1 Обгрунтування вибору системи АБ

На залізницях України, в наш час, використовуються декілька видів автоматичного блокування (АБ), такі як: кодова АБ (КАБ), імпульсно-провідна АБ (ІПАБ), а також автоблокування з тональними рейковими колами без ізолюючих стиків (АБТ), та автоблокування з тональним рейковими колами та центральним розміщенням апаратури (АБТЦ). Також в якості АБ використовуються такі системи як: мікропроцесорна система числового кодового автоблокування – АБ-ЧКУ; мікропроцесорна система автоматичного блокування – АБ-Е; мікропроцесорне автоматичне блоку-вання – АБТЦ-М. Але нажаль ці системи поки що на залізницях України не застосовуються.

ІПАБ в силу своїх недоліків, та наявності нових більш надійних систем АБ на сьогоднішній день не проектується та не будується. Але вона досі застосовується на залізницях України.

В Україні, на більшості залізниць, експлуатується кодова система, яку і було вибрано в якості системи автоблокування для проектування на даному перегоні. Але висока швидкість розвитку залізничного транспорту спонукає до змін вже існуючих систем автоблокування. В першу чергу це пов’язано із заміною малонадійних елементів, несправності в роботі яких призводять до зниження безпеки і надійності всієї системи.

В порівнянні з сучасними системами АБ, в тому числі і авто-блокуванням з тональними рейковими колами без ізолюючих стиків, КАБ має суттєві недоліки, такі як: наявність ізолюючих стиків, що є самим ненадійним елементом РК; неможливість експлуатації при дуже високих швидкостях; імпульсний режим роботи апаратури, що призводить до швидкого зносу елементів; наявність дорогих дросель-трансформаторів; збої в роботі при низькому опої баласту.

Але в порівнянні з тими ж системами, КАБ має і свої переваги. А саме: відсутність зони додаткового шунтування; менша витрата кабелю; непотрібно додаткової апаратури для кодування, так як числовий код, що забезпечує роботу АБ, одночасно являється кодом для роботи автоматичної локомотивної сигналізації (АЛС). Також для забезпечення нормальної роботи нових систем АБ, потрібно додатково готувати персонал для їх обслуговування. При проектуванні КАБ ця необхідність відпадає, так як кодове автоблокування експлуатується досить довгий час. Це дозволяє зекономити кошти при проектуванні.

Основними елементами кодової системи автоблокування являються: рейкове коло змінного струму, колійний трансформатор ПТ, імпульсне колійне реле И; датчик імпульсів числового коду; кодовий колійний трансмітер КПТШ, через контакти якого включене трансмітерне реле Т; релейний дешифратор Д, на виході якого включаються сигнальні реле З та Ж. У коло ламп вогнів світлофорів включене вогневе реле О, що контролює цілісність ниток цих ламп.

При кодовому автоблокуванні (КАБ) можливо організувати дво-сторонній рух по одній колії, при ремонті іншої. В такому випадку рух в неправильному напрямку регулюється тільки засобами АЛС.

Отже загалом вибір системи КАБ для проектування на двоколійному перегоні дозволяє зекономити кошти при будівництві, забезпечивши до-статньо високу безпеку руху на ділянці.