Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit.docx
Скачиваний:
59
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
43.99 Кб
Скачать

Розділ 2основні фінансові показники діяльності ат „отп банк”

У 2011 році АТ „ОТП Банк”, зважаючи на наслідки світової економічної кризи, проводило обережну фінансово-економічну політику, спрямовану на покращення якості кредитного портфеля, збереження існуючої ресурсної та клієнтської бази, зменшення рівня операційних та адміністративних витрат з подальшим відновленням активних операцій.

Протягом усього року діяльність банку була спрямована на оптимізацію головних бізнес-процесів, удосконалення європейських технологій обслуговування клієнтів, розширення спектру некредитних послуг, оптимізацію та централізацію організаційної структури.

Завдяки докладеним зусиллям АТ „ОТП Банк” завершило 2011 рік з прибутком. За підсумками року фінансовий результат склав 320,9 млн. грн. (згідно звіту про фінансові результати на кінець дня 31.12.2011). Чистий процентний дохід банку на кінець звітного 2011 року становив 1830,2млн. грн. (Додаток Б), а чистий комісійний дохід – 313,2 млн. грн. (Додаток В).

Власний капітал АТ „ОТП Банк” протягом 2011 року мав стале значення (див. Додаток А). В 2011 році згідно з Рішенням Загальних зборів акціонерів банк спрямував кошти в сумі 500,3 млн. грн. на виплату дивідендів за 2010 рік (Додаток Г ), з яких 475,3 млн.грн. перераховано акціонерам (за вирахуванням податку на репатріацію.

Стабільний фінансовий стан банку і позитивний фінансовий результат дозволили відновити кредитування всіх клієнтських сегментів. Зокрема, протягом 2011 року відбувався приріст корпоративного портфеля. Поновився процес надання автомобільних та іпотечних кредитів населенню. Також банк продовжив кредитувати клієнтів малого та середнього бізнесу.

Основними сегментами діяльності банку у 2011 році були:

  • юридичні особи та підприємці (суб’єкти підприємницької діяльності крім банків);

  • фізичні особи;

  • банківський сектор;

  • державний сектор;

  • власна інвестиційна діяльність.

Завдяки консервативній кредитній політиці та продажу негативно класифікованих активів загальні активи банку скоротились і на кінець 2011 року становили 22,5 млрд. грн. проти 24,7 млрд. грн. на його початку

Кредитний портфель банку порівняно з результатом 2010 року залишився практично без змін і становив 20,1 млрд. грн. при цьому обсяг кредитів, наданих суб’єктам господарювання, зріс на 11%, а загальна сума кредитів, наданих фізичним особам, зменшилась на 27%. Скорочення кредитного портфеля фізичних осіб у звітному році обумовлено активним продажем факторинговим компаніям негативно класифікованих активів, а також незначними обсягами кредитування фізичних осіб. Натомість протягом усього 2011 року спостерігалося значне зростання корпоративного кредитного портфеля, обсяг якого до кінця року досяг 12,9 млрд. грн. Загальний кредитний портфель фізичних осіб за результатами 2011 року склав 7,0 млрд. грн., і фізичних осіб-підприємців – 0,2 млрд. грн.

На кінець 2011 року загальні зобов’язання АТ „ОТП Банк” склали 19,4 млрд. грн. проти 21,3 млрд. грн. торік .Скорочення пасивів банку пов’язано з погашенням частини міжбанківських запозичень та субординованого боргу.

Усього за звітний рік зобов’язання банку за коштами, залученими на зовнішніх ринках, скоротились на 1,9 млрд. грн., а субординований борг – на 0,1 млрд. грн. Натомість залишки на рахунках юридичних осіб демонстрували ріст протягом усього року, досягши 4,2 млрд. грн. станом на кінець дня 31.12.2011, а обсяг коштів фізичних осіб, залучених банком на звітну дату, також збільшився і становив 4,5 млрд. грн. проти 3,9 торік .

Збільшення залишків на рахунках клієнтів зумовлено, насамперед, впровадженням нових продуктів та послуг. Банк постійно пропонує юридичним та фізичним особам сучасне розрахунково-касове обслуговування (у тому числі із застосуванням систем дистанційного обслуговування), різноманітні депозитні програми, дебетні та кредитні картки (Visa, Master Card), депозитарні послуги, операції з депозитними скриньками та інші.

Протягом 2011 року АТ „ОТП Банк” продовжувало приділяти увагу зміцненню власної капіталізації. Станом на кінець дня 31.12.2011 регулятивний капітал банку склав 4,5 млрд. грн. Показник адекватності регулятивного капіталу більше ніж удвічі перевищив нормативне значення (не менше 10%) і досяг 20,19%. Значення нормативу (коефіцієнту) співвідношення регулятивного капіталу до сукупних активів дорівнювало 17,32% при нормативному значенні не менш ніж 9%.

У звітному періоді платоспроможність АТ „ОТП Банк” згідно коефіцієнтів, встановлених Національним банком України, знаходилася в межах допустимих значень. Коефіцієнт поточної ліквідності становив 50,39% при нормативній вимозі не менше 40%.

На звітну дату АТ „ОТП Банк” є повним учасником Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Починаючи з 2010 року банк впроваджує нову операційну банківську систему FlexCube.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]