Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсМ2010.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
241.08 Кб
Скачать

1.1.5 Безконтактна система запалювання

Безконтактна система запалювання (рисунок 1.3) є конструктивним продовження контактно- транзисторної системи запалювання. У даній системі запалювання контактний переривник замінений безконтактним датчиком. Безконтактна система запалювання стандартно встановлюється на ряді моделей вітчизняних автомобілів , а також може встановлюватися самостійно замість контактної системи запалювання.

Застосування безконтактної системи запалювання дозволяє підвищити потужність двигуна , знизити витрату палива і викиди шкідливих речовин за рахунок більш високої напруги розряду ( 30000В ) і відповідно більш якісного згоряння паливно -повітряної суміші.

Рисунок 1.3 - Безконтактна система запалювання

На рисунку 1.3: 1 - свічки запалювання; 2 - датчик-розподільник ; 3 – розподільник; 4 - датчик імпульсів; 5 – комутатор; 6- котушка запалювання; 7 - монтажний блок; 8 - реле запалювання; 9 - вимикач запалювання.

У цілому пристрій безконтактної системи запалювання аналогічно контактній системі запалювання , за винятком таких пристроїв: датчика імпульсів і транзисторного комутатора.

Датчик імпульсів призначений для створення електричних імпульсів низької напруги. Розрізняють датчики імпульсів наступних типів:

  • датчик Холла ;

  • індуктивний датчик ;

  • оптичний датчик.

Найбільше застосування в безконтактної системі запалювання знайшов датчик імпульсів використовує ефект Холла (виникнення поперечного напруги в пластині провідника із струмом під дією магнітного поля). Датчик Холла складається з постійного магніту , напівпровідникової пластини з мікросхемою і сталевого екрана з прорізами ( обтюратора ) .

Проріз в сталевому екрані пропускає магнітне поле і в напівпровідниковій пластині виникає напруга . Сталевий екран не пропускає магнітне поле , і напруга на напівпровідниковій пластині не виникає. Чергування прорізів в сталевому екрані створює імпульси низької напруги.

Датчик імпульсів конструктивно об'єднаний з розподільником і утворюють один пристрій - датчик -розподільник . Датчик -розподільник зовні подібний переривач - розподільника і має аналогічний привід від колінчастого вала двигуна.

Транзисторний комутатор служить для переривання струму в ланцюзі первинної обмотки котушки запалювання відповідно до сигналами датчика імпульсів. Переривання струму здійснюється за рахунок відмикання і замикання вихідного транзистора.

1.1.6 Принцип роботи безконтактної системи запалювання

При обертанні колінчастого вала двигуна датчик -розподільник формує імпульси напруги і передає їх на транзисторний комутатор. Комутатор створює імпульси струму в ланцюзі первинної обмотки котушки запалювання. У момент переривання струму індукується струм високої напруги у вторинній обмотці котушки запалювання. Струм високої напруги подається на центральний контакт розподільника . Відповідно до порядку роботи циліндрів двигуна струм високої напруги подається по проводах високої напруги на свічки запалювання. Свічки запалювання здійснюють займання паливно -повітряної суміші.

При збільшенні оборотів колінчастого вала регулювання кута випередження запалювання здійснюється відцентровим регулятором випередження запалювання .

При зміні навантаження на двигун регулювання кута випередження запалювання виробляє вакуумний регулятор випередження запалювання .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]