Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кафедра електромеханічного обладнання енергоємних виробництв / Л/р 11 ДОСЛІДЖЕННЯ СТРУМОВИХ ЗАХИСТІВ ШАХТНИХ АПАРАТІВ.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
1.08 Mб
Скачать

II.4.3. Перевірка блока тзп

Тумблер "Перевірка ТЗЛ-ПМЗ", розміщений на лабораторному стенді, перевести в положення "Перевірка ТЗП". На стенді вимкнути тумблер "Вмикання УМЗ". Увімкнути тумблер "Перевірка", розміщений на блоці ТЗП. Переконатися в спрацьовуванні блока ТЗП, про що свідчитиме заго­ряння контрольної лампочки "Спрацьовов.ТЗЛ", розміщеної на стенді. Перемкнути тумблер на блоці ТЗП у положення "Робота". Натиснути на кнопку "Взведення ТЗП", розміщену на стенді, звести блок ТЗП, про що свідчитиме згасання контрольної лампочки "Спрацьов.ТЗП".

Блок ТЗП перебуває у зведеному, робочому положенні. Ввімкнути на­вантажувальний блок для-дослідження захисту аналогічно попереднім дослідам. Повільно, обертаючи ручку ТІ за годинниковою стрілкою на блоці К5ІЗ, встановити струм, за яким. спрацює блок ТЗП на першій уставці, контролюючи при цьому значення струму першої уставки за ампер­метром, розміщеному на блоці К5ІЗ. Записати значення струму першої уставки.

На блоці К5ІЗ тумблер 58 перевести в положення "Возврат", тумб­лер S10 - в положення "Откл.". Взвести блок,натиснувши на кнопку "Взведения ТЗП", яку розміщено на стенді, контролюючи при цьому зга­сання контрольної лампочки "Спрацьов. ТЗП". Надалі виконати операції з вимірювання часу спрацьовування ТЗП. Записати час спрацьовування першої уставки. Дослід повторити для інших уставок.

Похибку спрацьовування досліджуваного захисту визначають для трьох уставок струму спрацьовування за середнім струмом спрацьовуван­ня захисту не менш як 3 рази на кожну уставку.

• За даними досліджень визначають відхилення фактичного струму спрацьовування від струму уставки Iу , тобто похибку захисту в процентах. Якщо похибка перевищує допустиму то блок захисту потребує заміни. Працюючи з установкою, слід пам"ятати, що навантажувати потрібно протягом незмінного проміжку часу. 3 навантаженому стані пристрою протягом I хв і більше необхідно зробити перерву в роботі на 45 хв. Досліди проводити в присутності викладача.

II.5. Контрольні запитання

Призначення та галузь використання блоків ПМЗ, УМЗ і ТМЗ,

Склад електричної схеми блоків ПМЗ, УМЗ та ТЗП.

Робота схем ПМЗ, УМЗ та ТЗП в разі виникнення у мережі аварійного струму, що перевищує уставку захисту.

Перевірка функціонування блоків ПМЗ, УМЗ та ТЗП.