Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсМ2010.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
241.08 Кб
Скачать

Анотація

Білаш Д.С. «Модернізація системи запалювання автомобілів сімейства ВАЗ» . Курсовий проект - Вінниця, ВНТУ. 2013-__с Бібліогр:__,Іл:__,Табл: __.

В даному курсовому проекті запропоновано заходи по модернізації системи запалювання різних видів які були встановленні на автомобілі сімейства ВАЗ.

Ключові слова: система запалювання, двигун внутрішнього згоряння, іскра, кут випередження запалювання.

Вступ

Темпи росту випуску автомобілів і підвищення інтенсивності руху на автострадах і в містах ставлять перед автомобілебудівниками нові складні завдання. Це, насамперед , боротьба за безпеку руху, зменшення забруднення повітря газами, що відробили, підвищення паливної економічності, ходових якостей автомобіля і його надійності, продовження терміну служби, зниження стомлюваності водія при керуванні автомобілем.

Серед них найважливіше значення має економія палива і зниження токсичності відпрацьованих газів.

Автомобільний транспорт – вельми енергоємна область господарства, споживаюча до 1/3 всієї нафти, що здобувається. Тому економічність стала основним експлуатаційним показником технічного рівня автомобіля.

Розвиток і вдосконалення автомобіля нерозривно пов'язаний з широким застосуванням в ньому електричного устаткування, зростанням вимог до його експлуатаційної надійності, яка багато в чому визначає працездатність автомобіля.

Електроустаткування сучасного автомобіля – складна система, що забезпечує автоматизацію робочих процесів, економію палива, безпеку руху і поліпшення умов праці водія.

Один з перспективних напрямів технічного вдосконалення і підвищення експлуатаційних властивостей автомобіля – впровадження електронних пристроїв і систем.

Електронні прилади на автомобілі застосовуються в даний час як для заміни електричних систем, так і для створення принципово нових систем автомобільної тематики.

Широкого поширення набули електронні системи запалення, які забезпечують надійнішу роботу двигуна і економію палива, знижують токсичність відпрацьованих газів.

  1. Коротка характеристика механізму

    1. Загальна відомості про систему запалювання.

1.1.1 Контактна система запалювання

Система запалювання призначена для надійного та своєчасного запалення робочої суміші в циліндрах двигуна імпульсами високої напруги, розподіляючи їх по свічках циліндрів відповідно до порядку, фазою і режимом роботи двигуна (частоти обертання і навантаженням). Схема батарейної системи запалювання приведена на рисунку 1.1.

Рисунок 1.1 – Схема батарейної системи запалювання.

На рисунку 1.1 : 1 – свічки запалювання; 2 – розподільник запалювання; 3 – комутатор; 4 – котушка запалювання; 5 – вимикач запалювання; 6 – батарея.

Класична система батарейного запалювання з однією котушкою і багато іскровим механічним розподільником широко поширена на автомобілях. Принципова схема системи батарейного запалювання представлена на рисунку 1.2.

Головною перевагою цієї системи є її простота, що забезпечується подвійний функцією механізму розподільника: переривання ланцюга постійного струму для генерування високої напруги і синхронне розподілення високої напруги по циліндрах двигуна.

Рисунок 1.2 – Принципова схема класичної системи запалювання.

На рисунку 1.1 : 1 – акумуляторна батарея; 2 – котушка запалювання; 3 – переривник; 4 – важіль переривникав; 5 – подушечка з текстоліту; 6 – контакти переривника; 7 – кулачок; 9 – розподільник; 10 – бігунок; 11 – кришка розподільника; 12 – нерухомі бічні електроди; 13 – електрод; 15 – свічка запалювання; 16 – вимикач запалювання; 17 – додатковий резистор; 18 – контакти реле.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]