Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
1.15 Mб
Скачать

18Додаткові вимоги до проектування теплових мереж в особливих природних умовах будівництва Загальні вимоги

18.1 При проектуванні теплових мереж і споруд на них у районах із сейсмічністю 8 та 9 балів, на підроблюваних територіях, у районах із просадними ґрунтами II типу, засоленими, заторфованими ґрунтами та ґрунтами, що набухають, поряд з вимогами цих норм та правил слід дотримуватися також будівельних вимог до будівель та споруд, розташованих у зазначених районах.

Примітка. При просадних ґрунтах І типу теплові мережі допускається проектувати без врахування вимог цього розділу.

18.2 Запірну, регулювальну та запобіжну арматуру незалежно від діаметрів труб та параметрів теплоносія слід застосовувати сталеву.

18.3 Відстань між запірною арматурою для секціонування слід приймати не більше 1000 м.

За обґрунтування допускається збільшувати цю відстань на транзитних трубопроводах до 3000 м.

18.4 Прокладання магістральних теплових мереж неметалевими трубами не допускається. До пускається безканальне прокладання розподільних теплових мереж та мереж гарячого водопостачання з використанням гнучких попередньо теплоізольованих труб згідно з ДСТУ Б В.2.5-21 та ДСТУ Б В.2.5-31 за умов прокладання їх "змійкою". При цьому загальна довжина гнучкого попередньо теплоізольованого трубопроводу (розпрямленої "змійки") повинна бути більше довжини трубопроводу при прокладанні його прямими відрізками на суму потрійного значення очікуваної величини відносної горизонтальної деформації земної поверхні , мм/м, та потрійного значення очікуваної величини відносної вертикальної деформації земної поверхні ђ, мм/м, за формулою (3). Значення та ђ приймають для кожної ділянки траси в межах зон впливу деформацій від кожної виробки за гірничо-геологічними даними.

Lзмійка > Lпряма + 3 + 3ђ , (3)

де Lзмійка, м - довжина розгорнутої змійки;

Lпряма, м - довжина трубопроводу, що прокладено прямими відрізками (відрізком) за найкоротшою відстанню згідно з проектом;

, мм/м - очікувана величина відносної горизонтальної деформації земної поверхні;

ђ, мм/м - очікувана величина відносної вертикальної деформації земної поверхні.

Розрахункова температура теплоносія при цьому не повинна перевищувати зазначену у ДСТУ Б В.2.5-21 та ДСТУ Б В.2.5-31.

18.5 Спільне прокладання теплової мережі з газопроводами в каналах та тунелях незалежно від тиску газу не допускається.

Допускається передбачати спільне прокладання з газопроводами природного газу тільки у внут-рішньоквартальних тунелях та спільних траншеях з тиском газу не більше 0,005 МПа.

Райони з сейсмічністю 8 і 9 балів

18.6 Розрахункову сейсмічність для будівель та споруд теплових мереж слід приймати такою, що дорівнює сейсмічності району будівництва.

18.7 Безканальне прокладання теплових мереж допускається передбачати для трубопроводів Д ≤ 400 мм.

18.8 Прокладання транзитних теплових мереж під житловими, громадськими і виробничими будівлями, а також по стінах будівель, фермах, колонах не допускається.

18.9 У місцях проходження трубопроводів теплової мережі через фундаменти та стіни будівель слід передбачати просвіт між поверхнею теплоізоляційної конструкції труби та верхом отвору не менше 0,2 м. Для зарівняння щілини слід застосовувати еластичні водогазонепроникні матеріали.

18.10 У місцях приєднання трубопроводів до насосів, теплообмінників та баків слід передбачати заходи, які забезпечують поздовжні та кутові переміщення трубопроводів.

18.11 Застосування рухомих коткових та кулькових опор труб не допускається.

18.12 При надземному прокладанні слід застосовувати естакади або низькі окремо розташовані опори.

Прокладання на високих окремо розташованих опорах та використання труб теплових мереж для зв'язку між опорами не допускається.