Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3-й семестр / rivnemir / rivnemir.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
1.26 Mб
Скачать

4.4 Ультразвукові рівнеміри

Принцип роботи ультразвукових рівнемірів.

Рівнемір встановлюється вертикально над поверхнею речовини. Поверхня речовина частково або повністю відбиває ультразвуковий імпульс у напрямку рівнеміра. Відбитий сигнал перетворюється приймачем рівнеміра і перетворюється в електричний сигнал. Час між випромінюванням і прийомом імпульсу прямо пропорційний відстані між датчиком і поверхнею речовини. Відстань обчислюється по наступній формулі:

де S - відстань між датчиком і поверхнею;

c - швидкість звуку у вільному просторі резервуара;

t - час проходження ультразвукового імпульсу від вимірювача до поверхні речовини і назад.

Наприклад, при швидкості звуку 340 м/сек і часу відгуку 10 мсек, пройдений ультразвуковим імпульсом шлях складе 3,4 м, що відповідає відстані від датчика до поверхні речовини 1,7 м.

Прилад призначений для виміру загального рівня рідини (нафтопродукти, зріджений газ і т.п.) у резервуарі чи загального рівня рідини і рівня розділення середовищ «нафтопродукт — підтоварна вода». Прилади виготовляються в звичайному і вибухозахищеному виконаннях. Похибка вимірювання ± 0,5%, 1,0% .

4.5 Фотоелектронні

Принцип дії таких рівнемірів оснований на перериванні контролюючим середовищем світла, що йде від його джерела (освітлювача) і приймається фотоприймачем.

В даний час знайшли застосування і нові види рівнемірів, наприклад радарний рівнемір типу „Радіошнур” мікроволнові рівнеміри.

Основні висновки

1. Завдяки простоті і надійності поплавкові, буйкові та п’єзометричні рівнеміри знайшли широке використання в місцевому контролі і сигналізації рівнів рідких середовищ.

2. Електронні, ємнісні і радіоізотопні рівнеміри використовуються при контролі агресивних і вибухонебезпечних середовищ, сигналізації аварійних значень рівнів і відключенні технологічного устаткування.

13