Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Індив_14-15 1 частина.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
649.73 Кб
Скачать

Полтавська державна аграрна академія

Аграрно-інженерний навчально-науковий інститут

Кафедра вищої математики, логіки і фізики

Індивідуальні завдання

з дисципліни

ФІЗИКА

напрям підготовки – 6.100102 «Процеси, машини та обладнання АПВ»

Частина 1 (семестр 1)

Полтава – 2014 р.

Фізика: індивідуальні завдання для студентів напряму підготовки 6.100102 «Процеси, машини та обладнання АПВ». В 2-х частинах. – Ч. 1. – Полтава, 2014. – 52 с.

Розробник: Рижкова Т.Ю., старший викладач кафедри вищої математики, логіки і фізики.

Методичні рекомендації затверджені на засіданні кафедри вищої математики, логіки і фізики

Протокол від «_1_»__вересня__ 2014 року № _1_

Індивідуальне завдання за темами модуля полягає у виконанні завдань практичного та теоретичного змістів з навчальної дисципліни «Фізика» рівнозначної складності для студентів денної форми навчання. Завдання видається кожному студенту протягом першого місяця з початку кожного семестру згідно індивідуального варіанту. Розгляд теоретичних питань повинен ґрунтуватись на особливостях фізичних явищ, законів та процесів. Розв’язок розрахункових фізичних задач повинен містити не лише вищезазначені особливості, а й вміння розуміти фізичний зміст розрахункових формул, обчислення та оформлення згідно зазначених вимог щодо розв’язування кількісних задач. Термін виконання − два місяці. Виконується студентами самостійно.

Правила оформлення індивідуального завдання

Завдання виконують на аркушах формату А4 з рамками стандартного розміру (зліва 20 мм, всі інші по 5 мм). Варіант завдання вибирається з таблиці 1 за прізвищем, ім’ям, по-батькові студента.

При виконанні завдань текст, формули і розрахунки повинні бути написані чітко, а числові значення величин мати розмірності, що відповідають Міжнародній системі одиниць (СІ). Під час розв’язку якісної задач необхідно письмово обґрунтувати відповідь на завдання. В розв’язку кількісної задачі повинні міститися чіткі пояснення фізичних процесів, явищ або законів, ґрунтуючись на яких необхідно провести сам розв’язок. Рисунки та схеми необхідно виконувати креслярськими приладдями з дотриманням ДСТУ (державних стандартів України). Графіки, рисунки, векторні діаграми слід будувати на масштабно-координатному папері формату А4 у масштабі, що забезпечує належну наочність, та прикріплювати їх у кінці завдань.

Також, наприкінці роботи необхідно подати список використаної літератури, поставити дату виконання й особистий підпис.

Приклад оформлення розв’язку кількісної задачі

1. Автомобіль рухається по дузі шосе, яка має радіус кривизни 5000 см. Рух задається рівнянням . Знайти швидкість автомобіля, його тангенціальне, нормальне і повне прискорення в момент часу.

Дано:

R = 5000 см

t = 5 c

СІ

=50 м

-?, -?,-?,-?

Розв’язок:

Швидкість знаходимо як першу похідну від шляху по часу:

= 10 – t, звідки = 10 – 5 = 5м/с .

Тангенціальне прискорення: , звідки= –1 м/с2 .

Нормальне прискорення: , звідки== 0,5 м/с2 .

Повне прискорення: ; звідки== 1,12 м/с2 .

Відповідь: 5 м/с, - 1 м/с2, 0,5 м/с2, 1,12 м/с2.