Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3-й семестр / rivnemir / rivnemir.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
1.26 Mб
Скачать

3. Гідростатичні рівнеміри

Принцип дії цих приладів оснований на вимірюванні тиску стовпа рідини чи виштовхуючої сили, яка діє на тіло, що занурюється у рідину. Найпрактичніші: рівнеміри-манометри, дифманометри, п'єзометричні (барботажні).

Рівнеміри-манометри, дифманометри.

Диференціальні прилади. Диференціальні манометри як датчики застосовуються для вимірювання і контролю рівня в комплекті з вторинними приладами -рівнемірами.

Робочий діапазон вимірювання таких приладів складає: поплавкового дифманометра типу ДП-63 - 1000 см, мембранного дифманометра типу ДМ-25 - 6300 см, сильфоного дифманометра типу ДС-25-6300 см.

Для вимірювання рівня рідин у закритих резервуарах дифманометр підключають наступним способом: додатну імпульсну трубку датчика підключають через запірний вентиль до нижньої точки резервуара; від'ємну імпульсну трубку датчика підключають до зрівноважувальної ємності, яка сполучена з верхньою точкою резервуара. При такому підключенні дифманометр вимірює різницю гідростатичних тисків у резервуарі і зрівноважельній ємності.

При такій схемі підключення датчика необхідно враховувати постійну похибку вимірювання, яка залежить від перепаду тиску, що виникає від різниці температур рідини в ємності, що вимірюється (танку, резервуарі, газгольдері) і температури навколишнього середовища.

Поплавкові дифманометри ДП-63 (діапазон до 1000см);

Мембранні дифманометри ДМ-25 (діапазон до 6300см);

Сильфоні дифманометри ДС-25 (діапазон до 6300см).

Дифманометри - рівнеміри ДС-П3 використовуються для вимірювання рівня конденсату, під залишковим тиском.

П’єзометричні прилади основані на вимірюванні гідростатичного тиску на дно чи стінки робочої ємності. Застосовуються для вимірювання рівня агресивних, забруднених і рідин, які швидко кристалізуються. Похибка – 1,5%.

Закон гідростатичного тиску в загальному виді можна записати так: P=H, де P - тиск рідини,  - щільність рідини, H - висота стовпа рідини.

Найбільш поширеними приладами цієї групи є манометричні, диференційно-манометричні і пневматичні прилади.

На рис. 6,а показана схема вимірювання рівня рідини за допомогою манометра, шкала якого відградуйована в одиницях вимірювання рівня. Такі схеми відрізняються простотою, проте щоб не вносити додаткової похибки при вимірюваннях, прилад необхідно встановлювати в нижній частині ємності.

Мембранні рівнеміри працюють за схемою, приведеною на рис. 6,б. Чутливим елементом, який перетворює тиск рідини, є мембрана 1, що передає тиск на вимірювальний прилад 3 через імпульсну трубку 2, заповнену рідиною або газом.

а) б)

Рис. 6 Манометричні способи вимірювання рівня а – з відбором контролюючого середовища, б - мембранний

У випадках вимірювання рівнів агресивних рідин, пульпи, які здатні кристалізуватися, широко застосовують п’єзометричні датчики рівня типу ДДП, принцип дії яких показаний на рис. 7. Якщо трубку 1 помістити всередину трубки 5 і подавати через трубку 1 певну кількість повітря, то воно витисне рідину з трубки 5. У внутрішній порожнині трубки встановиться тиск Р, обумовлений глибиною занурення трубки і щільністю рідини. Шкала приладу 2, що вимірює цей тиск, перерахована в одиниці вимірювання рівня.

Рис. 7 Перетворювач рівня ДДП