Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
1.15 Mб
Скачать

Підземне прокладання

13.9 При спільному підземному прокладанні в тунелях (колекторах) теплопроводів із електричними або слабкострумовими кабелями, трубопроводами, що транспортують горючі речовини, не допускається застосовувати конструкції теплової ізоляції із горючих матеріалів. При окремому прокладанні теплопроводів у тунелях застосування негорючих матеріалів обов'язкове тільки для покривного шару теплової ізоляції теплопроводів.

При підземному безканальному прокладанні і в непрохідних каналах допускається застосовувати горючі матеріали теплоізоляційного і покривного шару.

При підземному канальному прокладанні теплопроводів у теплокамерах слід застосовувати теплоізоляційні конструкції із негорючих матеріалів.

13.10 Тунель (колектор, прохідний канал) слід розділяти через кожних 200 м на відсіки протипожежними перегородками 1-го типу з протипожежними дверима 2-го типу.

13.11 Конструкції для підземного безканального прокладання теплових мереж слід вибирати за двома групами конструкцій теплопроводів:

  • група "а" - теплопроводи в герметичній паронепроникній гідрозахисній оболонці. Рекомендована конструкція - теплопроводи заводського виготовлення в пінополіуретановій теплоізоляції з поліетиленовою оболонкою;

  • група "б" - теплопроводи з паропроникним гідрозахисним покриттям або в монолітній теплоізоляції, зовнішній ущільнений шар якої повинен бути водонепроникним і одночасно паропроникним, а внутрішній шар, що прилягає до труби, захищати сталеву трубу від корозії. Рекомендовані конструкції - теплопроводи заводського виготовлення в пінополімермінеральній або армопіно-бетонній теплоізоляції.

13.12 Вимоги до теплопроводів групи "а":

  • рівномірна щільність заповнення конструкції теплоізоляційним матеріалом;

  • герметичність оболонки та наявність системи оперативного дистанційного контролю, заміна вологої ділянки трубопроводу сухою;

  • показники температуростійкості повинні знаходитися в заданих межах протягом розрахункового терміну служби;

  • швидкість зовнішньої корозії труб не повинна перевищувати 0,03 мм за рік;

- стійкість до стирання захисного покриття - не більше 2 мм за 25 років.

Вимоги до фізико-технічних характеристик конструкцій теплопроводів групи "б":

  • показники температуростійкості повинні знаходитися в заданих межах протягом розрахункового терміну служби;

  • швидкість зовнішньої корозії сталевих труб не повинна перевищувати 0,03 мм за рік.

13.13 При розрахунках товщини ізоляції та визначенні річних втрат теплоти теплопроводами у разі безканального прокладання на глибині закладання осі теплопроводу більше 0,7 м за розрахункову температуру навколишнього середовища приймають середню за рік температуру ґрунту на цій глибині.

При глибині закладання теплопроводу менше 0,7 м від верха теплоізоляційної конструкції за розрахункову температуру навколишнього середовища слід приймати температуру зовнішнього повітря як при надземному прокладанні.

Для визначення температури ґрунту в температурному полі підземного теплопроводу температуру теплоносія слід приймати:

  • для водяних теплових мереж - за температурним графіком регулювання при середньомісячній температурі зовнішнього повітря розрахункового місяця;

  • для мереж гарячого водопостачання - за максимальною температурою гарячої води.

13.14 При визначенні товщини теплоізоляції теплопроводів , прокладених в прохідних каналах і тунелях, слід приймати температуру повітря в них не більше 40 °С.

Граничні товщини теплоізоляційних конструкцій для обладнання та трубопроводів слід приймати згідно з додатком Ж.

13.15 При визначенні річних втрат теплоти теплопроводами, прокладеними в каналах і тунелях, параметри теплоносія слід приймати згідно з 13.6.

13.16 При прокладанні теплових мереж у непрохідних каналах та безканальному прокладанні коефіцієнт теплопровідності теплоізоляції слід приймати з урахуванням можливого зволоження конструкції теплопроводів.