Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pidruchn (2).doc
Скачиваний:
570
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
2.82 Mб
Скачать

2. Міжнародна та європейська діяльність України.

Україна проводить активну політику інтеграції в міжнародні та європейські структури зі стандартизації. 1 січня 1993 р. її було прийнято в члени міжнародної організації ІСО. Це дає право Україні на рівні з іншими країнами світу брати участь у діяльності більше ніж 1000 міжнародних технічних комітетів зі стандартизації і використовувати у своїй роботі понад 12 000 міжнародних стандартів.

З метою подолання технічних бар'єрів у міжнародній торгівлі, забезпечення національного режиму стосовно імпортних товарів відповідно до норм та принципів ВТО, Україна приєдналась до кодексу доброчинної практики щодо підготовки, прийняття та впровадження стандартів ВТО.

3. Діяльність України з міжнародної стандартизації.

Україна продовжує проведення робіт у напрямках розширення участі в роботі міжнародних і європейських організацій зі стандартизації (ІСО, ІЕС, ОІМЛ), продовжує процес гармонізації українських стандартів з європейськими і світовими.

  1. підходу в розвитку стандартизації. Враховуючи міжнародний характер стандартизації, необхідність усунення технічних бар'єрів Отримання Україною незалежності сприяло виникненню нового у торговельно-економічній та науково-технічній співпраці і визнаючи доцільність проведення узгодженої політики у сфері стандартизації, метрології та сертифікації, глави урядів СНД в 1992р підписали „Угоду про проведення узгодженої політики у сфері стандартизації, метрології та сертифікації.

Для проведення узгодженої політики, визначення основних напрямків діяльності на міжурядовому рівні у сфері стандартизації, метрології та сертифікації була створена Міждержавна рада по стандартизації, метрології та сертифікації (МРС).

Узгоджена міждержавна політика у сфері стандартизації проводиться в таких напрямках:

  • прийняття загальних правил проведення робіт із міждержавної стандартизації;

  • встановлення єдиних вимог до продукції і послуг, які забезпечують їх безпеку для життя , здоров'я і майна населення, охорону довкілля, сумісність і взаємозамінність, а також встановлення єдиних методів випробувань;

  • стандартизація загальнотехнічних вимог, які представляють міждержавний інтерес;

  • організація ведення класифікаторів техніко-економічної інформації, систем кодування і їх розвиток;

  • формування, зберігання і ведення фонду міждержавних стандартів;

  • видання і поширення міждержавних стандартів;

  • координація програм підготовки і підвищення кваліфікації кадрів у сфері стандартизації.

Об'єктами міждержавної стандартизації є: загальнотехнічні норми і вимоги, спільні програмні й технічні засоби інформаційних технологій, довідкові дані про властивості матеріалів та речовин, об'єкти великих промислових та господарських комплексів, створення систем контролю довкілля, забезпечення електромагнітної сумісності радіоелектронних засобів, забезпечення безпеки населення і народногосподарських об'єктів, взаємопостачальна продукція.

? Контрольні запитання

1 Яку участь бере Україна в міжнародній і регіональній стандартизації

2 Яку участь бере Україна в міждержавній стандартизації

3 Що є об'єктом міждержавної стандартизації

4 В чому полягає нова концепція діяльності зі стандартизації в Україні

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]