Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Intelektualna_vlasnist_Serdyuk_V_R_Me-ki / ПАТЕНТ ІНТЕЛЕКТ / Франчайзінговий договір

.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
43.52 Кб
Скачать

Франчайзінговий договір

  • Основні елементи

  • Три фази

  • Роль адвоката

  • Терміни договору

  • Фінансові зобов'язання

  • Обов'язки сторін

Коментарі основних елементів франчайзінгового договору.

Франчайзінговий договір, як і будь-який офіційний договір, є виключно важливим документом. Франчайзінговий договір, проте, має ряд помітних відмінностей. Багато контрактів служать для уточнення взаємостосунків у перебігу невеликого періоду часу.

Франчайзінговий договір підписується між франчайзором і багатьма франчайзі на тривалий термін. До нього звертатимуться часто і у перебігу багатьох років, тому франчайзінговий договір має бути ретельно підготовлений.

Основні елементи. Франчайзор підписує франчайзінговий договір з багатьма франчайзі, тому було б безрозсудно кожного разу міняти якісь пункти по запиту окремого франчайзі. Франчайзор зобовязаний із самого качану підготувати франчайзінговий договір так, щоб у франчайзі не виникало сумнівів і бажання змінити його. Якщо комусь з франчайзі вдасться добитися змін у його договорі, то інші франчайзі можуть бути незадоволені, що франчайзор зробив виключення для когось. Ці франчайзі можуть тепер розглядати свій договір як не зовсім вчинений. Франчайзінговий договір має бути єдиним для всіх франчайзі.

Франчайзінговий договір звичайно включає визначення "інтелектуальної власності" франчайзора. Під інтелектуальною власністю франчайзора розуміється торговий знак, ноу-хау, спеціальні деталі виробничого процесу, торгові і виробничі секрети і інша конфіденційна інформація. Рекомендується, щоб професійний юрист приймав участь в опрацьовуванні даного питання.

Успішна франчайзінговая структура складається з чотиристороннього партнерства між франчайзором, франчайзі, іншими франчайзі в системі і споживачем. Ці відносини повинні бути детально висловлені в договорі, захищаючи права всіх сторін. Договір має розкривати механізм, завдяки якому франчайзор може контролювати стандарти серед франчайзі. Якщо франчайзор не в змозі зробити це, то страждає вся франчайзінговая система. Найкращим способом захисту інтересів окремого франчайзі є жорсткий контроль всієї системи.

Франчайзинг часто описується як "сімейна" концепція. Всі членуй сім'ї слідують певним правилам для загальної користі. Франчайзі винний бути готовий працювати відповідно до правил і положень, встановленими франчайзором. Якщо франчайзі не готовий розпрощатися з незалежністю і слідувати повчанням франчайзора, те його рішення про покупку франшизі швидше за всі невірне.

Три фази. Франчайзінговий договір, по суті має справу з трьома фазами або етапами розвитку взаємостосунків між франчайзором і франчайзі.

  • Перша фаза. Перший етап взаємостосунків - це період, коли франчайзор знайшов франчайзі, і франчайзінговий договір підписаний і приведений у виконання. У цей час франчайзі проходить навчання, знаходить відповідне місцеположення, займається його облаштуванням і починає вести свої справи.

  • Друга фаза. Цей етап є періодом, у перебігу якого працює франчайзінгове підприємство. Якщо франчайзі і франчайзору вдається успішно пройти цей етап, те їх взаємостосунки можуть продовжуватися практично нескінченно.

  • Третя фаза. На цьому етапі відбувається закінчення взаємостосунків між франчайзором і франчайзі. Тому можуть бути безліч причин: одна із сторін порушила положення договору, смерть франчайзі і т.п.

Роль адвоката франчайзі. Кожна з фаз взаємостосунків між франчайзором і франчайзі має бути обумовлена в договорі. Необхідно ретельно продумати структуру взаємостосунків. Рекомендується звернутися до професійного юриста, щоб він кваліфіковано підготував договір, який би максимально задовольняв запити франчайзінгового підприємства. Франчайзінговий юрист має володіти досвідом у франчайзингу.

Франшиза як ліцензія. Велика частина франчайзінгових договорів обумовлюють ліцензію, по якій франчайзі може користуватися ноу-хау, торговим знаком і бізнес системою франчайзора. Деталі бізнес системи знаходяться у виробничій допомозі.

Франчайзінговий договір містить пункт, по якому франчайзор зобов'язаний розкрити франчайзі всі деталі функціонування підприємства. Франчайзор також зобов'язаний навчити франчайзі вести даний бізнес. Договір зобов'язує франчайзі слідувати всім стандартам виробництва. На відміну від франчайзінгового договору операційна допомога (посібник з функціонування підприємства) може бути модифікована і доповнеае. Договір також передбачає положення, по якому франчайзор може періодично модифікувати і обновляти франчайзінговую систему. Цей момент, проте, не означає, що франчайзор може відхилятися від операційної допомоги.

Фінансові зобов'язання. Велика частина франчайзінгових договорів передбачають наявність первинного внеску за покупку франшизи. Ця первинна платня покриває витрати франчайзора, пов'язані з навчанням франчайзі і його персоналу, відкриттям його підприємства і інших витрат у цей період.

Франчайзі має робити регулярні внески франчайзору (сервісну виплати, або роялті, або управлінська платня) за право користування його системою і підтримкою. Договір обумовлює, як ці регулярні внески розраховуються, виплачуються і перевіряються. Більшості франчайзоров віддають переваги, виплаті внесків щонеділі, максимум щомісячно.

Багато франчайзінгових договорів передбачають виплату певних сум до загального рекламного фонду. Договір передбачає, як ці гроші витрачатимуться і хто їх контролює, а також форми звітності франчайзора перед франчайзі за витрати по цій статті.

Термін договору. Франчайзінговий договір передбачає термін, протягом якого він діє. Франчайзі може мати право на продовження договору, якщо під час його дії він не вчинив серйозних порушень. Важливо, щоб термін дії франчайзінгового договору співпадав з терміном договору про оренду приміщень, оскільки інакше франчайзі може опинитися в неприємній ситуації, коли договір з франчайзором припинений, а він всі ще винний нести витрати по оренді без можливості продовжувати свій бізнес у цьому приміщенні.

Ексклюзивність. Питання щодо ексклюзивністі і території, на якій працює франчайзі вимагає ретельного опрацьовування. Більшість франчайзорів не надає ексклюзивну територію франчайзі, якщо він обслуговує дуже велику площу. Це робиться, для того, щоб бути гнучкішим у реакції на дії конкурентів у цьому районі. Франчайзінговий договір може містити положення, по якому він може відрити ще одне підприємство в межах обумовленої території. Якщо франчайзі в процесі роботи не бажає користуватися цим пунктом, франчайзор може призначити ще одного франчайзі в цьому районі.

Обов'язки сторін. Франчайзінговий договір включає положення, що обумовлюють обов'язки франчайзора і франчайзі. Ці положення висловлюються дуже детально і займають велику частину договору.

Інші важливі положення

Існують декілька положень, які також можуть бути включені в договір.

  • Поставки. Франчайзінговий договір може включати положення, які обумовлюють, як франчайзі здійснює поставки. Франчайзі зобов'язаний проводити поставки тільки від визначених франчайзором постачальників. Якщо франчайзі може закупляти продукцію тільки у франчайзора, він має знати про це з самого початку. Франчайзор має пояснити франчайзі, що він не одержує від цього надприбутків.

  • Припинення дії договору. Франчайзінговий договір має містити детальний опис припинення взаємостосунків між франчайзором і франчайзі, які можуть виникнути в результаті продажу підприємства, припинення договору через серйозне порушення обов'язків однієї із сторін або через смерть франчайзора або франчайзі. Бу-яка з цих подій спричиняє за собою серйозні наслідки, і тому передчасно повинні бути детально обумовлені в договорі.

  • Умови припинення договору. Договір обумовлює умови, при яких франчайзінговий договір може бути припинений. Положення договору про наслідки припинення не менші важливі, ніж положення про саме розірвання договору. Франчайзі має припинити використовування інтелектуальної власності франчайзора. Франчайзінговий договір також часто обмежує колишнього франчайзі у ведені подібного бізнесу на даній території протягом певного проміжку часу. Це обмеження, ретельно опрацьовується, щоб ним можливо було скористатися.

Соседние файлы в папке ПАТЕНТ ІНТЕЛЕКТ