Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
257.1 Кб
Скачать

4. Основні функції

4.1. Найпростіші математичні та статистичні функції:

МІН, МАКС

Не забуваємо завжди перед початком формули писати "=". синтаксис:

= МІН (number1; число2; ...; чісло30) МАКС (число1; число2; ...; чісло30)

Функції МІН і МАКС приймають від 1 до 30 аргументів (у Office 2007 - до 255) і повертає мінімальний / максимальний з них. Якщо в якості аргументу передати діапазон комірок, з діапазону буде вибрано мінімальне / максимальне значення. Ці функції також можуть бути вставлені за допомогою кнопки "сигма".

СРЗНАЧ

СРЗНАЧ (number1; число2; ...; чісло30) .

Функція СРЗНАЧ (середнє значення) приймає від 1 до 30 аргументів (у Office 2007 - до 255) і повертає їх середнє арифметичне (сума чисел, поділена на кількість чисел). Цю функцію також можна вставити за допомогою кнопки "сигма".

СТУПІНЬ

СТУПІНЬ (число; ступінь)

Функція СТУПІНЬ повертає результат зведення першого аргументу ("число"), в ступінь, зазначену в другому аргументі ("ступінь").

СУМ

= СУММ (арг1; АРГ2; ...; арг30)

Функція СУММ приймає від 1 до 30 аргументів (у Office 2007 - до 255) і повертає їх суму. Як аргументи можна передавати адреси діапазонів (що найчастіше і робиться), в цьому випадку підсумуйте всі числа в діапазоні.

РАХУНОК

РАХУНОК (арг1; АРГ2; ...; арг30)

Функція РАХУНОК приймає від 1 до 30 аргументів (у Office 2007 - до 255) і повертає кількість аргументів, які є числами. Найчастіше функції просто передають адресу діапазону, а вона підраховує кількість осередків з числами.

ПІ

Повертає значення тригонометричної константи pi = 3,1415 ...

ПРОИЗВЕД

ПРОИЗВЕД (арг1; АРГ2; ...; арг30)

Функція ПРОИЗВЕД приймає від 1 до 30 аргументів (у Office 2007 - до 255) і повертає їх твір. Як аргументи можна передавати адреси діапазонів, в цьому випадку перемножатся всі числа в діапазоні.

СЦЕПИТЬ

СЦЕПИТЬ (аргумент1: аргумент2) Цей оператор конкантенірует значення осередків. Конкантенація - об'єднання рядків. Увага:

Якщо у першого рядка не було в кінці значення пробілу, то чи не з'явиться з нізвідки при об'єднанні (конкантенаціі) рядків.

4.2 Функції СУММЕСЛІ і СЧЕТЕСЛІ

СУММЕСЛІ

Часто необхідно не просто підсумувати всі значення в діапазоні, а включити в суму тільки ті, які задовольняють певній умові. Функція СУММ підсумовує все, що їй дають, функція СУММЕСЛІ дозволяє підсумувати лише значення, відповідні певній умові.

СУММЕСЛІ

  • діапазон: Перевіряється діапазон, кожна клітинка з якого перевіряється на відповідність умові, вказаною в другому аргументі.

  • критерій: Умова для підсумовування, на відповідність яким перевіряється кожна клітинка з перевіряється діапазону. Якщо необхідно використовувати операцію порівняння, то "логічне вираження" вказується без лівого операнда і полягає в подвійні лапки (наприклад, "> = 100" - підсумувати всі числа, великі 100). Також можна використовувати текстові значення (наприклад, "яблука" - підсумувати всі значення, що знаходяться навпроти тексту "яблука") і числові (наприклад, 300 - підсумовувати значення в осередках, значення в яких 300).

  • Діапазон-суммірованія: Необов'язковий аргумент, використовується тоді, коли перевірявся діапазон і діапазон підсумовування знаходяться в різних діапазонах. Якщо він не вказаний, то в якості діапазону підсумовування використовується перевірявся діапазон (перший аргумент). Якщо він зазначений, то підсумовуються значення з комірок цього діапазону, що знаходяться "навпроти" відповідних осередків перевіряється діапазону.

СЧЕТЕСЛІ

Працює дуже схоже на функцію СУММЕСЛІ. На відміну від СУММЕСЛІ, яка підсумовує значення з комірок, СЧЕТЕСЛІ підраховує кількість осередків, що задовольняють певній умові. Якщо написати формулу СУММЕСЛІ (A1: A10; "> 10"), буде підрахована сума значень з комірок, значення в яких більше 10. Якщо ж написати СЧЕТЕСЛІ (A1: A10; "> 10"), буде підраховано кількість осередків, значення в яких більше 10.

СЧЕТЕСЛІ

  • діапазон: Перевіряється діапазон, кожна клітинка з якого перевіряється на відповідність умові, вказаною в другому аргументі. З цього ж діапазону відбувається підрахунок кількості осередків.

  • критерій: Умова, на відповідність яким перевіряється кожна клітинка з першого аргументу. Умова записується аналогічно СУММЕСЛІ.

У прикладі вище фактично підраховується кількість осередків, що містять текст "Яблука".

4.3 Логічні функції ЯКЩО, І, АБО

ЯКЩО

Синтаксис:

ЕСЛИ :

  • Призначення: Функція ЯКЩО виконує те ("Значення якщо ІСТИНА") чи інше ("Значення якщо БРЕХНЯ") дію залежно від того, виконується (так само ІСТИНА) умова чи ні (так само БРЕХНЯ).

  • аргумент1. Логічний вираз: Все, що дає в результаті логічні значення БРЕХНЯ або ІСТИНА. Зазвичай або вираження ставлення (A1> = 12) або функції, які повертають логічні значення (І, АБО).

  • аргумент2. Значення якщо ІСТИНА: будь-яке допустиме в Excel вираз.

  • аргумент3. Значення якщо БРЕХНЯ: будь-яке допустиме в Excel вираз.

  • повертається значення: може повертати значення будь-яких типів, в залежності від аргументів 2 і 3.

Функція ЯКЩО дозволяє організувати у формулі розгалуження. Згадайте казки: наліво підеш - коня втратиш, прямо підеш - в болото потрапиш, направо підеш - засмокче в чорну діру. Використання функцій ЯКЩО, І, АБО межує з програмуванням. Не дивно, що для багатьох людей розібратися, як вони працюють, дуже складно. У голові має бути чіткий алгоритм вирішення задачі і потрібне гарне розуміння поняття "тип даних".

І

Синтаксис:

Логічні знач

  • Призначення: Функція І використовується тоді, коли потрібно перевірити, чи виконуються декілька умов ОДНОЧАСНО. Одне з найбільш часто використовуваних застосувань функції І - перевірка, чи потрапляє число x в діапазон від x1 до x2.

  • аргументи: Функція І приймає від 1 до 30 аргументів (у Office 2007 - до 256), кожен з яких є логічним значенням БРЕХНЯ або ІСТИНА, або будь-яким виразом або функцією, яке в результаті дає БРЕХНЯ або ІСТИНА.

  • повертається значення: Функція І повертає логічне значення. Якщо ВСЕ аргументи функції І рівні ІСТИНА, повертає ІСТИНА. Якщо хоча б один аргумент має значення FALSE, повертає ЛОЖЬ.

  • Примітка: Функція І майже ніколи не використовується сама по собі, зазвичай її використовують як аргумент інших функцій, наприклад, ЯКЩО.

АБО

Синтаксис:

Логічні знач АБО

  • Призначення: Функція АБО використовується тоді, коли потрібно перевірити, чи виконується ХОЧА-БИ ОДНЕ з багатьох умов.

  • аргументи: Функція АБО приймає від 1 до 30 аргументів (у Office 2007 - до 256), кожен з яких є логічним значенням БРЕХНЯ або ІСТИНА, або будь-яким виразом або функцією, яке в результаті дає БРЕХНЯ або ІСТИНА.

  • повертається значення: Функція АБО повертає логічне значення. Якщо ХОЧА Б ОДИН аргумент має значення ІСТИНА, повертає ІСТИНА. Якщо ВСЕ аргументи мають значення БРЕХНЯ, повертає БРЕХНЯ.

  • Примітка: Функція АБО майже ніколи не використовується сама по собі, зазвичай її використовують як аргумент інших функцій, наприклад, ЯКЩО.

4.4 Функція ГПР (Горизонтальне Перше Рівність)