Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

КУРСОВА КАТЯ (Автосохраненный)

.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
102.63 Кб
Скачать

Таким чином, сучасний стан оптової торгівлі характеризується втратою господарських зв’язків між виробниками сільськогосподарської продукції і роздрібними структурами, складним фінансовим становищем оптових організацій, зниженням частки оптового обороту в роздрібному, відсутністю позитивних результатів у конкурентній боротьбі, а також відсутністю стратегічних планів організації і розвитку нової ринкової системи реалізації продукції агропромислового комплексу, зокрема, продукції скотарства.

Здійснювана незалежними структурами, оптова торгівля є реальною і сильною противагою монополізму переробників, який вони намагаються зміцнити за допомогою власних залежних структур. Акумулюючи роздріблені товарні ресурси окремих виробників, оптове підприємство має можливість формувати необхідний товарний асортимент і постачати товарами роздрібне торгове підприємство відповідно до вимог і специфіки.

Найважливіша функція ринку ‑ здійснення господарських зв’язків між суб’єктами економіки, територіями, державами. Оптова торгівля постачає по­заринкових споживачів (бюджетні організації, створює державний резерв), здійснює міжрегіональний і міждержавний обмін.

Зміна системи розподілу продиктувала суб’єктам економічних взаємовідносин необхідність, самостійного пошуку потенційних партнерів для організації товароруху. Економічна нестабільність, поява великої кількості посередницьких фірм-“одноденок”, відсутність досвіду пошуку і вибору надійних партнерів роблять роботу з налагодження господарських зв’язків мало ефективною. Це, в свою чергу, негативно впливає на стан як оптової торгівлі, так і економіки країни вцілому. Тому, актуальною задачею в сфері розподілу є підвищення ефективності господарських зв’язків шляхом застосування нових форм організації оптової торгівлі, які виступлять в якості сполучної ланки виробничих, оптових і роздрібних підприємств.

Оптова ланка в ринкових умовах найбільш активно може виконувати роль організатора ринку, оскільки вона безпосередньо пов’язана і з виробником, і зі споживачем. Саме вона має реальну інформацію про попит та пропозицію, тенденції їх розвитку, і виходить, можливість реально оцінювати місткість ринку, формувати товарну пропозицію на споживчому ринку відповідно до обсягу і структури попиту. Розвиваючи процес торгового обслуговування, підвищуючи якість пропонованих товарів, оптова торгівля не тільки сприяє задоволенню попиту, але і його розвитку. Оптова ланка в ринкових умовах повинна бути більш гнучкою, швидко реагувати на будь-які зміни в економіці.

Основні задачі оптової торгівлі в теоретичному аспекті зводяться до посередництва, просування товарів від виробників до споживачів. В умовах ринкових відносин їх зміст піддається принциповим змінам. Головна роль оптової ланки полягає в залученні наявних товарних ресурсів в оборот на основі конкуренції як товаровиробників, так і покупців.

У ринковій економіці, в якій суб’єкти, що господарюють, одержали право вільно організовувати свою діяльність, оптова ланка впливає на деякі принципові моменти прийняття рішень. Вона інформує виробників щодо запитів споживачів і бере участь у рекламній діяльності, а це, в свою чергу, впливає на вибір того чи іншого товару, сприяє конкуренції, здійснюючи порівняння і вибір постачальників, бере активну участь у формуванні витрат виробництва і роздрібних цін. Від росту товарообігу і товарообертання, які пов’язані з актив­ністю й ефективністю торгівлі, у значній мірі залежить зростання виробництва відповідних видів товарів.

Уже сьогодні зрозуміло, що в Україні назріла необхідність структурних змін у системі товароруху, яка є однією з умов стабілізації і подальшого розвитку діяльності сільськогосподарських підприємств. А тому необхідно створити таку систему реалізації, яка б дозволила швидко просувати продукт від виробника до споживача з найменшими втратами кількості та якості.

Формування єдиного ринку України, сучасного ринкового механізму господарських зв’язків безпосередньо пов’язано зі створенням інфраструктури. Оптовій торгівлі належить провідна роль у загальній концепції формування і функціонування ринку. Саме з реорганізації оптових структур починається рух до ринку. Оптова ланка ‑ це структура, з якої починається ринок, тому що вона погоджує інтереси виробника товарів, продавця і покупця.

В існуванні ефективної ринкової системи реалізації продукції скотарства зацікавлений також і кінцевий споживач, оскільки він прагне купувати свіжу, високоякісну, відсортовану продукцію протягом усього року.

За умов ринкового господарства розвинута оптова торгівля є об’єктивною реальністю і необхідністю, тому що основна її мета – забезпечення попиту на товари в зручний для споживача час, відповідно до потреб і в межах його фінансових можливостей. Необхідною умовою реалізації всіх вище зазначених напрямків є формування нових оптових ринкових структур у вітчизняній економіці.

Ключовими елементами інфраструктури організованої ринкової оптової торгівлі у сучасних умовах є виставки, ярмарки, товарні біржі, аукціони, торги та оптові продовольчі ринки. Ми вважаємо, що оптимальною формою організації оптової торгівлі і товароруху продукції скотарства для постачання населення є оптові продовольчі ринки, які при створенні можуть використати наявну матеріально-технічну базу оптових підприємств споживчої кооперації.

Оптові продовольчі ринки являють собою один із найбільш ефективних засобів вдосконалення каналів розподілу продовольства. Вони в найбільшій мірі відповідають потребам поточного періоду і найкраще можуть поєднати інтереси товаровиробників і споживачів сільськогосподарської продукції. Як свідчить світовий досвід, створення оптових ринків – це лише перший і необхідний етап структурної перебудови каналів товароруху. Подальший їх розвиток має проходити у напряму поглиблення спеціалізації та укрупнення оптових ринків, потім відбуватиметься перехід до торгівлі за зразками і, нарешті, угоди укладатимуться лише зі стандартною продукцією.

У такій ситуації, коли першочерговою задачею стає необхідність форму­вання нової, досконалішої ринкової системи збуту продукції скотарства і визначення шляхів розвитку її оптової торгівлі, корисно познайомитися з організацією оптової торгівлі в розвитих країнах світу, що давно пройшли період становлення ринкових відносин і нагромадили досить цікавий і повчальний досвід роботи оптових торгових структур в умовах конкуренції, для того щоб виділити позитивне і не повторити помило

Висновки

Аналіз розвитку біржової торгівлі в Україні показав, що на сьогодні ця складова ринкової інфраструктури далеко не повною мірою виконує свої функції. Нерозвиненість біржового сегменту торгівлі, зумовлена наявністю системних проблем в національній економічній системі, з одного

боку, з іншого також виступає гальмуючим чинником еко­

номічного розвитку. Це призводить до висновку, що про­

блеми в розвитку як основної структури національної еко­

номіки, так і її інфраструктурної підсистеми, включаючи і

біржовий сегмент, повинні вирішуватись синхронно.

Необхідні заходи саме в частині вдосконалення

державного регулювання біржової торгівлі включають

упорядкування організаційно-правового статусу бірж, по­

долання існуючої фрагментованості торгівельних майдан­

чиків шляхом підвищення вхідних бар'єрів на ринок, роз­

роблення механізмів гарантування виконання укладених

біржових угод, стимулювання бірж запроваджувати сучас­

ні електронні системи торгівлі. Комплексна реалізація за­

пропонованих заходів дозволить посилити зацікавленість

професійних торговців фінансовими та речовинними акти­

вами переходити в біржовий сегмент торгівлі.

У подальших дослідженнях порушених у статті пи­

тань доцільно розвинути підходи до оцінювання результа­

тивності та ефективності біржової торгівлі в Україні.