Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3-й семестр / 1 / история_закони_струткрира.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
147.97 Кб
Скачать

Держстандарт україни

Національний орган із стандартизації — це Державний комітет України по стандартизації, метрології та сертифікації.

Він складається з :

- Технічні комітети зі стандартизації

- Органи з сертифікації

- Центри стандартизації, метрології та сертифікації

- Магазин Стандарт

-Учбово-науковий центр зі стандартизації, метрології та якості продукції

-Науково-дослідні інститути

-Одеський коледж стандартизації, метрології та сертифікації

-Приладобудівні заводи

-Малі державні підприємства.

Згідно з Положенням про Державний комітет по стандартизації, метрології та сертифікації, затвердженим Указом Президента України від 24.05.96 № 375, Держстандарт як єдиний національний орган з стандартизації, метрології та сертифікації забезпечує реалізацію державної політики в сфері стандартизації, метрології, сертифікації та державного нагляду, спрямованої на сприяння економічному розвитку країни, представляє її інтереси в міжнародних організаціях.

Основні напрямки діяльності

1. Організація і державне керування системою стандартизації

2. Організація і державне керування діяльністю щодо

метрологічного забезпечення

3. Формування і реалізація державної політики в сфері сертифікації продукції і послуг

4. Державний контроль та нагляд за впровадженням і дотриманням вимог державних стандартів, за дотриманням правил обов'язкової сертифікації, державний метрологічний контроль і нагляд.

5. Участь і захист інтересів України в діяльності міжнародних (регіональних) організацій з стандартизаї, метрології та сертифікації.

6. Запровадження вивчення основ стандартизації, метрології та сертифікації в системі загальної освіти, фахова підготовка та підвищення кваліфікації кадрів в зазначених сферах діяльності.

Держстандарт визначає пріоритетні напрямки розвитку Державної системи стандартизації (ДСС), організує на підставі пропозицій міністерств, об'єднань (підприємств), технічних комітетів розроблення та впровадження державних стандартів (за винятком стандартів в галузі будівництва та промисловості будівельних матеріалів).

ДСС спрямована на забезпечення реалізації єдиної технічної політики у сфері стандартизації, метрології та сертифікації, захисту інтересів споживачів продукції та послуг, взаємозамінності та сумісності продукції, її уніфікації, економії всіх видів ресурсів, обороноздатності країни.

Об 'єкти державного нагляду:

  1. Продукція виробничо-технічного призначення, товари народного споживання, продукти тваринництва, рослинництва, продукти харчування.

  2. Продукція імпортна на відповідність чинним в Україні нормативним документам.

  3. Продукція експортна на відповідність нормативним документам або окремим вимогам, обумовленим у договорі.

  4. Атестовані виробництва на відповідність установленим вимогам,

щодо сертифікації продукції.

Технічною основою державної системи єдності вимірювань є система державних еталонів, одиниці фізичних величин.

Діяльність дп "Вінницястандартметрологія"

Діяльність ДП "Вінницястандартметрологія", як територіального органу Держспоживстандарту України, спрямована на реалізацію державної політики захисту прав споживачів, в центрі якої повинна бути людина та захист її прав, як споживача через здійснення технічного регулювання на рівні регіону.

Реалії сьогодення потребують проведення ефективної державної споживчої політики, спрямованої на досягнення вагомих змін соціального клімату, задоволення основних інтересів рядових громадян. Саме така політика вже багато років є невід'ємною складовою частиною державної політики в країнах з демократичним устроєм і розвинутою економікою. Її суть полягає у забезпеченні високого правового рівня захисту прав споживачів з боку держави, реалізації їхніх прав на безпеку, інформацію, вибір, освіту, відшкодування збитку та ін.

Соседние файлы в папке 1