Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Инвестування_2013.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Тема 10. Розвиток венчурного бізнесу в Україні

1.Особливості, стадії процесу створення венчурного фінансування

2. Венчурні стратегії та венчурне управління. Віртуальна інтеграція

3. Передумови розвитку венчурного бізнесу в Україні

1.Особливості, стадії процесу створення венчурного фінансування

Світовий досвід впровадження інноваційної моделі розвитку економіки свідчить, що її невід’ємним елементом є венчурне підприємництво.

Терміни „венчурний капітал” і „венчурний бізнес” беруть початок від англійського слова „venture”, яке перекладається як „ризикове підприємство або започаткування”.

Венчурне підприємництво– це діяльність, спрямована на впровадження ризикових проектів для одержання прибутків, підприємницького та засновницького доходів шляхом організації компанії, що займається впровадженням нововведень і подальшим їхнім розвитком. Венчурне підприємництво виконує функцію прискорювача інноваційного розвитку і здатне не тільки вивести економіку країни на вищий рівень, а й забезпечити прорив вітчизняних технологій на світові ринки .

Венчурний механізм відіграв важливу роль у реалізації базових інновацій в галузі мікроелектроніки, автоматизації промислового виробництва, біотехнології тощо. За підтримки інвесторів ризикового капіталу знайшли широке практичне застосування такі науково-технічні розробки, як мікропроцесор, персональний комп’ютер, інтернет-технології. За допомогою венчурного капіталу було створено американську фірми „Apple”, „Netscape”, а також реактивний двигун, кулькову ручку, кольоровий папір тощо.

Венчурний бізнес сприяв якісним змінам у структурі виробничих сил суспільства та суттєво вплинув на виробничі відносини. Зокрема, цей бізнес підтримав малий та середній наукоємний бізнес.

Венчурний капітал являє собою кошти, які, як правило, інвестуються у нові компанії, що швидко зростають. Зазвичай венчурний інвестор вкладає кошти безпосередньо у компанію, а не купує її акції на вторинному ринку, що є характерним для портфельного інвестора. Найважливішою рисою венчурного інвестування є також і певна участь інвестора у господарській діяльності компанії, органах управління з метою сприяти збільшенню її вартості і наступного продажу своєї частки.

Аналіз світового досвіду останніх десятиліть переконливо показує: для ефективної роботи економіки будь-якої країни необхідна наявність злагодженого ланцюжка: «наука – технологія – виробництво – ринок». А досягти цього без використання індустрії венчурного бізнесу, тобто без створення приватних інвестиційних компаній, діяльність яких підтримується державними і суспільними фондами, не уявляється можливим.

Від активної діяльності венчурних підприємств країна виграє в зв'язку з тим, що істотно зростає її економічна мобільність і гнучкість, збільшується конкурентноздатність виробленої продукції, прискорено й успішно впроваджуються новітні технології, зростає прибуток населення, купівельна спроможність населення, розширення внутрішнього ринку споживання, а це стимулює подальший розвиток нових високотехнологічних підприємств.

Особливість початкової стадії процесу створення системи венчурного фінансування полягає в тому, що найперше створюються законодавчі можливості поєднання приватних капіталів з державними фондами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]