Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
22
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
2.08 Mб
Скачать

Приклад

виконання індивідуального

домашнього завдання

з дисципліни

«Основи науково-дослідної роботи»

Вступ

Одним із найважливіших завдань сучасного машинобудування є прискорення науково-технічного прогресу. Велика роль у рішенні цієї задачі належить галузям промисловості, які створюють сучасні комбіновані осьові інструменти.

Застосування комбінованих осьових і інших інструментів, дозволяє зменшувати на виробництві кількість етапів на обробку, зменшити робочий час, трудомісткість процесу, якість обробленої деталі і взагалі розширювати можливості автоматизації машинобудування. Комбіновані осьові інструменти широко використовуються в верстатах з ЧПК. Масштаби застосування комбінованих осьових інструментів безперервно зростають. Тому знання конструкції принципу роботи такого виду інструментів, їх технічних і виробничих можливостей являються необхідною умовою створення високопродуктивних машин, комплексів, агрегатів і систем, які забезпечують ефективну роботу промисловості.

За комбінованими осьовими інструментами, безперечно, лежить майбутнє сучасного машинобудування, а саме автоматизованого машинобудування.

1. Аналіз конструкцій комбінованих осьових інструментів для обробки отворів

Для сполучення операцій і переходів при обробці циліндричних і східчастих отворів використають різні комбіновані інструменти. Їхнє застосування значно скорочує машинний і допоміжний час і підвищує продуктивність обробки. Застосування комбінованих інструментів при обробці східчастих отворів значно зменшує відхилення від співвісності щаблів і підвищує точність розмірів між торцевими поверхнями оброблюваної заготовки. Комбіновані інструменти використають на свердлильних, револьверних, розточувальних, агрегатних верстатах, токарних автоматах, автоматичних лініях, що обробляються в центрах, їх виготовляють зі швидкорізальної сталі й оснащують пластинами із твердого сплаву.

При обробці циліндричних отворів широко застосовують інструменти, що є поєднанням інструментів різних типів, наприклад свердел-зенкер, свердел-розвертка, зенкер-розвертка та ін. Для обробки східчастих отворів застосовують інструменти, що є поєднанням однотипних інструментів (східчасті свердли, зенкери, розвертки й ін.).

Комбіновані свердла, зенкера й розвертки наведені відповідно на рис. 1.1, а-г.

Рис.1.1–Комбіновані свердла, зенкера й розвертки

Конструктивні й геометричні параметри таких інструментів вибирають аналогічно раніше розглянутим інструментам відповідного типу. Недоліком цих конструкцій є порівняно невелике число переточувань. Цей недолік усувається в конструкціях збірних комбінованих інструментів, які складаються з набору простих інструментів.

Залежно від розмірів оброблюваних отворів використають як цільні інструменти, так й інструменти із вставними ножами.

На рис. 1.2 наведена конструкція, у якій з'єднано свердел і зенкер із вставними ножами, а на рис. 1.3 — комбінована розточувальна головка для обробки східчастого отвору. Головка оснащена спеціальними вставками, на яких закріплені багатогранні пластини. Залежно від розміщення і форми оброблюваного отвору державки можуть мати різну конструкцію. Через те,що на головці розташовано зазвичай декілька вставок (в представленій конструкції їх п’ять), відповідно збільшується продуктивність обробки. В торець вставок вкручений установчий гвинт 2 для регулювання їх установки в корпусі головки.

Рис. 1.2– Конструкція свердла та зенкера

Рис. 1.3 – Комбінована розточувальна головка

Соседние файлы в папке Индивидуальное задание