Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Intelektualna_vlasnist_Serdyuk_V_R_Me-ki / ПАТЕНТ ІНТЕЛЕКТ / Что такое товарный знак

.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
29.7 Кб
Скачать

ТОВАРНИЙ ЗНАК

1. Що таке товарний знак?

Під товарним знаком розуміється відмітне позначення, що ідентифікує певні товари або послуги, вироблювані або надавалися конкретною особою або підприємством. Походження товарного знаку сходить до далекого минулого, коли ремісники відтворювали свої підписи або «знаки» на створених ними художніх або утилітах виробах. З часом ці знаки поступово оформилися в сучасну систему охорона і реєстрації товарних знаків. Система допомагає споживачам ідентифікувати і придбати вироби або послуги, походження і якість яких, засвідчені відмітним товарним знаком, найкращим чином відповідають їх потребам.

2. Яка функція товарного знаку?

Товарний знак надає власнику знаку охорону у вигляді виняткового права на користування знаком для ідентифікації його товарів і послуг серед інших або на надання такого права іншій особі в обмін на винагороду. Термін охорони може варіюватися, проте після закінчення спочатку встановленого терміну охорони за умови сплати додаткових мит термін охорони товарного знаку може продовжуватися на невизначений період. Захист товарних знаків, що охороняються, здійснюють суди, і в більшості країн вони правомочні вживати заходи по припиненню порушень прав на товарні знаки.

У ширшому значенні, використовування товарних знаків сприяє розвитку ініціативи і підприємництва у всьому світі, приносячи їх власникам визнання і матеріальну вигоду. Охорона товарних знаків також перешкоджає спробам здійснювати несумлінну конкуренцію, зокрема, використанню схожих до ступеня змішення або підроблених товарних знаків з метою збуту товарів і послуг нижчої якості або не відповідних оригінальному знаку по інших показниках. Система дозволяє заповзятливим і талановитим людям проводити і збувати товари і послуги на найсправедливіших умовах, що сприяє розвитку міжнародної торгівлі.

3. Які товарні знаки можна реєструвати?

Можливості в цьому плані практично невичерпні. Товарний знак може складатися з одного слова, букви або цифри, або будь-якого їх поєднання. Він може складатися з малюнків, символів, тривимірних позначень, реалізовуваних, наприклад, у формі і упаковці виробів, чутних звукових сигналів, таких як музика або звуки людського голосу, запахів або кольору, що використовується як відмітні ознаки.

Окрім знаків, що ідентифікують комерційне походження виробу або послуги, існує декілька додаткових категорій товарних знаків. Власниками колективних знаків можуть бути асоціації, члени яких шляхом їх використання ставлять знак рівності між собою і встановленими асоціацією вимогами якості і іншими вимогами. Прикладом таких асоціацій є асоціації бухгалтерів, інженерів або архітекторів.

Сертифікаційні знаки привласнюються за відповідність встановленим стандартам, проте сфера їх вживання не обмежена тим або іншим професійним суспільством. Вони можуть привласнюватися будь-якій особі, здатній довести, що його вироби відповідають певним встановленим стандартам. Як приклад сертифікаційних знаків, що одержали міжнародне визнання, можна згадати стандарти якості ISO 9000.

4. Який порядок реєстрації товарних знаків?

Спочатку у відповідне національне або регіональне відомство подається заявка на реєстрацію товарного знаку. Заявка повинна містити чітке зображення знаку, реєстрація якого передбачається, включаючи чітке відтворення кольору, форми або тривимірних елементів. В заявці також необхідно вказати перелік товарів або послуг, для яких проситься охорона знаку. Для отримання охорони як товарний або інший знак сам знак повинен задовольняти певним умовам. Він повинен володіти розрізняльною функцією, з тим щоб споживачі могли взнавати його як властивий певній продукції і одночасно не спутати його з іншими товарними знаками, що ідентифікують інші продукти. Товарний знак не повинен нести помилкової або вводить в оману інформації, він також не повинен суперечити громадському порядку або моралі.

Крім того, прошені права не можуть повністю або частково співпадати з правами, вже наданими власнику іншого товарного знаку. Це встановлюється шляхом пошуку і експертизи, що проводиться національним відомством, або шляхом розгляду заперечення третіх осіб, що претендують на ті ж права.

5. На якій території діє охорона товарних знаків?

Майже всі країни світу проводять реєстрацію і надають охорону на товарні знаки. В кожному національному або регіональному відомстві є реєстр товарних знаків, в якому міститься вичерпна інформація про заявки на всі реєстрації і продовження, що полегшує проведення експертизи і пошуку, а також дії третіх осіб в плані можливих заперечень. Проте, дія такої реєстрації обмежується територією країни, в якій вона здійснена (а у разі регіональної реєстрації - територіями відповідних країн).

Для того, щоб уникнути необхідності реєстрації в кожному національному або регіональному відомстві, ВОІС виконує адміністративні функції системи міжнародної реєстрації знаків. Ця система регулюється двома договорами: Мадридською угодою про міжнародну реєстрацію знаків і Мадридським протоколом. Особа, що має зв'язок (тобто громадянство, місце постійного мешкання або дійсне і не фіктивне комерційне підприємство) з одним з країн - учасниць одного або обох згаданих договорів, на підставі подачі заявки або реєстрації в національному відомстві цієї країни може одержати міжнародну реєстрацію, що визнається за дійсну в деяких або у всіх інших країнах Мадридського союзу. В даний час учасниками одного або обох угод є більше 60 країн.

Соседние файлы в папке ПАТЕНТ ІНТЕЛЕКТ