Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архив WinRAR / pr_s1_lab3.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
315.39 Кб
Скачать

Порядок виконання і звітування

  1. Створити програму на мові С згідно варіанту використавши середовище програмування Dev-C++ 4.0.

  2. Відкомпілювати та відлагодити програму.

  3. Розробити набір тестів і перевірити роботу програми на них.

  4. Відповісти на контрольні запитання.

  5. До кожної програми скласти схему програми.

  6. Зробити висновки.

  7. Звіт по лабораторній роботі має складатися з титульної сторінки, схем програм, лістингів програм, висновків по роботі.

Варіанти завдань

Варіант 1.

Написати програму, яка запитує в користувача номер дня тижня і виводить відповідну номеру назву дня тижня.

Варіант 2.

Написати програму, яка обчислює скільки сірників потрібно щоб скласти «ґрати» N x N, у діапазоні 0<N<200.

Наприклад при N=2 відповідь 12.

Перевіряти відповідність вхідних даних заданому діапазону.

Варіант 3.

Написати програму перевірки знання дати початку другої світової війни, у випадку правильної відповіді виводити напис «правильно», у випадку неправильної відповіді програма повинна робити підказку користувачеві, і тільки після п'яти неправильних відповідей виводити правильну відповідь.

Варіант 4.

Написати програму обчислення вартості покупки з урахуванням знижки. Знижка в 3% надається якщо вартість покупки більше 500 гривень, в 5% якщо вартість більше 1000 гривень.

Варіант 5.

Написати програму обчислення вартості катання на ковзанах у льодовому комплексі. Вхідні дані - час перебування на ковзанці, вид картки (VIP-картка - 20% знижка від базової вартості за годину, Premium-картка - 10% знижка від базової вартості за годину, Base-картка - базова вартість за годину).

Варіант 6.

Написати програму, яка запитує в користувача ступінь двійки, і виводить на екран число в цьому ступені. Якщо введено негативне число виводиться повідомлення про помилку.

Варіант 7.

Написати програму, яка запитує в користувача чотиризначне число. Знайти частку перших двох цифр цього числа розділених на різницю останніх двох. У випадку введення не чотиризначного числа вивести повідомлення про помилку.

Варіант 8.

Написати програму, яка після введеного із клавіатури числа (у діапазоні від 1 до 99), що позначає грошову одиницю, дописує слова «копійка» у правильній формі. Наприклад 5 копійок, 3 копійки тощо.

Варіант 9.

Написати програму, яка запитує в користувача п'ятизначне число. Знайти добуток останніх трьох цифр цього числа розділених на суму перших двох. У випадку введення не п'ятизначного числа вивести повідомлення про помилку.

Варіант 10.

Написати програму рішення квадратного рівняння ax2+bx+c=0 . Вхідні дані - a, b, c. Вихідні дані - корінь рівняння. У випадку якщо коефіцієнт при другому ступені невідомого дорівнює нулю, виводити відповідне повідомлення.

Варіант 11.

Написати програму, яка запитує в користувача номер дня (1-30) червня поточного року і виводить відповідну номеру назву дня тижня.

Підсумок

Після виконання лабораторної роботи студент повинен:

  1. Знати таблиці істинності для логічних операцій та побітових логічних операцій.

  2. Вміти використовувати логічні операції для написання програм з розгалуженням обчислювальних процесів на мові програмування С.

  3. Вміти створювати програми з розгалуженням обчислювальних процесів використовуючи оператори вибору if,if-else,switchна мові програмування С.

Соседние файлы в папке Архив WinRAR