Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сікорський Дмитро (Практика у ВЦМС 1 курс).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
296.96 Кб
Скачать

5.Слюсар квПіА

Слюсар КВПіА повинен знати:

  • побудову, призначення, принцип роботи приладів і апаратів, що ремонтуються і юстуються;

  • технічні умови і інструкцію на випробування і здачу окремих приладів, механізмів і апаратів;

  • основні властивості сплавів, металів та інших матеріалів, що застосовуються при ремонті;

  • електричні властивості струмопровідних та ізоляційних матеріалів;

  • засоби термообробки деталі з наступною доводкою;

  • вплив температури на точність виміру;

  • умовні позначення запірної, регулюючої, запобіжної апаратури в теплових схемах, види прокладок імпульсних трубопроводів;

  • встановлення зрівнювальних та розділених посудин; допуски та посадки, квалітети та параметри шорсткості.

Слюсар КВПіА повинен виконувати:

  • ремонт, складання, перевірку, регулювання, випробування, юстування, монтаж і здачу тепловимірювальних, оптикомеханічних, рахувальних, пірометричних, автоматичних, самописних та ін. приладів середньої складності з розбором схем;

  • проводити слюсарну обробку деталей по 4-5 класам точності з підгонкою та доводкою деталі;

  • складати та виконувати монтаж схем сполучення сер. складності;

  • проводити паяння різноманітними припоями;

  • виконувати термообробку маловідповідальних деталей з наступною доводкою, виконувати фарбування приладів;

  • визначати твердість металів таврованим терпугом;

  • виконувати ремонт, регулювання і юстування особливо складних приладів і апаратів під керівництвом слюсаря більш високої кваліфікації.

Національний орган із стандартизації — це Державний комітет України по стандартизації, метрології та сертифікації.

Він складається з :

- Технічні комітети зі стандартизації

- Органи з сертифікації

- Центри стандартизації, метрології та сертифікації

- Магазин Стандарт

-Учбово-науковий центр зі стандартизації, метрології та якості продукції

-Науково-дослідні інститути

-Одеський коледж стандартизації, метрології та сертифікації

-Приладобудівні заводи

-Малі державні підприємства.

Згідно з Положенням про Державний комітет по стандартизації, метрології та сертифікації, затвердженим Указом Президента України від 24.05.96 № 375,

Держстандарт як єдиний національний орган з стандартизації, метрології та сертифікації забезпечує реалізацію державної політики в сфері стандартизації, метрології, сертифікації та державного нагляду, спрямованої на сприяння економічному розвитку країни, представляє її інтереси в міжнародних організаціях.

Основні напрямки діяльності

1. Організація і державне керування системою стандартизації

2. Організація і державне керування діяльністю щодо

метрологічного забезпечення

3. Формування і реалізація державної політики в сфері сертифікації продукції і послуг

4. Державний контроль та нагляд за впровадженням і дотриманням вимог державних стандартів, за дотриманням правил обов'язкової сертифікації, державний метрологічний контроль і нагляд.

5. Участь і захист інтересів України в діяльності міжнародних (регіональних) організацій з стандартизаї, метрології та сертифікації.

6. Запровадження вивчення основ стандартизації, метрології та сертифікації в системі загальної освіти, фахова підготовка та підвищення кваліфікації кадрів в зазначених сферах діяльності.

Держстандарт визначає пріоритетні напрямки розвитку Державної системи стандартизації (ДСС), організує на підставі пропозицій міністерств, об'єднань (підприємств), технічних комітетів розроблення та впровадження державних стандартів (за винятком стандартів в галузі будівництва та промисловості будівельних матеріалів).

ДСС спрямована на забезпечення реалізації єдиної технічної політики у сфері стандартизації, метрології та сертифікації, захисту інтересів споживачів продукції та послуг, взаємозамінності та сумісності продукції, її уніфікації, економії всіх видів ресурсів, обороноздатності країни.

Об 'єкти державного нагляду:

  1. Продукція виробничо-технічного призначення, товари народного споживання, продукти тваринництва, рослинництва, продукти харчування.

  2. Продукція імпортна на відповідність чинним в Україні нормативним документам.

  3. Продукція експортна на відповідність нормативним документам або окремим вимогам, обумовленим у договорі.

  4. Атестовані виробництва на відповідність установленим вимогам,

щодо сертифікації продукції.

Технічною основою державної системи єдності вимірювань є система державних еталонів, одиниці фізичних величин.

6.СТРУКТУРА ТА ВИДИ ДІЯЛЬНОСТІ МЕТРОЛОГІЧНОГО ЦЕНТРУ

Діяльність ДП ”Вінницястандартметрологія” в галузі метрології, як територіального органу Держспоживстандарту України, з метою забезпечення єдності вимірювань в державі у відповідності до Закону України “Про метрологію та метрологічну діяльність” спрямована на:

- реалізацію єдиної державної політики в галузі метрології;

- захист громадян і національної економіки від наслідків недостовірних результатів вимірювань;

- економію всіх видів матеріальних ресурсів;

- забезпечення якості та конкурентоспроможності вітчизняної продукції.

Метрологічним центром ДП ”Вінницястандартметрологія” створені умови для зберігання та застосування еталонів та система передачі розмірів одиниць вимірювань у закріплених за центром видах вимірювань для забезпечення виконання метрологічних робіт для підприємств усіх форм власності, установ, організацій, приватних осіб.

Метрологічні відділи забезпечені 730 вихідними та 1819 робочими еталонами, нормативною документацією, кваліфікованими спеціалістами для

проведення повірки ЗВТ, вимірювальних інформаційних систем по десяти з дванадцяти видів вимірювань.

Саме для того щоб виконувати послуги на законних засадах, проведена чергова акредитація метрологічної служби (метрологічного центру) ДП “Вінницястандартметрологія” на право виконання метрологічних робіт.

За результатами перевірки метрологічного центру на відповідність критеріям уповноваження отримано атестати акредитації № ДК 020-2009, № ПК 025-2009 на право проведення державних контрольних випробувань та повірки, калібрування засобів вимірювальної техніки.

Це уповноваження підтвердило технічну компетенцію, незалежність, достовірність результатів вимірювань, що є основою довіри замовника при наданні йому метрологічних послуг.

Співпраця приладобудівних підприємств області із спеціалістами ДП “Вінницястандартметрологія” забезпечила не тільки виготовлення сучасних ЗВТ, а й можливість на міжнародно визназнаній правовій основі експортувати цю продукцію за межі України. В регіоні 9 підприємств виготовляють 19 типи ЗВТ, які занесені до Державного реєстру України. Для забезпечення можливості повірки паливороздавальних колонок на місцях їх експлуатації було придбано три пересувних повірочних лабораторії (ППЛ). Для більш оперативного обслуговування замовників перед жнивами була придбана ППЛ для повірки автомобільних ваг. Освоєння високовольтного поділювача напруги типу ВСВН забезпечило можливість проведення атестації високовольтних установок до 100кВ постійної та змінної напруги.

На теперішній час в метрологічному центрі розроблена і функціонує система якості згідно вимог ДСТУ ISO/IEC 17025÷2006 “Загальні вимоги до компетентності вимірювальних та калібрувальних лабораторій”, в якому встановлені вимоги до лабораторій, які мають намір показати, що у них функціонує система якості, що вони технічно компетентні і здатні отримувати технічно обґрунтовані результати. Саме результати випробувань таких лабораторій можуть бути визнаними органами інших країн. Впроваджуючи нові вимоги, метрологічний центр забезпечує підприємства регіону якісними метрологічними послугами, які відповідають міжнародним.

Сьогодні метрологічний центр гарантує якість, точність, своєчасність виконання впровадженню у виробництво програми АСУ “Метрологія”, яка складається з кількох АРМів, що працюють в комп’ютерній мережі ДП “Вінницястандартметрологія”.

7. СФЕРА ДІЯЛЬНОСТІ ВІДДІЛУ де студент проходив практику

Відділ електричних, радіоелектронних вимірюваннь та ВІС

Відділ є структурним підрозділом ДП “Вінницястандартметрологія”. Відділ електричних, радіоелектронних вимірювань та ВІС надає наступні метрологічні роботи та послуги:

• повірка (калібрування) засобів вимірювальної техніки;

• державна метрологічна атестація(метрологічна атестація) засобів вимірювальної техніки;

• вимірювання у сфері та поза сферою поширення державного метрологічного нагляду;

• проведення державних контрольних випробувань засобів вимірювальної техніки;

• участь у проведенні державних приймальних випробувань засобів вимірювальної техніки;

• участь у стажуванні фахівців метрологічних служб підприємств та організацій з питань метрологічного забезпечення;

• послуги з встановлення приналежності технічних засобів до засобів вимірювальної техніки;

• послуги з віднесення засобів вимірювальної техніки до таких, що призначені для використання в побуті;

• консультативні послуги.

Правові основи діяльності відділу є:

- свідоцтво про уповноваження № ПК 025 – 2009 від 03 листопада 2009 року на проведення повірки (калібрування) засобів вимірювальної техніки ;

- свідоцтво про уповноваження № ДК 020-2009 від 03 листопада 2009 року на проведення державних контрольних випробувань ЗВТ ;

- свідоцтво про атестацію №В019-2008 від 05.08.2008 р. на виконання вимірювань у сфері та/або поза сферою поширення державного метрологічного нагляду.

Метрологічні роботи проводяться у спеціалізованих лабораторіях, а також на об’єктах замовника. Для їх проведення у відділі створені та атестовані 22 робочих місця державних повірників, в тому числі 2 робочих місця, що розташовані на території інших підприємств.

Умови в приміщеннях відділу відповідають вимогам нормативних документів, що регламентують вимоги до умов праці, вимогам експлуатаційних документів, методикам повірки, нормативним документам для конкретних типів засобів вимірювальної техніки та дозволяють здійснювати всі види робіт за номенклатурою, визначеною галуззю уповноваження, ДП"Вінницястандартметрологія".

Під час проведення робіт з повірки та державної метрологічної атестації відділ використовує 133 вихідних та 250 робочих еталонів. Крім того, для здійснення метрологічних робіт відділом використовуються робочі засоби вимірювальної техніки, спеціальне допоміжне обладнання.

Відділ в повному обсязі забезпечений організаційними, нормативними та методичним документами, що використовуються під час проведення метрологічних робіт у визначеній галузі уповноваження, атестації.

Відділ виконує метрологічні роботи та послуги за видами вимірювань:

01 - Вимірювання геометричних величин.

02 - Вимірювання механічних величин.

07 - Вимірювання часу та частоти;

08 - Вимірювання електричних і магнітних величин;

09 - Радіотехнічні і радіоелектронні вимірювання;

10 - Вимірювання акустичних величин.

Основу відділу складають досвідчені фахівці з багаторічним досвідом практичної та теоретичної роботи в галузі метрології.

Для суб’єктів господарювання, організацій та закладів відділом виконується повірка наступних засобів вимірювальної техніки:

- одно та трьох фазних електронних та індукційних лічильників електричної енергії;

- трансформаторів струму та трансформаторів напруги 6 кВ – 110 кВ для комерційного обліку електричної енергії;

- апаратів НЧ-терапії;

- апаратів ультразвукової діагностики;

- фетальних моніторів;

- електрокардіографів;

- апаратів ультразвукових доплеровських;

- електроміографів;

- реографів;

- пульсових оксиметрів;

- амперметрів, вольтметрів, ватметрів, магазинів опору, мегаомметрів, комбінованих приладів, універсальних вимірювальних приладів, генераторів, вимірювачів нелінійних спотворень, секундомірів, фазометрів, мір ємності, мостів змінного та постійного струму, калібраторів;

- вимірювачів струму короткого замикання та напруги дотику;

- мір індуктивності високочастотних (частотою 1 кГц – 30000 кГц ).

8. Прилад (персональне завдання студента)

Лічильник електроенергії змінного струму однофазний електронний ОБЛІК ЛО-1…

8.1.Технічні дані

- клас точності по ГОСТ 30207 - 1,0

- номінальна напруга – 220 В

- номінальна частота – 50 Гц

- номінальна сила струму – 5,0 А

- мінімальна сила струму – 0,25 А

- максимальна сила струму – 50 А

- чутливість – 0,02 А (4,4 Вт)

- ємкість лічильника – 999999,99 кВт*ч

- живлення лічильника – від мережі 220 В, 50 Гц

- передавальне число основного передавального пристрою – 3600 імп/кВт*ч

- напруга зовнішнього джерела постійного струму для живлення ланцюгів інтерфейсу RS485 – 12 B

- швидкість інформаційного обміну по інтерфейсу RS485 – 4800 бод.

- тривалість періоду збереження інформації при відсутньому живленні – 10 років не менше

- маса не більше – 1,0 кг

- габаритні розміри(мм) – 125 х 187 х 60.

8.2 Комплектність

- лічильник – 1 шт. (виконання на замовлення)

- паспорт – 1 екз.

- технічний опис і інструкція по експлуатації (по окремому замовленню) – 1 екз.

- комплект програмного забезпечення (по окремому замовленню) – 1 компл.

- упаковочна коробка – 1шт.

8.3 Короткий опис і правила користування

Лічильник електроенергії змінного струму однофазний електронний «ОБЛІК» (в подальшому лічильник) ЛО-1… класу точності 1,0 призначені для:

- обліку активної електроенергії прямого направлення в однофазних ланцюгах змінного струму частотою 50 Гц,при оплаті електроенергії по тарифу не диференційованому по часу доби (однофазний тариф)

- передачі накопиченої інформації приладам обліку вищого рівня і отримання від них команд управління вимикачем вмонтованим в лічильник з використанням інтерфейсу RS485.

Область застосування:

Лічильники застосовуються для обліку електроенергіїв житлово-комунальній сфері,на промислових і інших підприємствах і сільському господарстві. Лічильники можуть застосовуватись в системах автоматизованого обліку електроенергії і в автоматизованих системах диспетчерського управління режимами електроспоживання.

Лічильники призначені для використання в побутових і виробничих приміщеннях при відсутності в навколишньому середовищі агресивних пар і газів.

Робочі умови експлуатації:

- температура навколишнього повітря від -20 до + 55۫ С

- відносна вологість повітря до 90 % при 30 ۫ С

- атмосферний тиск 84 / 106,7 кПа (630 / 800 мм.рт.ст.)

Максимальні умови транспортування:

- температура навколишнього повітря від -25 до +70 ۫ С

- відносна вологість повітря - 95 % при 25 ۫ С

- атмосферний тиск 84 / 106,7 кПа (630 / 800 мм.рт.ст.)

Лічильники випускають підприємствам-виробникам в опломбуваному вигляді і придатні до експлуатації одразу ж після установки у користувача. Параметризація лічильника виконується виробником,а також може виконуватись при установці лічильника організацією котра має відповідне програмне забезпечення і має необхідні повноваження.

8.4 Опис конструкції

Лічильники ЛО-1000 - двоелементні з вимірювальними елементами у фазному і нульовому дроті, з індикацією неправильного підключення навантаження і різниці струмів у фазному і нульовому дроті блокує спроби розкрадання електроенергії, і збільшують свідчення при будь-якому напрямі потоку вимірюваної електроенергії.

Лічильники забезпечують захист рахункового механізму від постійного магнітного поля, за рахунок екранування.

Конструкція лічильників дає можливість використання в системі АСКУЕ з безпровідною передачею інформації про споживання.

Корпус лічильника забезпечує можливість монтажу на місце старого індукційного лічильника без зміни кріпильних отворів, або кріплення на DIN- рейку.

Схема живлення забезпечує можливість довгострокової дії напруги 380 В на клемах лічильника.

Контактні затиски забезпечують надійне приєднання зовнішніх дротяних жил з діаметром жили до 8 мм. Датчики струму виконано методом зварювання. Втрати на датчиках струму не перевищують 0,01 Вт при номінальному струмі.

8.5 Проведення повірки

1) зовнішній огляд

2) визначення опору ізоляції

3) перевірка електричної міцності ізоляції

4) перевірка функціональності

5) визначення основної похибки при вимірюванні енергії та потужності

6) визначення абсолютної похибки при вимірюванні напруги,відносної приведеної похибки при вимірі струмів

7) перевірка порогу чутливості

8) перевірка відсутності самоходу

9) визначення абсолютної похибки при вимірюванні частоти

10) визначення відносної похибки при рахунку імпульсів

11) визначення абсолютної похибки обліку реального часу

12) оформлення результатів повірки

9. Оформлення результатів повірки

Кожна операція повірки має бути оформлена протоколом,в якому має бути зазначено:

- тип лічильника,заводський номер та дата останньої повірки;

- умови проведення повірки та обладнання,яке використовується для повірки;

- таблиці проведення вимірів з зазначенням параметрів вимірюваних величин (напруга,сила струму,коефіцієнт потужності і т.д.),допустимих похибок по кожному виміру,фактичному значенню похибки;

- висновки про придатність використання лічильника для подальшої експлуатації.

10. ВИСНОВОК

Мені сподобалось проходити практику в метрологічному центрі, оскільки тут було дуже цікаво і я відкрив для себе багато нового. Я почув безліч пояснень, щодо різних категорій приладів, дізнався їх технічні характеристики,а ще навчився повіряти деякі електричні прилади у тому числі лічильник елетроенергії. Я зрозумів, що професія інженера - метролога дуже важлива та корисна тому,що досить часто зустрічається у повсякденному житті.

Начальник відділу: Ковальчук Віктор Олександрович

Підпис:____________

Присяжнюк Василь Васильович

Підпис:____________

20