Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на вступ.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
40.9 Кб
Скачать

23. Організація роботи журналіста.

Основною вимогою до власного кореспондента є універсальність, яка передбачає володіння всіма жанрами публіцистики, уміння виступати в різних тематичних напрямах, а також добре організовувати і формувати власний актив. Ефективність праці журналіста в редакції залежить від організації його роботи на робочому місці. На сьогодні основним знаряддям праці журналіста став персональний комп’ютер, який дає можливість у дуже короткий термін отримувати, обробляти і зберігати інформацію. Саме за його допомогою журналіст має можливість дістатися до великої кількості баз даних, Internet, отримувати інформацію в електронному вигляді від установ, що розсилають її у мережі.

Організація індивідуальної роботи журналіста. Вивчаючи це питання, студент отримує уявлення про різноманітні аспекти організації праці журналіста. Передусім – про планування його індивідуальної роботи. План роботи журналіста – це дуже важлива ланка системи редакційного планування. Важливо зрозуміти особливості структури такого планування, з чого воно складається.

Процес збору інформації не можна собі уявити без спілкування журналіста з людьми – носіями інформації, свідками фактів, подій, явищ. В. Лизанчук і О. Кузнєцова у своєму посібникові “Методи збирання і фіксації інформації в журналістиці” називали такі психологічні координати майстерності журналіста в його професійному спілкуванні: “Евристичність – уміння бачити неочевидні проблеми; відкритість – здатність сприймати будь-яку інформацію з гуманістичної точки зору; мобільність –уміння переходити зі своєї галузі роботи у суміжні й вирішувати завдання, що там виникають; симультанність – уміння боротися з упередженістю, в тому числі й власною; предикаторність – здатність передбачати розвиток явища або процесу”.

Студенти знайомляться з методами збору, фіксації та зберігання інфор-мації, які використовує журналіст (у тому числі інтерв’ю як найбільш поширеного методу), застосування записника, досьє, картотеки, довідкової літератури тощо. Велике значення в організації праці журналіста має його особистий архів, у якому можуть зберігатися тематичні досьє, котрі він веде, газетні вирізки, фототека та ін.

І хоч основним чинником, що фіксує інформацію, є пам’ять журналіста та його вміння користуватися записником, у сучасних умовах технічного прогресу студенти повинні мати повне уявлення про інструментарій, який використовує журналіст у своїй роботі – диктофон, магнітофон, фотокамера, відеокамера, відеомагнітофон (в тому числі – цифровий). Роботу сучасного журналіста не можна собі уявити без персонального комп’ютера, який допомагає готувати та зберігати матеріали, є засобом комунікації та одним із важливих джерел інформації (Internet, бази даних на CD-R тощо).

24. Специфіка роботи відділу інформації в газеті.