Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Александров / 5 Частина Cп завд.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
214.02 Кб
Скачать

5.4 Випробування ізоляції підвищеною напругою змінного струму

Ці випробування дозволяють визначити запас міцності ізоляції, відсутність місцевих та інших дефектів не виявлених іншими способами. Випробування підвищеною напругою обов'язкові для пристроїв на напругу до 35 кВ включно. ПУЕ регламентує величини випробувальних напруг і вони наведені в таблиці 5.2.

Таблиця 5.2 - Значення випробувальних напруг

Номінальна напруга, кВ

до 0,69

3,0

6,0

10,0

15,0

20,0

35,0

Випробувальний

4,5

16,2

22,5

31,5

40,5

49,5

76,5

Напруга,кВ

2,7

9,0

15,4

21,6

33,3

Примітка: у чисельнику наведені значення напруг для нормальної ізоляції, а в знаменнику - для полегшеної ізоляції.

     Розрізняють два види випробувань:

     1. випробування головної ізоляції обмоток генераторів підвищеною напругою відносно корпусу та іншої обмотки;

     2. випробування підвищеною напругою ізоляції витків.

В умовах експлуатації проводять випробування головної ізоляції. Частота випробувального струму дорівнює 50 Гц, температура ізоляції при випробуваннях дорівнює температурі навколишнього середовища, час випробувань має дорівнювати 1 хвилині. Протягом однієї хвилини випробувальну напругу не позначається на стані ізоляції, яка не має дефектів і цього часу достатньо для того, щоб оглянути знаходиться під напругою ізоляцію.

На початку випробування на обмотку подають напругу, рівну одній третій випробувального напруги (0,33 UВип), з будь-якою швидкістю наростания. Надалі випробувальна напруга підвищують плавно зі швидкістю, що допускає візуальне спостереження за приладами. Після встановленої тривалості випробування напруга плавно знижується до однієї третини випробувального і відключається.

Під тривалістю випробування розуміється час прикладання випробувальної напруги.

Для захисту відповідних об'єктів від випадкового небезпечного підвищення напруги паралельно випробуваному об'єкту включаються кульові розрядники з пробивним напругою:

Uпроб=1,1*UВип.

Іншими словами кульові розрядники призначені для захисту від впливу вищих гармонік при випробуваннях підвищеною напругою.

Отже, Вимірювання опору ізоляції статорних обмоток генераторів і коефіціента абсорбції R60/R15 показує їх ефективність при виявленні загального зниження загального рівня ізоляції, наприклад, в разі її зволоження. Вимірювання тангенса tgб і ємнісних характеристик (С2/С50) показує їх достатню ефективність при зволожені великих об'ємів ізоляції .Для скупчених дефектів ізоляції вимірювання tgб і С2 до С50 вимірювання не ефективне

Найефективнішим є використання комплексу традиційних і нових методів діагностування ізоляції статорних обмоток генераторів.

Соседние файлы в папке Александров