Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовые работы / Сергеева Н.Ю / СергееваН.Ю1-2-АТС.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
08.08.2013
Размер:
7.24 Mб
Скачать

3. Відображення інформації в комбінаційних схемах

Для індикації інформації використовується такі комбінаційних схеми, які перетворювачі кодів, які в свою чергу поділяються на перетворювачі довільних кодів, на шифраторах та на дешифраторах. Перетворювачів довільних кодів будуються на шифрторах та дешифраторах, при цьому першими в схемі ставлять дешифратор. Дешифратор приставляє собою пристрій, перетворювач паралельний двоічний код на вході в унарний код на виході. Із всіх виходів дешифратора активний рівень має тільки на одому, номер якого відповідний поданому на вход двоічному числу. Повний дешифратор маєnвходів іmвиходів, які зв’язані відношеннямm=.Шифратор перетворює унарний код на виході. Шифратори бувають пріоритетними, тобто допускається одночасна подача на входи декілька сигналів високого рівня. При цьому вихідний код формується відповідно с вхідним сигналом у якого більш важливий пріоритет.

Сьомисегментний індикатор використовується для безпосереднього відображення інформації. В якості сегмента виступає світло діод.

Кожному відображеному символу присвоюється певний двоічний код. При подачі певного вхідного адресу видається необхідне повідомлення.

Вхідний адрес буде подаватися на два мультіплексора , які відповідно чотирьом дешифраторам 2x4.Демультіплексори мають два управляючих входа, на які я подам сигналиі чотири дозволяючи входа,куди будуть подаватися сигналиТак як управляючий код в мене чотирьох разрядний, то буде використовуватися дві мікросхеми демультіплексора. Тобто в них буде вісім управляючих входів. Нижче наведений вхідний сигнал для кожного управляючого входа кожній мікросхемі:

Вихідний сигнал с демультіплексора подається на входи шифраторів.

Нижче відображено таблиця 3.11 в якій представлено які сегменти кожного індикатора повині світитися при подачі певного кода.

Таблиця 3.11- Таблиця істиності индикатора

Відповідно задоной таблиці 3.11 будуємо схему. Схема відображена в додатку А.

4.Структурна схема дискретного пристрою.

Рисунок 4.15- Структурна схема дискретного пристрою

Де: ГСИ- генератор синхроімпульсів

АП1,АП2,АП3,АП; – синхронні автомати з пам’ятю;

DC – дешифратор ;

КС1, КС2 – комбінаційні схеми;

ИНД1, ИНД2, ИНД3,ИНД4 – індикація інформації;

АП2 повинен працювати тільки коли а,b,d виходи дешифратора активні.

Тобто на синхровход АП2 необхідно податиF=aСиbСиdСи.

КС1 і индикация1 повинні включатися при активному виході дешифратора а. Виходи АП2 треба помножити на а і подати на КС1.

КС2 і индикация2 повинні включатися при активному виході дешифратора b.

Виходи АП2 треба помножити на b і подати на КС2.

Індикація 4: необхідно кожний з п'яти розрядів двійкового слова помножити на вихід d.

Висновки.

В процесі виконання курсового проекту було виконано синтез схеми дискретного пристрою, за допомогою чотирьох автоматів з пам’ятю, двох комбінаційних схем та схеми індикації.

Взагалі я зрозуміла що електроніка – це дуже важливий та цікавий предмет для мене та моєї спеціальності, так як все зв’язано з автоматикою та автоматизацією.

Автоматика та автоматизація на залізниці дозволяє збільшити пропускну та провідну здатність, підвищення швидкості та інтенсивність руху, а головне підвищення безпеки, що є наважливою частиною на залізниці.

Список використаної літератури.

1.Конспект лекцій

2.Методичні вказівки по ТДУ. Розділ: функції алгебри логіки /Сост. Г.И. Загарій, Л.В. Бушевська. 4.1 -Харків: ХИИТ, 1987 - 28 с.

3.Методичні вказівки по ТОАТ. Розділ: ТДУ. Мінімізація функцій алгебри логіки /Сост. Г. И. Загарій, Л. В. Бушевська. 4.2 -Харків: ХИИТ, 1992-20 с.

4.http://www.electronics.ru/issue/2003/4/4