Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Завдання на лабораторні роботи (ред.3.2).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
589.31 Кб
Скачать

Завдання на лабораторні роботи

з програмування на С++

  1. Вбудовані функції (inline-функції)

(низька складність)

  1. Визначте вбудовану функцію square для знаходження квадрату цілого числа. Напишіть програму, що використовує визначену функцію для знаходження квадрату цілого числа, що зчитується з клавіатури, і виводить результат обчислення на екран.

  2. Визначте вбудовану функцію cube для знаходження кубу числа з плаваючою комою подвійної точності. Напишіть програму, що використовує визначену функцію для знаходження кубу числа, що зчитується з клавіатури, і виводить результат обчислення на екран.

  3. Визначте вбудовану функцію minimum для знаходження найменшого з двох цілих чисел. Напишіть програму, що використовує визначену функцію для знаходження найменшого з двох чисел, що зчитуються з клавіатури, і виводить результат обчислення на екран.

  4. Визначте вбудовану функцію maximum для знаходження найбільшого з трьох чисел з плаваючою комою одинарної точності. Напишіть програму, що використовує визначену функцію для знаходження найбільшого з трьох чисел, що зчитуються з клавіатури, і виводить результат обчислення на екран.

  5. Визначте вбудовану функцію circle_area для знаходження площі круга; тип даних аргументу функції – число з плаваючою комою подвійної точності. Напишіть програму, що використовує визначену функцію для знаходження площі круга, радіус якого зчитується з клавіатури, і виводить результат обчислення на екран.

  6. Визначте вбудовану функцію circle_length для знаходження довжини кола; тип даних аргументу функції – число з плаваючою комою одинарної точності. Напишіть програму, що використовує визначену функцію для знаходження площі круга, радіус якого зчитується з клавіатури, і виводить результат обчислення на екран.

(середня складність)

  1. Визначте вбудовану функцію square для знаходження квадрату цілого числа. Напишіть програму, що використовує визначену функцію для знаходження квадрату парних чисел, що знаходяться в діапазоні (a і b – цілі числа, що зчитуються з клавіатури). Результат обчислення виведіть на екран. Нижче наведений необхідний вигляд екрану:

Введіть крайні точки діапазону a і b: 5 12

Таблиця квадратів:

Число

Квадрат

6

36

8

64

10

100

12

144

  1. Визначте вбудовану функцію cube для знаходження кубу цілого числа. Напишіть програму, що використовує визначену функцію для знаходження кубу непарних чисел, що знаходяться в діапазоні (a і b – цілі числа, що зчитуються з клавіатури). Результат обчислення виведіть на екран. Нижче наведений необхідний вигляд екрану:

Введіть крайні точки діапазону a і b: 5 12

Таблиця кубів:

Число

Куб

5

125

7

343

9

729

11

1331

  1. Визначте вбудовану функцію minimum для знаходження найменшого з двох цілих чисел. Напишіть програму, що використовує визначену функцію для знаходження найменшого з N чисел, згенерованих випадковим чином у діапазоні (a і b – цілі числа, що зчитуються з клавіатури). Результат роботи програми виведіть на екран. Нижче наведений необхідний вигляд екрану:

Введіть крайні точки діапазону a і b: 2 30

Введіть число випадкових чисел N: 10

Послідовність випадкових чисел:

4

23

8

16

28

9

20

2

17

25

Найменше число: 2

(висока складність)

  1. Визначте вбудовані функції minimum і maximum для знаходження найменшого та найбільшого з двох чисел з плаваючою комою подвійної точності відповідно. Напишіть програму, що використовує визначені функції для знаходження найменшого та найбільшого з N чисел, згенерованих випадковим чином у діапазоні з точністю до сотих (a і b – числа з плаваючою комою подвійної точності, що зчитуються з клавіатури). Результат роботи програми виведіть на екран. Нижче наведений необхідний вигляд екрану:

Введіть крайні точки діапазону a і b: -1,5 3,24

Введіть число випадкових чисел N: 5

Послідовність випадкових чисел:

1,17

-0,42

2,81

3,1

0,36

Найменше число: -0,42

Найбільше число: 2,81

  1. Визначте вбудовані функції minimum і maximum для знаходження найменшого та найбільшого з двох цілих чисел відповідно. Напишіть програму, що використовує визначені функції для знаходження найменшого та найбільшого з N чисел, згенерованих випадковим чином із такого набору чисел: 0, 1, 3, 7, 15, 31, 63, 127, 255, 511, 1023. Результат роботи програми виведіть на екран. Нижче наведений необхідний вигляд екрану:

Введіть число випадкових чисел N: 5

Послідовність випадкових чисел:

255

3

31

511

7

Найменше число: 3

Найбільше число: 511