Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kontrolna микро.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
125.44 Кб
Скачать

Попит, пропозиція, рівновага

  1. Припустимо, що чай та кава взаємозамінні товари. Заморозки у Південній Америці призвели до зменшення пропозиції кави, ціна кави, як наслідок, підвищилась. На графіках покажіть, що сталося на ринку чаю. Поясніть, чому.

  2. Припустимо, що кава та цукор взаємодоповнюючі товари. Заморозки у Південній Америці призвели до зменшення пропозиції кави . ціна кави, як наслідок, підвищилась. На графіках покажіть, що сталося на ринку цукру. Поясніть, чому.

  3. Припустимо, що земля може використовуватися для будівництва житла та для вирощування пшениці. Тенденція до переселення людей у передмістя збільшила попит на житлове будівництво, що підвищило ціну житлового будівництва. На графіку покажіть, що сталося на ринку пшениці. Поясніть, чому.

  4. Припустимо, що апельсини і грейпфрути продаються на конкурентних ринках. Якщо пропозиція грейпфрутів зменшилась, що станеться з доходом виробників апельсинів?

  1. Припустимо, що поданий графік ілюструє попит на розливне пиво у барі. В кожному з наведених нижче випадків вкажіть, куди зміщуватиметься крива попиту-праворуч, ліворуч чи не зміщуватиметься взагалі: ціна пляшкового пива знизилася; збільшилася кількість відвідувачів; стало поширенішим пити «Кока-колу», а не пиво; ціна розливного пива знизалася; зросли державні виплати; очікується, що ціна розливного пива зросте найближчим часом.

  1. Припустимо, що є графік пропозиції на окрему модель шкіряного пальта. В кожному із зазначених випадків укажіть, куди зміщуватиметься крива пропозиції-вліво, вправо чи не зміщуватиметься взагалі: постачальники очікують, що наступного місяця ціна пальта зросте на 20%; технологічний прорив зменшив час та витрати на пошиття пальт; на ринку з’явилися три нові фірми, які шиють пальта; ціна пальта зросла; зросла заробітна плата у галузі без відповідного зростання продуктивності праці.

  1. Визначте, що станеться на ринку гамбургерів, якщо: ціна на хотдоги зросте; внаслідок хвороби заб’ють чималу кількість великої рогатої худоби; буде винайдено нову породу худоби зі значно вищою продуктивністю; медичні дослідження доведуть, що споживання м’яса тварин цієї нової породи зменшує холестерин; фермерами буде надано пряму субсидію на кожну голову великої рогатої худоби.

Еластичність попиту та пропозиції

  1. Припустимо, що споживач витрачає 75% свого доходу на товар Х, і еластичність попиту за доходом для товару Х дорівнює 0,9. Індивід споживає лише товари Х і У. Знайдіть еластичність попиту за доходом для товару У. До якого типу належать товари Х і У? Наскільки великою має бути еластичність попиту за доходом товару Х для того, щоб товар У став товаром низької споживчої цінності?

  2. Використовуючи значення цінової еластичності попиту, яка дорівнює – (-0,13) та еластичності попиту за доходом, яка становить 1,94 для електричної енергії і перехресну еластичність для природного газу та електричної енергії 0,8 в короткостроковому періоді, дайте відповідь на запитання: еластичний чи нееластичний попит на електричну енергію в короткостроковому періоді? На скільки зміниться величина попиту на електричну енергію в результаті десятивідсоткового зростання ціни на неї в короткостроковому періоді? Чи є електрична енергія благом першої необхідності, чи розкошу? Наскільки зміниться попит на електроенергію за десятивідсоткового зростання доходів споживачів? Природний газ є замінником чи доповню вальним благом для електричної енергії? На скільки зміниться попит на електроенергію за десятивідсоткового зростання ціни на природний газ?

  3. Припустимо, що еластичність попиту за ціною на ресторанну їжу дорівнює 1,63, а еластичність за доходом (по відношенню до загальних витрат) 1,40. Чи є попит на ресторанну їжу за ціною еластичним, чи нееластичним? Чи є ресторанна їжа благом низької споживчої цінності? Як на Вашу думку, зміниться обсяг попиту, якщо ціна на ресторанну їжу зменшиться на 2%? Припустимо, що з 1990 по 2000 р. особисті витрати у постійних цінах зросли на 64%. Оперуючи наведеними вище даними, оцініть зміну кількості спожитої їжі у ресторанах, що відбулася завдяки змінам у доходах протягом цього періоду, припустивши, що ціна на ресторанну їжу у постійних цінах залишилася незмінною.

  4. Припустимо, стало відомо, що еластичність попиту за ціною на поїздки в метро у Києві становить 0,7. Мер бажає зменшити поточний дефіцит системи метрополітену. Йому слід очікувати збільшення чи зменшення ціни на перевезення в метро? Чому?

  5. Якщо ціни й обмінні курси залишаються незмінними, а дохід зростає на 4% в Україні і на 3% в решті країн світу протягом певного року, на скільки зміниться імпорт та експорт України за умови, що еластичність попиту імпорту України становить 1,68, а еластичність попиту за доходом України становить 1,92? Як зміниться торговий баланс України (експорт мінус імпорт) в кінці року, якщо на початку року він перебував у стані рівноваги?

  6. Якщо ціна книги в Росії знизиться на 10%, але водночас рубль зросте (підвищиться його ціна щодо української гривні) на 10%, яким чином це вплине на попит в Україні на імпортовані з Росії книги?

  7. Якщо еластичність попиту за ціною на цигарки «Marlboro» становить 6, а ціна зросла на 10%: наскільки зменшиться обсяг попиту?;збільшаться, зменшаться чи залишаться такими самими загальні витрати споживачів на ці цигарки?; що станеться з величиною попиту на ці сигарки, якщо ціна на всі інші марки цигарок також підвищиться на 10%, з витратами споживачів на «Marlboro»?

Корисність, уподобання та вибір споживача

  1. Директор місцевої мистецької групи «Виклик» занепокоєна фінансуванням своєї організації. Вона просить вашої допомоги в аналізі фінансової ситуації при зміні податкової політики. Для спрощення припустимо, що Ви аналізуєте проблему ефекту від зміни податку для домогосподарства, яке має розподілити свій дохід в розмірі 100грн. між двома благами. Перше благо-фінансування мистецької групи, друге-всі інші товари. Скористайтеся аналізом кривих байдужості, щоб проілюструвати рівновагу споживача. Припустіть, що уряд встановив 50%-ий податок на дохід споживача. Проілюструйте нову рівновагу споживача. Чи збільшиться(зменшиться) сума грошей, які будуть надаватися мистецькій групі? Поясніть відповідь. Тепер припустіть, що норма податку на дохід залишається на такому самому рівні, але податок встановлюється лише на ту частину дохода, яка витрачається на всі інші товари. Проілюструйте нову рівновагу споживача. Збільшиться чи зменшиться сума грошей, надана «Виклику», порівняно з вищевказаним питанням? Нарешті, припустіть, що це рік виборів, тому деякі члени Верховної Ради пропонують реформувати систему, висвітлену в попередньому питанні, зменшенням норми податку до 0%. Директор групи «Виклик»їде до Києва, щоб виступити проти цієї пропозиції, оскільки вона вважає, що зменшить суму грошей, яка надається її мистецькій групі. Які припущення має зробити директор у цьому випадку про відносні розміри ефектів доходу та заміни, викликаних цією зміною податку. Поясніть Вашу відповідь.

  2. Особи, які мають право на продуктові картки Департаменту сільського господарства у США, купують їх за ціною нижчою, ніж вона є насправді, а потім обмінюють на їжу за справжньою ціною. Нехай картка коштує 50 центів, і її можна обміняти на їжу вартістю 1 долар. Дохід Василя становить 600 доларів на місяць. Він має право купувати картки за справжньою ціною до 600 дол. На місяць Це йому коштуватиме 300дол., але на їх придбання він може витрачати будь-яку кількість грошей, доки вона не перевищує 300дол. На графіку складений товар «їжа» розмістіть на горизонтальній осі, а складений товар «усі інші товари»- на вертикальній. Для зручності одиниці складених товарів оберіть таким чином, щоб кожна одиниця коштувала 1дол. Отже, вісь вимірює витрати у доларах на кожне складене благо. Намалюйте бюджетне обмеження, припускаючи, що Василь не купує продуктові картки. Це показує його допустиму множину до того, як він отримав право на купівлю карток за програмою продуктових карток. Намалюйте обмеження після того, як Василь отримав право на картки. Підказка: знайдіть точку на графіку, яка показує, скільки їжі та всіх інших товарів він може купити, якщо нічого не витрачатиме на картки і витрачатиме 600дол. на інші товари. Потім знайдіть точку, де він витрачає 100дол.на картки і 500дол. на інші товари, і т.д. Пам’ятайте, що для Василя витрати 100дол. на картки подібні купівлі їжі на 200дол. За яких обставин Василь купуватиме картки вартістю менш як 600дол.? Намалюйте відповідну криву байдужості. За яких обставин Василь витрачатиме понад 300дол. на картки та купуватиме їжу не за картками? Проілюструйте це за допомогою кривої байдужості. За яких обставин стан Василя покращиться, якщо йому вдасться перепродати продуктові картки, які він отримав від уряду, за 75 центів кожну? Чи є якісь обставини, які можуть погіршити його стан?

  3. Споживач виявив, що за нинішнього рівня споживання за тиждень він отримає 10 додаткових одиниць корисності, споживаючи останню плитку шоколаду, та 20 одиниць корисності, споживаючи останній банан. Шоколадки коштують 2 гривні, а банани 5 гривень. Що потрібно зробити споживачеві?

  4. Споживач сприймає мікроекономіку надто серйозно. Коли ціна на авіаквиток на Гаваї зросла, він зробив висновок, що обидва ефекти у рівнянні Слуцького від’ємні. Яким благом є поїздка на Гаваї для споживача?

  5. Яким був ефект, коли уряд Сполучених Штатів Америки примусив японських виробників автомобілів обмежити обсяги експорту до сполучених Штатів?

  6. Коли ціна на житло зростає, то як для споживача можна розкласти ефект від зміни ціни?

  7. Який висновок можна зробити, якщо гранична норма заміни між двома товарами дорівнює 4, не зважаючи на рівень споживання?

Витрати виробництва

  1. Едвін Менсфілд і Гарольд Вейн визначили зв'язок між сукупними витратами і випуском на залізничних станціях. Усі станції мають певний набір колій. На великих станціях колії представлені переважно трьома типами: колії прийняття вагонів, де залишаються і відстоюються прибулі вантажні вагони; колії систематизації, де вагони переводять на інші стрілки; і колії відбуття, де вагони, які перебували на коліях систематизації, залишаються до моменту відтягнення їх локомотивом у складі поїзда. Залізничні станції переводять вагони; тобто вони розсортировують прибулі вагони, розміщуючи їх на відповідних коліях систематизації, і таким чином роз’єднують прибулі потяги для утворення нових поїздів. Більшість станцій також розвозять і забирають вагони. Локомотиви призначені для розвезення вагонів по промислових запасних коліях та інших станціях і для забирання їх звідти. Відношення між сукупними витратами і випуском становить: C=4,914 +0,4S+2,44D ,де: C –денна вартість(у доларах), S- кількість переведених за день складів, D- кількість вагонів, доставлених за день. Склад, це група вагонів, які переміщуються разом по одній колії систематизації; вони часто використовуються для вимірювання перевезеної продукції. Якщо дана станція не постачає вагонів і переводить 1000 складів за день, якими є середні сукупні витрати на переведення кожного з них? Якщо станція не переводить склади взагалі й доставляє 1000 вагонів за день, якими будуть середні сукупні витрати на доставку кожного вагона? Якими є граничні витрати на переведення одного складу? Виходячи з наведеного рівняння скажіть, чи залежать граничні витрати на переведення складу від кількості доставлених вагонів? Якими є граничні витрати на доставку вагону? Виходячи із вищенаведеного рівняння скажіть, чи залежать граничні витрати на доставку вагона від кількості переведених складів?

Варіант 1.

  1. Припустимо, що чай та кава взаємозамінні товари. Заморозки у Південній Америці призвели до зменшення пропозиції кави, ціна кави, як наслідок, підвищилась. На графіках покажіть, що сталося на ринку чаю. Поясніть, чому.

  2. Використовуючи значення цінової еластичності попиту, яка дорівнює – (-0,13) та еластичності попиту за доходом, яка становить 1,94 для електричної енергії і перехресну еластичність для природного газу та електричної енергії 0,8 в короткостроковому періоді, дайте відповідь на запитання: еластичний чи нееластичний попит на електричну енергію в короткостроковому періоді? На скільки зміниться величина попиту на електричну енергію в результаті десятивідсоткового зростання ціни на неї в короткостроковому періоді? Чи є електрична енергія благом першої необхідності, чи розкошу? Наскільки зміниться попит на електроенергію за десятивідсоткового зростання доходів споживачів? Природний газ є замінником чи доповню вальним благом для електричної енергії? На скільки зміниться попит на електроенергію за десятивідсоткового зростання ціни на природний газ?

  3. Яким має бути ефект, якщо уряд Сполучених Штатів Америки примусить японських виробників автомобілів обмежити обсяги експорту до сполучених Штатів?

  4. Функція загальних витрат монополіста: ТС = 11200 + 2∙Q2, де Q – кількість одиниць продукту, що виробляється за місяць; функція попиту на продукцію монополіста: Р = 1800 – Q, де Р – ціна продукту в грн. Чому дорівнюють обсяг і ціна, які максимізують прибуток монополіста?

  5. При виготовленні 5000 стільців на місяць граничні витрати зрівнялися із середніми змінними витратами. Як будуть змінюватись сукупні середні витрати по мірі збільшення випуску продукції.

Варіант 2.

  1. Припустимо, що кава та цукор взаємодоповнюючі товари. Заморозки у Південній Америці призвели до зменшення пропозиції кави . ціна кави, як наслідок, підвищилась. На графіках покажіть, що сталося на ринку цукру. Поясніть, чому.

  2. Якщо ціни й обмінні курси залишаються незмінними, а дохід зростає на 4% в Україні і на 3% в решті країн світу протягом певного року, на скільки зміниться імпорт та експорт України за умови, що еластичність попиту імпорту України становить 1,68, а еластичність попиту за доходом України становить 1,92? Як зміниться торговий баланс України (експорт мінус імпорт) в кінці року, якщо на початку року він перебував у стані рівноваги?

  3. Споживач виявив, що за нинішнього рівня споживання за тиждень він отримає 10 додаткових одиниць корисності, споживаючи останню плитку шоколаду, та 20 одиниць корисності, споживаючи останній банан. Шоколадки коштують 2 гривні, а банани 5 гривень. Що потрібно зробити споживачеві?

  4. Функція загальних витрат монополіста: ТС = 400 + Q2, де Q – кількість одиниць продукту, що виробляється за місяць; функція попиту на продукцію монополіста: Р = 100 – Q, де Р – ціна продукту в грн. Чому дорівнюють обсяг і ціна, які максимізують прибуток монополіста?

  1. Якщо функція короткострокових загальних витрат фірми має вигляд:

STC = 500 + 10Q2 + 20Q.

То чому будуть дорівнювати постійні витрати при виробництві 10 одиниць продукції

Варіант 3.

  1. Припустимо, що земля може використовуватися для будівництва житла та для вирощування пшениці. Тенденція до переселення людей у передмістя збільшила попит на житлове будівництво, що підвищило ціну житлового будівництва. На графіку покажіть, що сталося на ринку пшениці. Поясніть, чому.

  2. Припустимо, що еластичність попиту за ціною на ресторанну їжу дорівнює 1,63, а еластичність за доходом (по відношенню до загальних витрат) 1,40. Чи є попит на ресторанну їжу за ціною еластичним, чи нееластичним? Чи є ресторанна їжа благом низької споживчої цінності? Як на Вашу думку, зміниться обсяг попиту, якщо ціна на ресторанну їжу зменшиться на 2%? Припустимо, що з 1990 по 2000 р. особисті витрати у постійних цінах зросли на 64%. Оперуючи наведеними вище даними, оцініть зміну кількості спожитої їжі у ресторанах, що відбулася завдяки змінам у доходах протягом цього періоду, припустивши, що ціна на ресторанну їжу у постійних цінах залишилася незмінною.

  3. Споживач сприймає мікроекономіку надто серйозно. Коли ціна на авіаквиток на Гаваї зросла, він зробив висновок, що обидва ефекти у рівнянні Слуцького від’ємні. Яким благом є поїздка на Гаваї для споживача?

  4. Підприємство-монополіст виготовляє 225 од. товару по ціні 400 грн., 226-ту од. товару реалізує тільки за умови зниження ціни до 350 грн. Якою буде гранична виручка від реалізації 226 од. товару.

  5. Якщо функція короткострокових загальних витрат фірми має вигляд:

STC = 500 + 100Q2 + 20Q.

То чому будуть дорівнювати граничні витрати при виробництві 10 одиниць продукції ?

Варіант 4.

  1. Припустимо, що апельсини і грейпфрути продаються на конкурентних ринках. Якщо пропозиція грейпфрутів зменшилась, що станеться з доходом виробників апельсинів?

  2. Якщо ціна книги в Росії знизиться на 10%, але водночас рубль зросте (підвищиться його ціна щодо української гривні) на 10%, яким чином це вплине на попит в Україні на імпортовані з Росії книги?

  3. Особи, які мають право на продуктові картки Департаменту сільського господарства у США, купують їх за ціною нижчою, ніж вона є насправді, а потім обмінюють на їжу за справжньою ціною. Нехай картка коштує 50 центів, і її можна обміняти на їжу вартістю 1 долар. Дохід Василя становить 600 доларів на місяць. Він має право купувати картки за справжньою ціною до 600 дол. На місяць Це йому коштуватиме 300дол., але на їх придбання він може витрачати будь-яку кількість грошей, доки вона не перевищує 300дол. На графіку складений товар «їжа» розмістіть на горизонтальній осі, а складений товар «усі інші товари»- на вертикальній. Для зручності одиниці складених товарів оберіть таким чином, щоб кожна одиниця коштувала 1дол. Отже, вісь вимірює витрати у доларах на кожне складене благо. Намалюйте бюджетне обмеження, припускаючи, що Василь не купує продуктові картки. Це показує його допустиму множину до того, як він отримав право на купівлю карток за програмою продуктових карток. Намалюйте обмеження після того, як Василь отримав право на картки. Підказка: знайдіть точку на графіку, яка показує, скільки їжі та всіх інших товарів він може купити, якщо нічого не витрачатиме на картки і витрачатиме 600дол. на інші товари. Потім знайдіть точку, де він витрачає 100дол.на картки і 500дол. на інші товари, і т.д. Пам’ятайте, що для Василя витрати 100дол. на картки подібні купівлі їжі на 200дол. За яких обставин Василь купуватиме картки вартістю менш як 600дол.? Намалюйте відповідну криву байдужості. За яких обставин Василь витрачатиме понад 300дол. на картки та купуватиме їжу не за картками? Проілюструйте це за допомогою кривої байдужості. За яких обставин стан Василя покращиться, якщо йому вдасться перепродати продуктові картки, які він отримав від уряду, за 75 центів кожну? Чи є якісь обставини, які можуть погіршити його стан?

  4. Фірма оперує на ринку досконалої конкуренції і одержує максимальний прибуток. Щоденна виручка фірми – 2500 грош. од., загальні середні витрати складають 20 грош. од., середні змінні витрати – 18 грош. од., граничні витрати –50 грош. од. Чому у цьому випадку становитиме обсяг випуску продукції щоденно?

  5. Якщо функція короткострокових загальних витрат фірми має вигляд:

STC = 500 + 10Q2 + 20Q.

То чому будуть дорівнювати змінні витрати при виробництві 10 одиниць продукції

Варіант 5.

  1. Припустимо, що поданий графік ілюструє попит на розливне пиво у барі. В кожному з наведених нижче випадків вкажіть, куди зміщуватиметься крива попиту-праворуч, ліворуч чи не зміщуватиметься взагалі: ціна пляшкового пива знизилася; збільшилася кількість відвідувачів; стало поширенішим пити «Кока-колу», а не пиво; ціна розливного пива знизалася; зросли державні виплати; очікується, що ціна розливного пива зросте найближчим часом.

  2. Припустимо, що споживач витрачає 75% свого доходу на товар Х, і еластичність попиту за доходом для товару Х дорівнює 0,9. Індивід споживає лише товари Х і У. Знайдіть еластичність попиту за доходом для товару У. До якого типу належать товари Х і У? Наскільки великою має бути еластичність попиту за доходом товару Х для того, щоб товар У став товаром низької споживчої цінності?

  3. Директор місцевої мистецької групи «Виклик» занепокоєна фінансуванням своєї організації. Вона просить вашої допомоги в аналізі фінансової ситуації при зміні податкової політики. Для спрощення припустимо, що Ви аналізуєте проблему ефекту від зміни податку для домогосподарства, яке має розподілити свій дохід в розмірі 100грн. між двома благами. Перше благо-фінансування мистецької групи, друге-всі інші товари. Скористайтеся аналізом кривих байдужості, щоб проілюструвати рівновагу споживача. Припустіть, що уряд встановив 50%-ий податок на дохід споживача. Проілюструйте нову рівновагу споживача. Чи збільшиться(зменшиться) сума грошей, які будуть надаватися мистецькій групі? Поясніть відповідь. Тепер припустіть, що норма податку на дохід залишається на такому самому рівні, але податок встановлюється лише на ту частину дохода, яка витрачається на всі інші товари. Проілюструйте нову рівновагу споживача. Збільшиться чи зменшиться сума грошей, надана «Виклику», порівняно з вищевказаним питанням? Нарешті, припустіть, що це рік виборів, тому деякі члени Верховної Ради пропонують реформувати систему, висвітлену в попередньому питанні, зменшенням норми податку до 0%. Директор групи «Виклик»їде до Києва, щоб виступити проти цієї пропозиції, оскільки вона вважає, що зменшить суму грошей, яка надається її мистецькій групі. Які припущення має зробити директор у цьому випадку про відносні розміри ефектів доходу та заміни, викликаних цією зміною податку. Поясніть Вашу відповідь.

  4. Яку ціну на свою продукцію встановить монополіст, якщо відомо, що МС=500 грн., Ер = -5?

  5. Припустимо, що монополіст може продавати 10 одиниць товару по ціні 900 грош. од. за одиницю, але продаж 11 одиниць викликає зниження ціни до 880 грош. од. Чому дорівнюватиме граничний доход при збільшенні обсягу продажу з 10 до 11 одиниць?

Варіант 6

  1. Припустимо, що є графік пропозиції на окрему модель шкіряного пальта. В кожному із зазначених випадків укажіть, куди зміщуватиметься крива пропозиції-вліво, вправо чи не зміщуватиметься взагалі: постачальники очікують, що наступного місяця ціна пальта зросте на 20%; технологічний прорив зменшив час та витрати на пошиття пальт; на ринку з’явилися три нові фірми, які шиють пальта; ціна пальта зросла; зросла заробітна плата у галузі без відповідного зростання продуктивності праці.

  2. Припустимо, стало відомо, що еластичність попиту за ціною на поїздки в метро у Києві становить 0,7. Мер бажає зменшити поточний дефіцит системи метрополітену. Йому слід очікувати збільшення чи зменшення ціни на перевезення в метро? Чому?

  3. Коли ціна на житло зростає, то як для споживача можна розкласти ефект від зміни ціни?

  4. В промисловості функціонують 200 заводів. Граничні витрати кожного завода при виробництві 15 одиниць продукту в місяць складають 16 грош. од., 16 одиниць –17 грош. од., 17 одиниць – 18 грош. од. Якщо ринкова ціна одиниці продукту дорівнює 18 грош.од., то ск. складе галузевий випуск в місяць?

  5. Чому монополіст ніколи не буде виробляти таку кількість продукції, за якої еластичність попиту за ціною буде меншою 1?

Варіант 7.

  1. Визначте, що станеться на ринку гамбургерів, якщо: ціна на хотдоги зросте; внаслідок хвороби заб’ють чималу кількість великої рогатої худоби; буде винайдено нову породу худоби зі значно вищою продуктивністю; медичні дослідження доведуть, що споживання м’яса тварин цієї нової породи зменшує холестерин; фермерами буде надано пряму субсидію на кожну голову великої рогатої худоби.

  2. Якщо еластичність попиту за ціною на цигарки «Marlboro» становить 6, а ціна зросла на 10%: наскільки зменшиться обсяг попиту?;збільшаться, зменшаться чи залишаться такими самими загальні витрати споживачів на ці цигарки?; що станеться з величиною попиту на ці сигарки, якщо ціна на всі інші марки цигарок також підвищиться на 10%, з витратами споживачів на «Marlboro»?

  3. Який висновок можна зробити, якщо гранична норма заміни між двома товарами дорівнює 4, не зважаючи на рівень споживання?

  4. Припустимо, що монополіст може продавати 50 одиниць товару по ціні 1700 грош. од. за одиницю, але продаж 51 одиниць викликає зниження ціни до 1680 грош. од. Чому дорівнюватиме граничний доход при збільшенні обсягу продажу з 50 до 51 одиниць?

  5. В сільськогосподарській галузі функціонують 100 фермерів. Граничні витрати кожного фермера при виробництві 50 одиниць продукту в місяць складають 3 грош. од., 51 одиниць – 5 грош. од., 52 одиниць – 8 грош. од. Якщо ринкова ціна одиниці продукту дорівнює 5 грош. од., то яким буде галузевий випуск в місяць?

Список питань до іспиту з мікроекономіки

1. Мікроекономіка в системі економічних наук.

2. Методологія мікроекономіки.

3. Мікросистема та її основні характеристики.

4. Споживацькі переваги. Побудова економічної моделі споживацького вибору.

5. Функція корисності та криві байдужості.

6. Бюджетні обмеження.

7. Рівновага споживача.

8. Криві “доход – споживання”. Криві та закони Енгеля.

9. Криві “ціна - споживання” та виведення кривих попиту.

10. Ефект доходу та ефект заміщення. Парадокс Гіффена.

11. Крива ринкового попиту.

12. Цінова еластичність попиту та її використання.

13. Нецінова еластичність попиту.

14. Зиск споживача.

15. Виробництво. Виробнича функція.

16. Закон спадаючої граничної продуктивності.

17. Взаємозамінюваність факторів виробництва.

18. Витрати виробництва. Функція витрат.

19. Витрати в короткостроковому періоді.

20. Криві витрат у короткостроковому періоді.

21. Витрати у довгостроковому періоді.

22. Ознаки та умови досконалої конкуренції.

23. Максимізація прибутку у короткостроковому періоді за умов досконалої конкуренції.

24. Чиста конкуренція та ефективність.

25. Чиста монополія: основні риси.

26. Визначення ціни та обсягів виробництва за умов чистої монополії.

27. Економічні наслідки монополізму.

28. Монополістична конкуренція: поняття та розповсюдження.

29. Визначення ціни та обсягу виробництва при монополістичній конкуренції.

30. Олігополія: поняття та розповсюдження.

31. Поведінка олігополії у відношенні до ціни та випуску продукції.

32. Олігополія та економічна ефективність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]