Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 3.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
60.93 Кб
Скачать

Управлінські ролі менеджера за Мінцбергом

Роль, за визначенням Мінцберга, «це набір певних правил поведінки, які відповідають конкретній установі або конкретній посаді».

Саме так, як герої у виставі мають свої ролі, що змушують їх поводитися таким чином, так і менеджери обіймають певні посади як керівники певних організаційних підрозділів, і саме це визначає їх службову поведінку. Особистість може впливати на характер виконання ролі, але не на її зміст.

В своїх роботах Мінцберг виділяє 10 ролей, які, на його думку, приймають на себе керівники в різні періоди. Він класифікує їх в рамках трьох великих категорій: міжособові ролі, інформаційні ролі та ролі щодо прийняття рішень.

1.Міжособові ролі: А) головний керівник; Б) лідер; В) зв’язкова ланка. 2. Інформативні ролі: А)отримувач інформації; Б) розповсюджувач інформації; В) представник. 3. Ролі, пов’язані з прийняттям рішень: А) підприємець; Б) ліквідатор порушень; В) розподілювач ресурсів; Г) ведучий переговори. Ці десять ролей покликані відігравати менеджери в різні періоди і залежно від рангу. Ці ролі взаємозалежні і взаємодіють для створення єдиного цілого. Між особові ролі випливають з повноважень і статусу керівника в організації і охоплюють сферу його стосунків з людьми і вони можуть зробити керівника об’єктом нагромадження інформації, що дає можливість і одночасно змушує його відігравати інформаційні ролі й діяти в якості центру обробки інформації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]