Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архив3 / Kursach(33) / 05.ТСПП (курсачь).docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
07.08.2013
Размер:
311.65 Кб
Скачать

Пуста сторінка номера злітають

1. Вступ

Об'єктно-орієнтоване програмування - це новий підхід до створення програм. У міру розвитку обчислювальної техніки виникали різні методики програмування. На кожному етапі створювався новий підхід, який допомагав програмістам справлятися зі зростаючим ускладненням програм. Перші програми створювалися за допомогою ключових перемикачів на передній панелі комп'ютера. Очевидно, що такий спосіб підходить тільки для дуже невеликих програм. Потім був винайдений мова асемблера, який дозволяв писати більш довгі програми. Наступний крок був зроблений в 1950 році, коли був створений перший мова високого рівня Фортран.

Використовуючи мову високого рівня, програмісти могли писати програми до декількох тисяч рядків довжиною. Для того часу зазначений підхід до програмування був найбільш перспективним. Однак мова програмування, легко зрозумілий у коротких програмах, коли справа стосувалася великих програм, ставав нечитабельним (і некерованим).

Позбавлення від таких неструктурованих програм прийшло після винаходу в 1960 році мов структурного програмування. До них відносяться мови Алгол, Паскаль, і С. Структурне програмування на увазі точно зазначені керуючі структури, програмні блоки, відсутність (або, принаймні, мінімальне використання) інструкцій GOTO, автономні підпрограми, в яких підтримується рекурсія та локальні змінні. Суттю структурного програмування є можливість розбиття програми на складові елементи. Використовуючи структурне програмування, програміст може створювати і підтримувати програми понад 50000 рядків довгою.

Хоча структурне програмування, при його використанні для написання помірно складних програм, принесло видатні результати, навіть воно виявлялося неспроможним тоді, коли програма досягала певної довжини.

Щоб написати більш складну програму, необхідний був новий підхід до програмування. У результаті були розроблені принципи об'єктно-орієнтованого програмування. ООП акумулює найкращі ідеї, втілені в структурному програмуванні, і поєднує їх з потужними новими концепціями, які дозволяють оптимально організовувати ваші програми. Об'єктно-орієнтоване програмування дозволяє вам розкласти проблему на складові частини. Кожна складова стає самостійним об'єктом, який містить свої власні коди і дані, які відносяться до цього об'єкту. У цьому випадку вся процедура в цілому спрощується, і програміст отримує можливість оперувати з набагато більшими за обсягом програмами.

Всі мови ООП засновані на трьох основоположних концепціях, званих інкапсуляцією, поліморфізмом і спадкоємством:

Інкапсуляція - це механізм, який об'єднує дані і код, який маніпулює з цими даними, а також захищає і те, і інше від зовнішнього втручання або неправильного використання.

Поліморфізм - це властивість, яка дозволяє одне і те ж ім'я використовувати для вирішення двох або більш схожих, але технічно різних завдань. Метою поліморфізму, стосовно об'єктно-орієнтованого програмування, є використання одного імені для завдання загальних для класу дій.

Спадкування - це процес, за допомогою якого один об'єкт може набувати властивостей іншого. Точніше, об'єкт може успадковувати основні властивості іншого об'єкту і додавати до них риси, характерні тільки для нього.

В контрольно-курсової роботі реалізуємо клас «вантажний ліфт». Ліфти можна підрозділяти по безлічі ознак, наприклад: вантажні і легкові, пасажирські та непассажірскіе і т. д. У даному випадку буде написаний клас для демонстрації роботи ліфта для перевезення вантажу в супроводі людини.

Як параметри роботи ліфта будуть використані: вантажопідйомність, політика обслуговування запитів (зупинятися чи на проміжних поверхах), кількість поверхів у будинку та активація безпечного режиму роботи.

Даний клас може бути використаний в апаратурі управління ліфтом, тому що може бути налаштований на конкретні умови роботи.