Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kr_example.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
374.27 Кб
Скачать

3 Опис програми

Розроблена програма призначена для порівняння фактичної повної потужності з нормованим значенням. Ті споживачі що перевищили норму споживання виводяться на робочий лист. Також виводиться їх назва, ID, норма та фактичне споживання повної потужності. А також до якого РЕМу належить споживач.

Додатково записується максимальне відносне перевищення норми споживання та ІД споживача з мінімальним відносним перевищенням норми споживання.

Оскільки програма опрацьовує велику кількість даних то у програму введено досить багато змінних, які потрібні для правильної роботи програми.

Щоб правильно задати усі змінні використовують такі формати даних я як:

Long –цілі числа

Double-дробові числа

String-текст

Змінні і масиви записуються за допомогою оператора Dim [2]

Для того щоб відкрити файл з базою даних для подальшої роботи з ним використовується команда

Open "D:\OT OM\basa.txt" For Input As #1

Шлях до файлу записується в лапках. З файлу нам потрібно тільки зчитати дані. Тому обираємо режим доступу Input- тільки для читання, якщо файлу не існує, то виникає помилка.

Для занесення даних з файлу у масиви використовується цикл For [1]. Для зчитування даних з файлу бази кількість виконання циклу відповідає 20, а для інших файлів 5. В даній програмі використовується 9 масивів . Для того щоб показники споживачів з бази даних та від РЕМів правильно співвідносились між собою, при зчитуванні відомостей з файлів за допомогою двох циклів та оператора If [3] порівнюються їхні ID. При співпадінні даним з цього рядка призначається відповідна комірка в масиві.

Далі розраховуємо повну споживану та нормовану потужності.

For i = 1 To 20

snom(i) = Sqr(pnom(i) ^ 2 + qnom(i) ^ 2)

sf(i) = Sqr(pf(i) ^ 2 + qf(i) ^ 2)

Next i

За допомогою оператора виводу Worksheets створюємо шапку відомості у яку будуть виводитись дані про споживачів що перевищили норму споживання потужності.

Потім згідно з завданням програми в циклі за допомогою оператора If порівнюємо значення масивів snom та sf за умовою sf > snom . Показники споживачів, що задовольняють даній умові виводяться на робочий лист.

Далі виконується розрахунок відносного перевищення споживання за формулою:

perev = (sf(i) - snom(i)) / snom(i) * 100

Знаходження максимального значення перевищення споживання потужності проводилось за допомогою оператора If, а для визначення ІД споживача з мінімальним відносним перевищенням норми споживання, додатково вводиться зміна яка буде містити порядковий номер споживача у відповідному масиві. Приклад наведено на рисунку А.1

4 Інструкція користувача

Для правильного функціонування програми потрібно щоб база з даними містила таку інформацію записану в саме такому порядку по стовпчикам:

  • ІД споживача;

  • норма споживання активної потужності;

  • норма споживання реактивної потужності.

  • назва споживача;

Данні мають бути записані через пробіл, назви споживачів беруться у лапки. Файл має знаходитись в D:\OT OM та мати назву basa.txt

Якщо не будуть враховані дані умови то розрахунки програми будуть невірні. Приклад відображення інформації в базі даних наведено на рисунку Б.1.

Файли РЕМів мають розміщуватись у тій самій папці що й база, та має містити таку інформацію:

  • назва РЕМу;

  • ІД споживача;

  • фактичне споживання активної потужності;

  • фактичне споживання реактивної потужності.

У кожному файлі має знаходитись 4 споживача.

Приклад відображення інформації у файлах наведено на рисунках Б.2-Б.7.

Якщо всі данні будуть введені правильно то програма виведе результат на робочий лист Excel.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]