працівників у виробництві продукції оптимальної якості, забезпечення нешкідливості продукції для здоров я людини., поліпшення зберігання і зменшення втрат при зберіганні і транспортуванні. При сандартизації в сільському господарстві слід виходити із таких положень:

1- у стандартах мають бути встановлені показники якості і норми, що дають змогу оцінити за якістю весь вирощений врожай і раціонально його використати.

2- якість продукції необхідно диференціювати залежно від напряму використання.

3- необхідно встановлювати показники якості продукції, що характеризують її основне технологічне достоїнство.

4 – необхідно розробити об'єктивні методи оцінки якості, створити прилади, які дають змогу швидко і з належною точністю визначити показники якості продукції.

Підвищуються і конкретизуються вимоги стандартів на продукцію тваринництва:

на молоко – встановлення вищих вимог до бактеріального обсіменіння, обов'язкове охолодження молока, введення показників, що обмежують приймання молока низької якості.

на велику рогату худобу – встановлення показників якості залежно від віку і живої маси, вгодованості, спрямованих на збільшення виходу м'яса.

Здійснюється стандартизація технологічних процесів у тваринництві, підвищуються вимоги до кормів, сировини, що використовується для виробництва комбікормів.

Економічна ефективність від впровадження стандартів залежить від поліпшення якості виробленої продукції, збільшення виробництва і рівня його спеціалізації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]