Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansovy_analiz (1).doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
794.11 Кб
Скачать

1. Предмет фа, Об'єкт і зміст фа

Предмет ФА конкретізуется в його об'єктах, кото-рые мають вихідні параметри:

1. Господарські процеси (виробництво, реалізація, постачання);

2. Фінансовий потенціал п / я (СК, зобов'язання, акти-ви: необоротні та оборотні);

3.Результати діяльності п / я (об'єм основної діяльності, дохід, прибуток);

4. фактори, що обумовлюють діяльність п / я (Зовнішні: соціальні, політичні, демографiчних по-ські, культурні, кліматичні, економічні, тих-нічних. Внутрішні: організаційно-технічні, ресурсні)

Об'єктами ФА є:

1. Господарські процеси (виробництво, реалізація, постачання);

2. Фінансовий потенціал п / я (СК, зобов'язання, акти-ви: необоротні та оборотні);

3. Результати діяльності п / я (об'єм основної діяльності, дохід, прибуток);

4.фактори, що обумовлюють діяльність п / я (Зовнішні: соціальні, політичні, демографiчних по-ські, культурні, кліматичні, економічні, тих-нічних. Внутрішні: організаційно-технічні, ресурсні)

Зміст ФА визначається, метою і змістом, якими він дозволяє вирішувати його предметом.

Предмет ФА конкретізуется в його об'єктах.

Мета ФА - забезпечення ефективного управління фінансовими процесами на основі дослідження стану та динаміки об'єктів аналізу;отримання невеликого числа ключових, найбільш інформативних параметрів, що дають об'єктивну і точну картину фінансового стану п / я, його прибутків і збитків, змін у структурі активів і пасивів, розрахунків з дебіторами і кредиторами.

2. Цілі і методи фа

Основна мета ФА - забезпечення ефективного управління фінансовими процесами на основі дослі-нання стану і динаміки об'єктів аналізу;напів-чення невеликого числа ключових, найбільш інфор-тивних параметрів, що дають об'єктивну і точну картину фінансового стану п / я, його прибутків і збитків, змін у структурі активів і пасивів, розрахунків з дебіторами і кредиторами.

Метод ФА - спосіб системного комплексного, взаємопов'язаного вивчення фінансової діяльності господарського суб'єкта (вертикальний, горизонталь-ний, порівняльний, коефіцієнтний, факторний і декомпозиційний аналіз).

У процесі ФА застосовуються дедуктивний та ін-дуктівний методи дослідження:

1.Дедуктивний метод (від загального до приватного) дослі-нання фінансових процесів передбачає вивчення їх по ланцюжку від слідства до причин (наприклад, виконання плану прибутку госп.суб'єкта спочатку ана-лізує по загальній сумі, а потім по складовим частинам прибутку: прибуток від реалізації продукції - прибуток від іншої реалізації - прибуток від фінан-вих операцій - чистий прибуток - аналіз виконання окремих факторів на зміну планового прибутку).

2.Індуктивний метод (від приватного до загально-му) дослідження госп. процесів передбачає вивчення їх по ланцюжку від причин до слідства (наприклад, ана-ліз з / с означає, що спочатку вивчаються окремі статті видатків, а потім вимірюється їх вплив на загальну суму с / с).

Метод фінансового аналізу - спосіб системного комплексного взаємопов'язаного вивчення фінан-вої діяльності господарського

суб'єкта.

У процесі фінансового аналізу застосовуються дедук-тивний і індуктивний методи дослідження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]